ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Het is ongebruikelijk aan het begin van de maand, maar ik start vandaag desondanks met de maandgrafiek. In deze grafiek beslaat iedere candle een maand koersverloop, waardoor de grafiek zich goed leent om het lange termijn beeld te bestuderen. Op 8 oktober is het echter ongebruikelijk om deze grafiek te gebruiken. De candle van deze maand, de laatste candle, is immers nog niet af. Dat zal pas op 31 oktober het geval zijn. De reden dat ik de grafiek toch gebruik is dat we in deze grafiek een belangrijk potentieel steunniveau doorbroken hebben, namelijk het 76,4% Fibonacci niveau van de stijging 218 - 564. Hoewel er geen garantie voor te geven is volgt op een daling onder een 76,4% niveau meestal een voortzetting naar het 100% niveau. Met andere woorden, na een daling onder een 76,4% niveau wordt over het algemeen de volledige voorgaande stijging gecorrigeerd. Dit leidt hier tot een koersdoel van 218, de bodem uit het jaar 2003, en dat wilde ik u laten zien.

  • Het lange termijn koersdoel zegt niets over de manier waarop we naar die waarde zullen gaan en de tijdspanne die ermee gemoeid zal zijn. Dat zijn gegevens die ons de komende tijd uit de daggrafiek duidelijk zullen moeten worden. Zoals de naam het zegt, in de daggrafiek geeft iedere candle een dag koersverloop weer, waardoor het vizier wat minder ver is gericht. In dat vizier ziet u met mij momenteel een daling in de vorm van het scherp dalend trendkanaal h-h'. Zolang we ons binnen dit kanaal (of eventueel eronder) bevinden kan ik zonder meer van mijn lange termijn koersdoel 218 uit blijven gaan.

  • De AEX-index staat op dit moment onderaan dit trendkanaal, waardoor de mogelijkheid bestaat dat de beursgraadmeter eerst op gaat veren. Ik heb de gewoonte om niet bij voorbaat van een doorbraak van lijnen uit te gaan, die gewoonte handhaaf ik ook bij deze lijn uiteraard. Veronderstel ik dat we niet door lijn h' gaan zakken dan is het dalingsperspectief morgen naar verhouding met de beweging van vandaag beperkt. Vandaag verloren we tenslotte 7,7%, terwijl lijn h' momenteel niet ver onder ons ligt. Ik heb de lijn in de uurgrafiek en kwartiergrafiek ook getekend, daar kunnen we morgen constateren of we al dan niet boven de lijn blijven.

  • Het hoeft geen betoog dat een eventuele uitbraak naar beneden uit dit trendkanaal mocht die zich voordoen een uiterst negatieve ontwikkeling zou zijn. Dit zou namelijk een versnelling in een toch al krachtige dalende trend inhouden.

  • Zou lijn h' morgen steun blijken en de index stijgen dan neem ik zolang het tegendeel niet bewezen is aan dat ofwel de stippellijn rond 310,7 ofwel lijn h weerstand zullen vormen. Ook hier wil ik immers niet vooraf speculeren op een doorbraak van een lijn, maar ervan uitgaan dat deze intact blijft. Dat is in het merendeel van de gevallen namelijk zo.

  • Van de gewone daggrafiek maakt ik een stap opzij naar de daggrafiek met Bollinger Bands. Ik gebruik deze indicator met name om de trendrichting vast te stellen, al heb ik dit stuk gereedschap daar in dit geval niet voor nodig. Het is helder dat de trend neerwaarts gericht is, wat hier tot uiting komt in deze indicator waarvan alle lijnen dalen, terwijl de index voortdurend in het onderste deel ervan koerst.

  • Vandaag is onze beursbarometer zelfs onder de banden geraakt en dat is een situatie die over het algemeen niet lang voortduurt. We moeten in het achterhoofd rekening houden met een terugkeer in de banden, waarvoor een zijwaartse beweging of een stijging nodig is. Probleem is wel dat het een of enkele dagen kan duren voor het zover is, het is dus lastig concreet te maken.

  • Dat concreet maken doe ik morgen dan ook aan de hand van de uurgrafiek en de kwartiergrafiek. Om met de uurgrafiek te beginnen, hier omvat een candle zoals u ongetwijfeld al bevroedde een uur koersverloop. Het geeft details die in de voorgaande grafieken niet zichtbaar waren, wat ten koste gaat van het lange termijn beeld. Dit is de reden dat ik grafieken met diverse tijdsvensters gebruik, dan heb ik toch een totaalbeeld.

  • In de uurgrafiek ziet u dat er vanmorgen een zogenaamd gap is ontstaan, er werd een stuk koersgebied overgeslagen. De theorie wil dat een dergelijk gap gesloten wordt, waarmee een beweging naar de bovenkant van het koershiaat wordt bedoeld. Die beweging kwam er vanmiddag om 13u dankzij de bekendmaking van de gelijktijdige renteverlaging door ECB en FED. De theorie wil ook dat de bovenkant van het gap vervolgens weerstand kan vormen, ook dit kwam door de daaropvolgende daling uit. 

  • De aandelenmarkten hebben het vertrouwen op de effectiviteit van de maatregelen van de centrale banken geheel verloren, dat is wat spreekt uit dit neerwaarts vervolg. Niet verwonderlijk trouwens. Het aantal plannen en de miljarden dollars en euro's die daaraan zijn besteed zijn inmiddels nauwelijks nog te tellen, maar we zijn desondanks gekomen waar we nu zijn. Ieder nieuw plan betekent slechts uitstel van executie, waarbij het opvalt dat dit uitstel bij ieder plan steeds korter wordt. Hier is geen redden meer aan. Markten zijn hun geloof in de beleidsmakers en de effectiviteit van hun maatregelen verloren, dat is wat je gezien de snelle daling op de maatregel eigenlijk in deze grafiek leest. Het is een zorgwekkende ontwikkeling die me ertoe brengt op te merken dat men al het plakwerk beter kan laten. Uitzieken, uithuilen en daarna opnieuw beginnen zoals dat in economische cycli nu eenmaal hoort lijkt me het beste. We hebben wereldwijd echter nog steeds te maken met beleidsbepalers die denken dat de economie maakbaar is. De patiënt krijgt doordat hij steeds provisorisch wordt opgelapt geen kans om uit te zieken, ik ben bang dat men daarmee meer kwaad doet dan goed.

  • Laat ik echter teruggaan naar de grafieken, daar draait het omdat die haarscherp weergeven wat er werkelijk gebeurt tenslotte om. Ik breng  door naar de kwartiergrafiek te gaan de laatste verfijning aan.

  • Het zal u niet verrassen dat een candle hier 15 minuten koersontwikkeling omvat. Hierdoor geeft de grafiek een inzicht in het korte termijn verloop, waarbij het mij met name gaat om mogelijke steun- en weerstandsniveaus aan de hand waarvan u en ik morgen ons doen en laten kunnen bepalen. 
  • We zijn gesloten rond 285,7. Dalen we morgen verder dan vinden we mogelijke steun rond 280,8, daaronder gaan we naar lijn h' en moet blijken of deze lijn stand houdt.
  • Stijgen we morgen dan zal ik dat volgen aan de hand van nieuw te plaatsen Fibonacci lijnen, aan de hand waarvan ik dan mogelijke weerstandsniveaus kan onderscheiden. Ik kan die lijnen nu nog niet tekenen omdat ik geen zekerheid heb dat we een bodem gaan zien.
  • Een daling ligt gezien de twee lagere toppen in de grafiek, toppen die ieder onder de voorgaande top lagen, het meest voor de hand. We bevinden ons in een dalende trend, zolang kopers na iedere stijging op een lager moment uitstappen is een vervolg van de daling het meest waarschijnlijk. Moet ik een voorlopige inschatting maken dan opteer ik daarom voor een daling naar lijn h', al kan er gedurende avond en nacht natuurlijk nog heel veel gebeuren waardoor dat weer verandert.

Resumerend:

Een nieuwe dreun, zo mag de daling van vandaag met 7,7% wel worden gekwalificeerd. De daling bracht ons in de maandgrafiek onder het 76,4% niveau van de stijging 218 - 564, waardoor op termijn een terugkeer naar 218 voor de hand ligt. Voor de korte termijn is de ontwikkeling minder zeker, wat te maken heeft met het kanaal h-h' dat is ontstaan. We staan bijna bij de onderkant van dat kanaal. Ga ik er zoals ik dat altijd doe vanuit dat we niet naar beneden uit zullen breken dan betekent het dat de AEX, eventueel na de onderkant nogmaals aan te tikken, op een zeker moment weer op zal gaan lopen om naar de bovenkant van het kanaal te gaan. Vanwege de twee lagere toppen ga ik er voorlopig van uit dat we morgen eerst lijn h' opnieuw op zullen zoeken, waar moet blijken of de lijn dan de daling inderdaad stopt. Het hoeft geen betoog dat een doorbraak naar beneden door lijn h' een uiterst negatieve ontwikkeling zou zijn. Mocht de index morgen daarentegen bij opening direct stijgen dan volgt een poging om de bovenzijde van het kanaal te bereiken. Wat zolang we ons binnen het kanaal bevinden sowieso staat is dat we met een negatief koersverloop te maken hebben.

En dan nog dit...

Herinnert u zich dit bericht van 29 mei van dit jaar nog?

 

De IJslandse bank Landsbanki wil met dochterbedrijf IceSave een plek op de Nederlandse spaarmarkt veroveren. IceSave biedt vanaf vandaag een internetspaarrekening aan met een rente van 5 procent.

De spaarrekening kent geen beperkende voorwaarden, vereist geen minimale periode waarin het geld moet worden vastgezet en garandeert tot mei 2011 een minimale rente van 0,25% boven de minimum-biedrente van de Europese Centrale Bank. Momenteel is deze rentevoet 4%. Met de geboden rente van 5 procent biedt IceSave gelijk de hoogste spaarrente aan ten opzichte van vergelijkbare spaarrekeningen. De bank is niet van plan om filialen te openen in Nederland; spaarders kunnen via het internet bij hun rekening.

In 2006 is Icesave geintroduceerd op de Engelse markt en is daar in 2007 uitgeroepen tot beste online spaarproduct. Icesave is onderdeel van Landsbanki. Landsbanki heeft op de beurs van Reykjavik een waarde van ongeveer euro 2,5 mrd. Het boekte over 2007 een nettowinst van euro 443 mln, ongeveer evenveel als over 2006. Ondanks de volatiliteit in de IJslandse economie had de bank een hoge Tier-1 solvabiliteits-ratio van 10,1% aan het eind van 2007. De bank zegt geen directe noch indirecte blootstelling te hebben aan de Amerikaanse subprime-hypothekensector.

Bron: IceSave / FD.nl

Het is Landsbanki, dat zich op de Nederlandse website afficheert als een solide partner in de Benelux, gelukt om een aanzienlijk aandeel in de Nederlandse spaarmarkt te verwerven. Naar schatting 120.000 Nederlanders hebben gezamenlijk 1,6 miljard euro op spaarrekeningen bij deze bank geplaatst. Deze bank, actief in ons land en dus onder toezicht van De Nederlandsche Bank, is zo snel omgevallen dat Nederlandse spaarders geen tijd meer hebben gehad om te reageren. Zij kunnen niet meer over hun spaargeld beschikken. Dit roept de vraag op waar de Nederlandse toezichthouder was terwijl dit scenario zich ontrolde. Eerder liet deze instantie zich al geheel verrassen door de ernst van kredietcrisis en vorig jaar gaf zij, kennelijk zonder te beseffen welke negatieve ontwikkelingen er zich in de balans van Fortis afspeelden, toestemming voor de verkoop en ontmanteling van Nederlands grootste bank. Het is een nieuwe smet op het toch al bevlekte blazoen van de toezichthouder die nu alles op alles zal moeten zetten om te zorgen dat spaarders snel weer de beschikking krijgen over hun geld. -Ad Nooten-

 

(geplaatst woensdag 8 okt 2008, 20.15u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

8 okt 09.30u: Enorme klap voor onze AEX-index

8 okt 10.15u: Mogelijk trendkanaal in grafieken

8 okt 11.00u: AEX teruggekeerd bij onderkant gap

8 okt 12.00u: Onderkant gap weerstand voor index

8 okt 13.15u: Nieuw plakwerk van centrale banken

8 okt 14.00u: AEX opnieuw bij bovenkant gap

8 okt 15.00u: Lagere top in kwartiergrafiek AEX

8 okt 16.00u: Steun rond 50% Fibonacci niveau

8 okt 17.00u: AEX verder gedaald naar 61,8%

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven