ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De voorgaande dagen sprak ik mijn twijfel uit betreffende de 'doorbraak' van het 161,8% Fibonacci niveau van de daling 512,4 - 469,9 rond 539,1 in bovenstaande grafiek. De stijging boven die grens was me te beperkt om al volmondig van een doorbraak te spreken en van een voortzetting naar het 200% niveau rond 555 uit te gaan. Vandaag zijn we gedaald en weer ruim onder de weerstand uitgekomen waardoor duidelijk geworden is dat mijn twijfel niet misplaatst was. Het is door deze beweging onzeker geworden of we de stijging op een later moment nog voort zullen zetten, dat zal afhangen van de positie waarop de volgende bodem ontstaat.

  • Wat ik u hierbij zeker nog in herinnering wil roepen is de waarde 535 die ik vorige week vrijdag noemde als niveau waar lijn e, de bovenkant van het lange termijn kanaal e-g, zich in de maandgrafiek in de maand mei bevindt. Een daling onder die waarde zou ons in die grafiek terugbrengen in het kanaal. De opwaartse uitbraak die u in de daggrafiek hierboven ziet zou dan opnieuw met onzekerheden omgeven worden, de maandgrafiek is immers belangrijker dan de daggrafiek. Er moet om een uitbraak te realiseren op donderdag 31 mei een slot boven 535 op de borden staan. De slotkoers van vandaag bedraagt 535,7, het wordt een spannende maand.

  • In de daggrafiek is in verband met de stijgende trend de laatste bodem rond 528,4 cruciaal. Een eventuele daling onder die waarde zou het proces van hogere bodems en toppen stoppen, wat een omslag zou betekenen. De waarde 528,4 is dus zeker ook een getal om in gedachten te houden.

  • Natuurlijk kan er op een hoger niveau een bodem ontstaan, daartoe volg ik de daling in de uurgrafiek met Fibonacci lijnen over de stijging 528,4 - 540,8. Ik kom daar zo op terug, maar neem u eerst mee naar de daggrafiek met Bollinger Bands.

  • In deze grafiek is de stijgende trend intact zolang we ons boven de middellijn van de Bollinger Bands bevinden. We moeten er in principe van uit gaan dat die lijn steun gaat vormen, we kunnen een lijn tenslotte pas als doorbroken beschouwen zodra het onweerlegbaar in de grafiek te zien is. Naderen we de stippellijn dan moeten we daar dus steun veronderstellen.

  • Zoals beloofd kom ik dan nu toe aan de Fibonacci lijnen over de stijging 528,4 - 540,8. We bevinden ons voor het ogenblik in de buurt van het 38,2% niveau rond 536. We staan onder dat niveau, maar zijn nog niet verder gedaald omdat de Amerikaanse beurzen na een negatieve opening wat herstel toonden waar wij ons aan optrokken.

  • Zouden we verder dalen dan zijn zowel het 50% niveau rond 534,6 als het 61,8% niveau rond 533,1 plaatsen waar een bodem gevormd zou kunnen worden. Pas onder 533,1 komt er een daling naar 528,4, de cruciale bodem die ik bij de daggrafiek noemde.

  • Zoals gewoonlijk eindig ik bij de kwartiergrafiek waarin we zien dat de trend de gehele dag naar beneden gericht was, het grootste deel van de dag onder de korte termijn trendlijn j. Die lijn kunnen we morgen benutten om het vervolg in te schatten. Blijven we eronder dan gaan we door naar het 50% niveau rond 534,6 of lager, komen we erboven dan gaat de aandelenmarkt opnieuw proberen de weerstand rond 539,1 uit te nemen.

Resumerend:

De twijfels aangaande de stijging boven het 161,8% niveau in de daggrafiek die ik de afgelopen dagen uitsprak bleken gegrond, de AEX-index is namelijk teruggekeerd onder dit niveau. Dit maakt dat we een spannende tijd tegemoet gaan waarin het onzeker is of de opwaartse uitbraak uit het lange termijn trendkanaal e-g deze maand zal plaatsvinden, we staan tenslotte maar 0,7 indexpunt boven dat kanaal. Er dreigt eenzelfde ontwikkeling als vorige maand, waarin we eveneens boven het kanaal kwamen, maar de maand niet erboven wisten af te sluiten. Zonder meer de moeite waard om in de gaten te houden en de waarde 535 te onthouden. De daling van vandaag betekent echter nog niet dat we de tendens tot stijgen afgebroken hebben, er kan namelijk op diverse plekken nog een bodem boven de in de daggrafiek cruciale bodem op 528,4 ontstaan. Ik doel dan op de middellijn van de Bollinger Bands, het 50% niveau op 534,6 in de uurgrafiek en het 61,8% niveau rond 533,1 in diezelfde chart. Morgenochtend draait de strijd allereerst om lijn j in de kwartiergrafiek. Breken we daar doorheen dan kunnen we opnieuw een gooi doen naar 539,1, blijven we er echter onder dan wordt 534,6 de eerstvolgende stop. Daar vinden we zoals we zagen namelijk het eerstvolgende potentiële steunniveau.

En dan nog dit...

Het is al weer even geleden dat ik iets schreef over de Amerikaanse Dow Jones Home Construction Index, dat was namelijk op 13 maart jongstleden. De reden dat ik het onderwerp bij de hoorns neem is dat de National Association of Realtors (vrij vertaald nationale vereniging van makelaars) vandaag voor het eerst sinds 1968 een daling in de huizenprijzen meldde. De verwachtingen omtrent het aantal te verkopen woningen zijn ook geslonken. Deze makelaars zouden geen Amerikanen zijn als zij overigens geen herstel aan de horizon zien, zij verwachten verbetering in de tweede helft van het jaar. Het bericht geeft aanleiding om te veronderstellen dat het in de sector van de huizenbouwers niet goed zal gaan, wat dan zichtbaar zou moeten zijn in de Home Construction Index waarin deze sector vertegenwoordigd is.

  • De index blijkt naar beneden uit het blauwe kanaal gebroken te zijn dat ik de vorige keer tekende. Dit kanaal betreft een grote vlag die als het patroon zoals gewoonlijk halverwege de daling staat tot een beweging naar de onderkant van de grafiek zou kunnen leiden. De zwarte lijn is echter belangrijker, die lijn vormt rond 550 een voor de toekomst beslissende potentiële steun. Ik loop niet graag op patronen vooruit omdat het zich altijd nog anders kan ontwikkelen, maar kan u vertellen dat er bij een daling onder de lijn een hoofd en schouders patroon zou worden afgerond. Dat zou net als de vlag wijzen op een daling naar niveaus die we bij deze index voor het laatst in 2001 gezien hebben.
  • Het hoeft weinig betoog dat een dergelijke daling voor de bouwsector en alles wat eraan verwant is desastreus zou zijn, de Amerikaanse economie zou er bovendien ernstige schade door oplopen. Alle reden om het verloop goed te volgen en dat zal ik dan ook zeker voor u doen. Terwijl de aandelenbeurzen van het ene naar het andere record gaan doordat de meeste bedrijven weten te voldoen aan de laag ingezette verwachtingen van analisten en zich een overname circus heeft gevormd dat de koersen opdrijft ontwikkelt zich hier stukje bij beetje een scenario met mogelijk dramatische gevolgen. Ik wees u er op 13 maart al op om een stoploss vast te stellen voor de aandelen die u in bezit heeft, in het licht van het bovenstaande is dat in mijn optiek zonder meer noodzakelijk. Het gaat in de VS namelijk zoals uit het voorgaande blijkt in de verste verte niet zo goed als de aandelenbeurzen het willen doen voorkomen. -Ad Nooten-

 

Naar boven          Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen