ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De candle van deze week oogt negatief. Het lichaam bevindt zich aan de onderzijde van de candle en dat wil zeggen dat de AEX-index heeft geprobeerd te stijgen, maar daar niet in is geslaagd. Het gaat mogelijk om een top, maar dat is in deze grafiek pas met zekerheid te zeggen zodra er een daling op volgt. Deze weekgrafiek geeft over een week dus pas uitsluitsel.

  • De daggrafiek geeft meer duidelijkheid, hier zien we namelijk dat de top op het 61,8% Fibonacci niveau van de daling 564 - 479,5 gevolgd is door een neerwaartse uitbraak uit de stijgende wig t-t'. De combinatie van beide factoren geeft aan dat het om de start van een daling gaat.

  • Op een stijgende wig volgt vaak een beweging die even groot is als de daling die eraan vooraf ging. Ga ik daar ook in dit geval van uit dan kom ik op een doel van 472 uit. Dat ligt onder lijn g, wat de onderste lijn van het lange termijn kanaal e-g is dat we in de weekgrafiek wat beter zien. Daar ik niet bij voorbaat van een daling onder dat kanaal uit wil gaan neem ik op grond van de wig aan dat er een daling naar lijn g zal volgen.

  • Hierin past me echter nog wel enige terughoudendheid, er zijn namelijk nog punten waarop steun gevonden kan worden. Een aantal van die punten zal ik bij de uurgrafiek behandelen, één wil ik er hier noemen. Begin augustus ontstond rond 515,1 een bodem die vrijwel samen viel met het 200daags exponentieel voortschrijdend gemiddelde EMA200, de rode stippellijn. We naderen dat niveau en diezelfde stippellijn opnieuw en moeten hier dus rekening houden met de mogelijkheid van bodemvorming.

  • In de daggrafiek met Bollinger Bands zou de middellijn die momenteel rond 513,6 ligt en licht stijgt nog steun kunnen vormen, we zouden niet ver van de genoemde potentiële bodem 515,1 steun kunnen vinden. De middellijn moet je als steun niet te precies nemen, het gaat om een klein gebied om deze lijn heen. De essentie is in elk geval dat er nog steun gevonden kan worden waardoor een daling naar lijn g nog kan worden voorkomen.

  • Dan kom ik bij de beloofde potentiële steunniveaus in de uurgrafiek. De magenta stippellijnen in deze grafiek betreffen de Fibonacci niveaus van de correctie 479,5 - 531,8 die we achter de rug hebben, namelijk de beweging in de wig in de daggrafiek. Het allerbelangrijkste niveau is het 61,8% niveau rond 499,5. De daling waarmee we nu bezig zijn is een correctie op de stijging in de wig en kan net zoals elke correctieve beweging eindigen op het 61,8% niveau of een van de niveaus daarboven. Dit wil zeggen dat we zolang we niet onder 499,5 staan niet zeker kunnen zijn van een voortzetting naar lijn g in de daggrafiek.

  • Boven 499,5 vinden we nog twee Fibonacci niveaus waar een bodem zou kunnen ontstaan, namelijk het 38,2% niveau rond 511,8 en het 50% niveau rond 505,6. Eerder vandaag nam ik voor het 38,2% niveau nog de waarde 512, maar ik heb het voor deze analyse wat nauwkeuriger vastgesteld. Het is gezien het feit dat we ons onder het 23,6% niveau bevinden namelijk aannemelijk dat we naar dat niveau toe gaan, het Fibonacci niveau rond 511,8 is mijn eerste doel.

  • Pas bij een daling onder dat niveau zou het volgende rond 505,6 aan bod kunnen komen, maar daar wil ik niet op vooruitlopen. Het volstaat om te weten dat dit niveau het volgende doel zou kunnen worden.

  • Het koersverloop van de slotveiling, de laatste candle, wijst erop dat grote partijen voor maandag van een mogelijk herstel uitgaan. De candle omvat het lichaam van zijn voorganger, wat een verandering is ten opzichte van de voorgaande candles. Dit type candle heet een engulfing bullish line. Of het maandag werkelijk van een herstel kan komen zal natuurlijk van het verloop op de Amerikaanse beurzen afhangen.

  • Mochten we maandag stijgen dan kan er rond de stippellijn op 521,2 en de top daar net boven rond 521,4 weerstand liggen, daar vinden we immers een voormalig steunniveau dat weerstandsniveau zou kunnen worden. 

  • Eventueel zouden de lichtgrijze lijnen een stijging ook nog tegen kunnen houden, maar dat weet ik niet zeker. Dat zijn de contouren van het gap dat vorige week vrijdag open bleef en vandaag alsnog gesloten is.

Resumerend:

De uitbraak uit de stijgende wig, volgend op een top rond het 61,8% Fibonacci niveau van de daling 564 - 479,5, signaleert de start van een correctiebeweging. Het koersdoel van de wig ligt rond 472, maar omdat ik niet a priori van een doorbraak door lijn g uit wil gaan wil ik die lijn tot het koersdoel van de wig maken. Voor we echter van een daling naar lijn g uit kunnen gaan moeten er echter nog wel een paar stappen genomen worden die ik één voor één wil volgen. Het gaat om stappen naar en onder de potentiële steunniveaus 515,1, 511,8, 505,6 en 499,5. Pas als we onder al deze waardes gekomen zijn mogen we aannemen dat er een beweging naar lijn g volgt. Aanstaande maandag draait de opening allereerst om de vraag of we tot een herstel gaan komen of de daling voortzetten naar 515,1. Komen we tot een herstel dan zullen we eerst moeten kijken hoever we naar boven weten te komen, rond 521,4 vinden we dan de eerste serieuze weerstand. Dalen we dan gaan we zoals gezegd eerst naar 515,1 en kunnen daar vervolgens beoordelen of we doorgaan naar 511,8, wat gezien het feit dat we ons onder het 23,6% niveau in de uurgrafiek bevinden een aannemelijk koersdoel is.

En dan nog dit...

De forse daling van 2% van de AEX-index van vandaag werd veroorzaakt door een cijfer waaruit bleek dat de Amerikaanse arbeidsmarkt de afgelopen maand voor het eerst sinds augustus 2003 gekrompen is. Gevoegd bij de andere problemen die al op tafel lagen, namelijk in de huizenmarkt en de kredietmarkt, is het helder dat de Amerikaanse economie er niet goed voor staat. Het nieuws heeft er echter ook voor gezorgd dat men er nu zonder meer van uit gaan dat de FED op 18 september of misschien nog wel eerder de rente zal gaan verlagen. De vraag in de media is alleen nog of het een verlaging met een kwart procent of een half procent zal zijn. Het slechte nieuws dat voor onze beurs bovenop de daling van vandaag komt is dat de dollar door deze veronderstelde renteverlaging minder aantrekkelijk geworden is, waardoor de euro ten opzichte van de dollar gestegen is. Dit is voor vele grote bedrijven geen goed bericht omdat exporteren lastiger wordt en inkomsten in dollars na omwisseling in euro's lager zullen liggen dan voorheen. Op deze manier stapelt het slechte nieuws zich op voor onze aandelenmarkt. Laten we de weekgrafiek van de euro ten opzichte van de dollar onder de loep nemen.

  • In één oogopslag is duidelijk dat de euro de stijgende trend tegen de dollar voortzet, daar hoef ik niet veel woorden aan vuil te maken. De Europese munt zal zich naar ik aanneem naar de bovenzijde van het kanaal i-i' begeven en de komende weken geleidelijk de waarde $1,40 gaan benaderen. -Ad Nooten-

 

Naar boven          Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen