ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Tegenvallende Europese detailhandelsverkopen brachten ons vanmorgen hoe gek dat ook klinkt boven het 50% Fibonacci niveau van de daling 564 - 401,5 dat rond 482,7 tot dusverre weerstand vormde. Om 12u volgde in Duitsland een lager dan verwacht cijfer voor de fabrieksorders, hetgeen er samen met de lagere winkelverkopen op wijst dat de Europese economie in lastiger vaarwater gaat komen. Het had mij dan ook logischer geleken als er vandaag juist sprake zou zijn geweest van een daling in plaats van een doorbraak naar boven. We zullen een en ander namelijk terugvinden in afnemende bedrijfswinsten. De markt richtte zich echter op een mogelijke renteverlaging door de ECB, hoewel de huidige inflatie dat ten enenmale onmogelijk en onverstandig maakt. Hoe het ook zij, de doorbraak door het 50% Fibonacci niveau en het 200daags exponentieel gemiddelde EMA200 staat er en daar moet ik me in mijn analyse op baseren. 

  • De stijging boven het 50% niveau maakt in principe een voortzetting naar het 61,8% niveau aannemelijk, zij het dat de index daarvoor het resterende deel van de week wel boven 482,7 zal moeten blijven. Dat is een absolute voorwaarde. Het gaat namelijk om een lange termijn Fibonacci niveau, wat wil zeggen dat de doorbraak van vandaag in de daggrafiek aanstaande vrijdag in de weekgrafiek bevestigd zal moeten worden met een doorbraak. Zouden we aanstaande vrijdag onder 482,7 sluiten dan zouden we in de weekgrafiek niet van een doorbraak kunnen spreken. Daar de weekgrafiek leidend is, hij heeft immers een langer tijdsvenster, zouden we het 50% niveau dan alsnog als ongebroken moeten beschouwen, met alle mogelijke negatieve consequenties van dien.

  • Laten we daar niet van uit gaan, het moet de beurs die zich vandaag bij slecht nieuws van haar meest optimistische kant toonde toch lukken om de resterende twee dagen van deze beursweek boven 482,7 te blijven. Laat ik me daarom vooralsnog op een gang naar 501,9 richten, met de kanttekening dat ik dat uiteraard terugdraai mochten we toch nog onder 482,7 geraken.

  • Net als gisteren geven de Bollinger Bands een positief beeld. De index bevindt zich dicht bij de stijgende lijn, lijn en index trekken als het ware samen op naar boven en dat betekent dat we met een fraaie stijgende trend van doen hebben.

  • Die stijgende trend zien we uiteraard ook terug in de uurgrafiek, waar we vandaag door de dubbele top rond 483,4 van de voorgaande dagen braken. Er mag daar nu steun verondersteld worden.

  • Ik heb voor het geval we morgen zouden dalen Fibonacci lijnen over de stijging 477 - 487,4 in de grafiek getekend. Mogelijke steunniveaus zijn de magenta stippellijnen rond 484,9, 483,4, 482,2 en 481.

  • De laatste twee niveaus zijn dit keer minder relevant omdat het zoals we bij de daggrafiek zagen van groot belang is dat we boven 482,7 blijven. We zullen dus ofwel op 484,9 ofwel op 483,4, samenvallend met de gepasseerde dubbele top, steun moeten vinden.

  • Zouden we morgen verder stijgen en boven de top van vandaag geraken dan wordt 489,8 mijn nieuwe richtpunt. We vormden vandaag een top rond het 161,8% niveau van de voorafgaande correctie 483,4 - 477, wat een vaker voorkomend weerstandsniveau is. Het is een wat minder bekend onderdeel van de Fibonacci theorie dat op een dergelijke daling gemeten vanaf het hoogste punt van die daling naar boven vaak een stijging volgt die 61,8% van die daling bedraagt. Zo kwam ik vanmorgen op het 161,8% niveau rond 487,3 als koersdoel uit. Nemen we dat uit dan volgt een beweging naar het 200% niveau rond 489,8, vanaf 477 zou er dan namelijk een stijging ter grootte van het verschil tussen 483,4 en 477 volgen.
  • Geraken we daarentegen onder de stippellijn door de dubbele korte termijn bodem die vanmiddag rond 485,1 ontstond dan komen de Fibonacci niveaus die ik in de uurgrafiek tekende van pas in het vervolg en let ik verder niet meer op de Fibonacci lijnen in deze kwartiergrafiek.

Resumerend:

De Amsterdamse beurs creëerde vandaag bij slecht nieuws een doorbraak naar boven. Hoop op een renteverlaging, dat moet volgens velen de oorzaak van de stijging zijn. De berichten zelf zouden in mijn optiek veeleer een reden voor een daling dan voor een stijging zijn, zij duiden op een afname van de economische groei en dat kan nooit goed zijn voor de bedrijfswinsten die leidend zouden moeten zijn voor de aandelenkoersen. De aandelenmarkt zag het echter anders. De doorbraak door het 50% niveau rond 482,7 opent de deur naar het 61,8% niveau rond 501,9, onder de expliciete voorwaarde dat de beursindex deze week boven 482,7 blijft. Zou dat namelijk niet het geval zijn dan staat er in de weekgrafiek namelijk geen doorbraak, wat dan alsnog tot een daling zou kunnen leiden. Handhaaft de AEX zich echter gewoon boven 482,7 dan blijft 501,9 voor de komende maanden het richtpunt. Voor de korte termijn is mijn koersdoel als de stijging ons morgen boven de top van vandaag brengt echter 489,9, het 200% niveau van de laatste daling in de kwartiergrafiek. Zouden we morgen nochtans dalen dan ga ik uitermate nieuwsgierig kijken of de beursbarometer de vandaag doorbroken weerstand rond 482,7 tot steunniveau weet om te zetten, noodzakelijk om de doorbraak van vandaag gestand te doen. Er kan behalve op 482,7 zoals we in de uurgrafiek zagen ook nog steun liggen rond 484,9, 483,4, 482,2 en 481. Bij de laatste twee waardes zou het echter al mis zijn omdat deze zich onder 482,7 bevinden, we zullen in het geval van een daling dus ofwel op 482,7 zelf ofwel op 484,9 of 483,4 steun moeten vinden.

En dan nog dit...

Na de Dow en de S&P500 die ik de voorgaande dagen besprak is het vandaag de beurt aan de Nasdaq. Het zal u niet verbazen dat deze index net als de beide andere indices afgelopen donderdag een doorbraak realiseerde, dat was een goede dag voor de Amerikaanse beurzen. De Nasdaq brak door de weerstand van het 50% Fibonacci niveau in onderstaande grafiek, waarmee het 61,8% niveau rond 2510 het volgende doel werd.

  • Kijkend naar de grafiek is het echter niet geheel zeker dat de index die waarde nog zal bereiken, al wordt dat zoals de groene candle van gisteren uitwijst wel geprobeerd. Afgelopen vrijdag ontstond namelijk een zogenaamde bearish counterattack line, een patroon dat weerstand aangeeft bij de bovenkant ervan rond 2500. Het patroon is aangeven met een blauwe pijl. De conclusie is dat het nog onzeker is of deze index de stijging zal weten te vervolgen. 
  • Negatief zou het edoch pas worden als de graadmeter onder lijn t en de bodem rond 2405 net onder de blauwe stippellijn op 2420 zou komen. Voorlopig heeft de index dus nog de kans om naar boven door te drukken.
  • Om een stijging voor de komende maanden mogelijk te maken zal de Nasdaq het 61,8% niveau rond 2510 moeten passeren.  -Ad Nooten-

(geplaatst woensdag 7 mei 2008, 19.25u)

 

Naar boven          Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen