ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De AEX-index maakte vanmorgen bij opening een sprong naar boven van 1%, het voorwerk van kopers was uitstekend. Het slot lag in weerwil van bewegingen omhoog en omlaag dichtbij de opening, hetgeen wederom een doji heeft opgeleverd. Een doji is een teken van twijfel. Voorgaande dagen lag het slot eveneens vlakbij de start, de beurs toont onvermogen om de knoop door te hakken.

  • Die knoop betreft het 161,8% Fibonacci niveau van de daling 271,1 - 241,4 waar ik u de voorgaande dagen ook al over vertelde. We leken er vandaag op een gegeven moment doorheen te breken, maar zijn de dag uiteindelijk opnieuw eronder geëindigd. Het is een potentieel weerstandsniveau en dat wil zeggen dat we nog altijd niet zeker kunnen zijn van de beweging naar de waardes 291,1 of eventueel 306 die ik de afgelopen dagen noemde. Er kan namelijk nog steeds een top ontstaan, hetgeen het geval is als we onder de laatste vier candles komen, dus onder 283,2.

  • De trend voor wat de Bollinger Bands in de daggrafiek betreft is nog altijd naar boven gericht. Dit blijft zo zolang we ons boven de middellijn bevinden. De trend is namelijk opwaarts gericht zolang de middellijn stijgt en de AEX zich erboven bevindt.

  • Ik schreef bij de tweede grafiek dat de index boven het 161,8% niveau is geweest, dat werd veroorzaakt door een poging om door de top van 3 augustus jongstleden te breken. Die uitbraak leek aanvankelijk te slagen, maar werd uiteindelijk teruggedraaid. Het is een zogenaamde valse uitbraak geworden. Op een valse uitbraak volgt meestal een beweging in tegenovergestelde richting en dat wil zeggen dat we rekening moeten houden met een eventuele daling.

  • Terughoudendheid is echter op zijn plaats. U ziet in de grafiek namelijk een proces van hogere toppen en hogere bodems. Een correctie kun je pas met enige stelligheid voorspellen op het moment dat een eind gekomen is aan dit proces, dus onder de laatste bodem rond 283,9. Dit is iets waar je niet bij voorbaat op moet rekenen, het is aan te raden om zolang een dergelijke trend intact is uit te blijven gaan van een beweging naar boven.

  • Momenteel bewegen we voor wat de korte termijn betreft echter nog naar beneden en ik tekende vanmiddag daarom Fibonacci lijnen over de stijging 283,9 - 290,2. Dit geeft ons mogelijke steunniveaus op 287 en 286,3. Om de bij de vorige grafiek besproken bodem rond 283,9 hoeven we ons pas onder 286,3 te bekommeren.
  • Vanmiddag is in ieder geval een bodem ontstaan rond 287,2. De Fibonacci niveaus uit het vorige punt komen alleen bij een daling onder dat niveau in beeld. Stijgen we daarentegen boven de laatste top rond 288,5 dan gaan we nogmaals proberen de stippellijn rond 289,3 te doorbreken, iets dat vandaag niet blijvend is gelukt.

Resumerend: 

Een poging om door het 161,8% niveau te breken dat ter hoogte van de top van 3 augustus jongstleden al dagen voor weerstand zorgt is vandaag mislukt. De doorbraakpoging is uitgemond in een valse uitbraak, hetgeen me wat munitie geeft om van een daling uit te gaan. Die daling krijgt echter pas vorm zodra het proces van hogere toppen en hogere bodems afgebroken is, dus bij een stand onder 283,9. Van een correctie kan zoals we in de daggrafiek zagen bovendien pas sprake zijn als we onder 283,2 geraken. Dit alles maakt het voorbarig om al van een daling uit te gaan en dat wil ik dan ook op dit moment nog niet doen. Morgenochtend zijn de bodem rond 287,2 en de top rond 288,5 de punten om het koersverloop aan te relateren. Onder 287,2 vinden we potentiële steun rond 287 en 286,3, zouden we daaronder komen dan gaan we verder richting 283,9 waardoor het proces van hogere bodems eventueel in gevaar zou kunnen komen. Boven 288,5 volgt daarentegen een nieuwe poging om de top van afgelopen maandag te doorbreken.

En dan nog dit...

Afgelopen maandag schreef ik dat de Amerikaanse indices onderweg waren naar belangrijke lange termijn Fibonacci niveaus. De Dow beweegt richting 9420. de S&P500 naar 1014 en de Nasdaq naar 2065. Deze waardes zijn nog niet bereikt, toch lijkt een van deze indices al naar beneden te draaien.

  • De bovenste magenta stippellijn in deze grafiek is het 50% niveau van de daling 2007 - 2009 rond 2065. Gisteren is echter een engulfing bearish line ontstaan die vandaag als toppatroon bevestigd lijkt te gaan worden. Herstelt de Nasdaq gedurende de sessie dan is dit niet het geval. Dit is niet ondenkbaar, late stijgingen zijn in de VS namelijk aan de orde van de dag. Sluit de Nasdaq lager, zeg in de buurt van 1980 of lager, dan wordt het patroon bekrachtigd en volgt een correctie.
  • Een dergelijke correctie zou niet betekenen dat 2065 niet meer bereikt zou worden, er zijn immers zoals gewoonlijk na een stijging meerdere niveaus waar steun gevonden kan worden. Ik denk dan aan de blauwe Fibonacci niveaus over de stijging 1727 - 2016 die liggen rond 1947,  1905, 1871 of 1837. Het 50% niveau rond 1871 is als potentieel steunniveau zwaarder dan de andere niveaus, want dat valt samen met een voorgaande recent doorbroken top. Doet er zich een daling voor dan kan er vanaf elk van deze punten een hervatting naar 2065 worden ingezet. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat de Nasdaq niet eens zover daalt en dat er bijvoorbeeld een vlag ontstaat. Doet dat scenario zich voor dan zou er nog sneller een vervolg naar 2065 kunnen komen. De waarde 2065 kunnen we feitelijk pas onder 1837 loslaten. Het is kortom voorbarig om al een conclusie uit het potentiële omkeerpatroon van gisteren te trekken. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst donderdag 6 aug 2009, 19.10u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

6 aug 09.15u: Sterke opening van de AEX-index

6 aug 10.00u: Doorbraakpoging door laatste top

6 aug 11.00u: Weerstand AEX niet doorbroken

AMG: Fonds kent plotseling bijzonder grote stijging

6 aug 12.00u: Poging om daling op te vangen

6 aug 13.15u: Iedere daling wordt gepareerd

6 aug 14.00u: Mislukte uitbraak voor de index

6 aug 15.00u: Weerstand 289,3 is doorbroken

6 aug 16.00u: AEX teruggekeerd op haar schreden

6 aug 17.00u: Markt vecht voor winstbehoud

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven