ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Een daling met 1,6% heeft ons verder weg gebracht van de onderzijde van de stijgende wig e-q waaruit we afgelopen maandag naar beneden braken. De kans dat we terugkeren naar de onderkant van de wig is hierdoor wat kleiner geworden. Een voortzetting van de daling betekent het echter nog niet, daarvan is pas sprake zodra we onder het 50% Fibonacci niveau komen dat rond 433,8 ligt. Een dergelijke beweging zou ons verder naar beneden brengen, allereerst ofwel naar de stippellijn rond 430 ofwel naar de combinatie van het 61,8% niveau rond 426,2 en de bodem daar net onder rond 425,4. Zolang we boven dit laatste niveau staan is zoals ik deze week al eerder schreef nog een stijging mogelijk. Een wig als die in deze grafiek wordt over het algemeen door een daling gevolgd, maar als bewijs hebben we nog een daling onder 425,4 nodig. Feitelijk weten we nu dus nog niet voor de volle honderd procent waar we aan toe zijn. 

  • De daggrafiek met Bollinger Bands geeft in ieder geval wat grip op de zaak. We bevinden ons namelijk nog steeds onder de middellijn, op grond waarvan een daling het meest waarschijnlijke scenario is.

  • Ook de uurgrafiek geeft ons iets om aan vast te houden, namelijk de symmetrische driehoek b-b'. De driehoek staat bekend als een voortzettingspatroon. Je ziet het meestal halverwege een beweging, wat erop duidt dat er ons een fikse daling te wachten staat.

  • Er is echter nog wel een neerwaartse uitbraak door lijn b voor nodig, zolang die er niet staat blijven we in de driehoek en zou er bij wijze van spreken bij een opwaartse uitbraak door lijn b' ook nog een omgekeerd hoofd en schouders patroon met licht aflopende neklijn kunnen ontstaan. 

  • Komt de daling die bij de driehoek past er echter zoals dat hoort en wordt die gevolgd door een neerwaartse doorbraak van de stippellijn rond 434,1 dan gaan we door naar de bij de daggrafiek genoemde waardes 430, 426,2 of 425,4.

  • Vanmiddag is in de kwartiergrafiek een hoofd en schouders patroon ontstaan waarvan de neklijn op 438,4 ligt. Het koersdoel van het patroon, bepaald door de hoogte van het hoofd van de neklijn af te trekken, ligt rond 430. Baseer ik me op dit patroon dan gaan we morgen dus verder naar beneden.
  • Een deel van de markt denkt er gezien de voorlaatste candle echter anders over, er was een omslag te zien. Er zijn dus kopers die anticipeerden op een stijging. Zou die stijging er komen dan let ik allereerst op de stippellijn rond 438,4, de neklijn van het hoofd en schouders patroon dat slechts geldig blijft als we vervolgens onder die lijn blijven. De lijn vormde vanmiddag weerstand.
  • Zouden we toch boven 438,4 terecht komen dan wordt het hoofd en patroon ongeldig en hangt het vervolg van de beweging ten opzichte van de dalende lijn a af die vanmiddag een stijging blokkeerde.

Resumerend:

De ene dag winst, de andere dag weer verlies, we bevinden ons in een lastig te interpreteren situatie. De uitbraak uit de stijgende wig e-q van afgelopen maandag zou eigenlijk tot een neerwaarts vervolg moeten leiden, maar dat vervolg hebben we tot dusverre niet gezien. Er zijn wel aanwijzingen dat het er op korte termijn toch van zou kunnen komen. Ik denk dan aan de stand onder de middellijn in de daggrafiek met Bollinger Bands, de driehoek in de uurgrafiek en het hoofd en schouders patroon in de kwartiergrafiek. Een koers onder de middellijn maakt een daling het meest waarschijnlijk. Een driehoek is een voortzettingspatroon, daar er een daling aan vooraf ging is de kans op een vervolg in de vorm van een daling aannemelijk. Het hoofd en schouders patroon in de kwartiergrafiek wijst op een daling naar ongeveer 430, iets dat past bij de daggrafiek waarin we op dat niveau het volgende steunniveau vinden. Er zijn gezien de stijging vanaf 17.15u vanmiddag in de kwartiergrafiek echter nog partijen die denken dat er een stijging komt, zolang we nog niet daadwerkelijk lager staan dienen we ook een scenario naar boven bij de hand te hebben. Mochten we stijgen dan zou de stippellijn rond 438,4 normaliter weerstand moeten vormen, zouden we daar echter boven komen dan moet het koersverloop rond lijn a uitwijzen of we al dan niet naar de bovenkant van de driehoek b-b' gaan. Dalen we morgen evenwel zoals bij de gegevens uit deze analyse past en belanden we onder lijn b, 434,1 en het 50% niveau uit de daggrafiek rond 433,8 dan glijden we af naar een of meer van de bij de daggrafiek genoemde waardes 430, 426,2 of 425,4.

En dan nog dit...

De Dow Jones staat op het randje van het voortzetten van de daling naar het laagste punt van de maand januari, dat is wat ik u vandaag wil laten zien.

  • De Amerikaanse index brak afgelopen maandag naar beneden door lijn z, wat een eerste negatieve ontwikkeling was. De Dow vond vervolgens steun rond het 61,8% Fibonacci niveau van de stijging 11635 - 12768, door de vorming van een hammer op dat niveau werd een verdere daling nog net voorkomen. Ter informatie, de schaalverdeling toont andere waardes, maar moet zoals rechts onderin de grafiek aangegeven is met tien worden vermenigvuldigd. 
  • De stijging die volgde liep vast op lijn z en dat is een tweede negatief punt. Het was een test van de lijn, waarop nu eigenlijk een daling zou moeten volgen. Ik schrijf dit met enige terughoudendheid, in de VS gebeuren vreemde dingen. Televisiezender CNBC bijvoorbeeld heeft tot twee keer toe tijdens beursuren kort voor het sluiten van de handel het gerucht in de markt gebracht dat er redding zou zijn voor obligatieverzekeraar Ambac, waardoor dat aandeel en de beurs als geheel sterk stegen. Gisteren bleek dat het bedrijf voor anderhalf miljard aan nieuwe aandelen uit gaat geven, maar van redding door geldschieters zoals de zender dat gesuggereerd had bleek geen sprake te zijn. Het zijn dit soort zaken die het maken van een prognose tot een hachelijke zaak maken. Vanuit het technische beeld beredeneerd echter zou het van een daling moeten komen, laat ik het daar maar bij laten. -Ad Nooten-

 

Naar boven          Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen