ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De stijging van vandaag met 0,8% stelt me voor de vraag of we met een tijdelijke of blijvende bodem te maken hebben, die vraag wil ik in deze analyse zien te beantwoorden. Op dit moment ben ik geneigd om de bodem die nu rond 470,5 gevormd is als tijdelijk te beschouwen. De reden daarvan is dat ik het 38,2% Fibonacci niveau rond 464,5 als koersdoel genomen heb, een niveau dat we nog niet bereikt hebben. Het zou vreemd zijn als er midden tussen twee niveaus in een bodem zou ontstaan.

  • Alleen een stijging boven 483 waar we de bovenkant van de candle van 30 november vinden die iets boven de stippellijn op 482,4 uitsteekt zou voor mij aanleiding zijn om van mijn verwachting dat we naar 464,5 gaan af te stappen.

  • Ook de daggrafiek met Bollinger Bands geeft me nog geen enkele aanleiding om al van het einde van een daling uit te gaan, daarvan kan pas sprake zijn als de index boven de middellijn van deze indicator zou komen. We zijn daar momenteel nog ver van verwijderd.

  • Toch moet ik aan de hand van de uurgrafiek constateren dat de markt wel met een poging bezig is om een bodem te vormen, we zijn vandaag namelijk naar boven uit het kanaal uu' gebroken. Ik heb naar aanleiding daarvan Fibonacci lijnen over de daling 497,6 - 470,5 getekend aan de hand waarvan ik het koersverloop naar boven ga beoordelen. We bevinden ons op dit moment boven het 23,6% niveau en dat maakt automatisch het 38,2% niveau rond 481 tot koersdoel.

  • Ik kan natuurlijk niet vooraf voorzien hoe ver we naar boven gaan, daarom noem ik u ook enkele andere waardes die u indien het koersverloop dat noodzakelijk maakt kunt gebruiken. Boven 481 zouden de horizontale weerstand rond 482,4 en de Fibonacci niveaus rond 484,1 en 487,3 nog als koersdoelen in aanmerking kunnen komen.

  • De laatste waarde is als 61,8% Fibonacci niveau het allerbelangrijkst, pas boven die waarde zou de opwaartse correctie definitief een voortzetting naar boven zijn. Maakt de beursgraadmeter op of onder 487,3 een top dan kan ik vanuit de Fibonacci methode mijn koersdoel 464,5 aanhouden. Dat neemt overigens niet weg dat een stijging boven de waarde 483 die ik bij de daggrafiek noemde me wel aan het twijfelen zou brengen, want dat zou in die grafiek een sterke beweging zijn. Laten we het gevoel echter maar even weglaten en de koude getallen registreren en dan is 487,3 een cruciaal niveau.

  • Absolute voorwaarde om met de genoemde waardes te werken is natuurlijk dat de index niet terug in het kanaal uu' komt. Een terugkeer in het kanaal zou van de uitbraak een valse uitbraak maken en dat zou vanzelfsprekend negatief zijn. Dat dit scenario niet eens ondenkbaar is bewijst het kanaal vv' wel dat ik in de kwartiergrafiek ingetekend heb. Blijft lijn v' weerstand dan zou dat in een daling tot onder lijn u' kunnen uitmonden en theoretisch zelfs tot een beweging naar de onderkant van het kanaal vv'. Dit is op dit punt echter een puur hypothetisch scenario dat ik u slechts voor de volledigheid noem omdat het goed is om steeds weer alle mogelijke opties en de gevolgen daarvan paraat te hebben.

Resumerend:

De AEX index steeg vandaag met 0,8% en brak bovendien naar boven uit het kanaal uu'. Dat bracht me vanzelfsprekend tot de vraag of we hier met een tijdelijke of een blijvende bodem te maken hebben. Op dit moment ga ik er van uit dat het om een tijdelijke bodem gaat en dat nog een hervatting naar het 38,2% Fibonacci niveau in de daggrafiek rond 464,5 zal volgen. Voorwaarde hiervoor is dat we niet boven het 61,8% niveau in de uurgrafiek rond 487,3 geraken, want dat zou me dwingen om niet meer van een neerwaarts maar opwaarts vervolg uit te gaan. Naast deze waarde is de grens 483 zoals we in de daggrafiek zagen al van belang, een beweging boven die waarde zou me al een eerste vraagteken bij de veronderstelde neerwaartse hervatting doen zetten. Voor de korte termijn is het 38,2% niveau op 481 in de uurgrafiek mijn eerste richtpunt, vooropgesteld natuurlijk dat we naar boven uit het kanaal vv' weten te breken. Zou dat niet gebeuren dan zou het een heel ander verhaal worden, maar laat ik daar gezien de uitbraak van vandaag niet op vooruit lopen. De markt heeft met deze uitbraak tenslotte getoond optimistisch gestemd te zijn en dat moeten we natuurlijk het zwaarst laten wegen.

En dan nog dit...

De Amerikaanse belegger speculeert er intussen nog steeds op dat de huizenmarkt niet al te zeer zal gaan dalen, zoals te zien is aan onderstaande daggrafiek van de Dow Jones Home Construction Index waarin aan de bouw gerelateerde bedrijven vertegenwoordigd zijn.

 

 

  • Deze index is naar boven uit het kanaal aa' gebroken, een kanaal dat zich lange tijd tot een vlag leek te gaan ontwikkelen. Er heeft zich dus een herwonnen optimisme van de belegger meester gemaakt, hij koopt weer aandelen van bouwbedrijven en verkeert daarbij dus in de veronderstelling dat de daling van de huizenmarkt met een sisser af zal lopen. Het meest aannemelijke doel is lijn b, de neklijn van het hoofd en schouders patroon dat in april afgerond werd, wat de start vormde van een daling. Deze lijn zal samen met de de bodems uit 2005 en 2006 weerstand vormen en dat wil direct zeggen dat de belegger dan wel optimistisch is, maar dat de kou nog niet uit de lucht is. Voor dit moment overheersen de kopers echter de markt en moeten we gaan kijken waar en wanneer de eerstvolgende top gaat ontstaan. -Ad Nooten-

 

Naar boven