ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De Amsterdamse beurs boekte vandaag een winst van bijna 0,8% en behoorde daarmee met de Belgische BEL20 index die een stijging van 1,13% boekte tot de uitzonderingen in Europa. De FTSE100 wist nog een winst van 0,4% te behalen, maar de Duitse en Franse beurs zetten respectievelijk een verlies van 0,3% en 0,2% neer. Bijzonder dat de verschillen zo groot zijn, ik kan dat niet plaatsen. Feit is in elk geval dat Amsterdam nog altijd de weg naar boven zoekt.

  • Met de candle die vandaag is ontstaan kan ik verder helaas niets doen, hij is niet representatief voor het koersverloop van vandaag. Er kwam namelijk pas 4 1/2 uur na de start van de handel een openingskoers van de AEX-index tot stand. Voordien was er gewoon gehandeld, NYSE Euronext leverde echter pas vanaf 13.30u officiële standen voor de AEX af. Over de reden daarvan liet men zich niet uit en men verwaardigde zich al evenmin tot een excuus. De effectenbeurs verdient dik geld aan de beleggers, maar meent niets uit te hoeven leggen als er iets mis gaat. Het is de arrogantie ten top.

  • De punten waar ik in deze daggrafiek op moet letten zijn de afgelopen dagen hetzelfde gebleven, dat zijn de laatste top rond 487,9 en de bodem rond 473. Een stijging boven 487,9 betekent een voortzetting naar de top rond 496,1 of hoger, een beweging  onder 473 daarentegen een afdaling naar het 38,2% Fibonacci niveau rond 465 of lager.

  • Wil de beursindex verder stijgen dan zal eerst de middellijn van de Bollinger Bands moeten worden uitgenomen. De candle van vandaag ligt daar tegenaan, waardoor vanuit deze indicator gezien op dit moment een daling waarschijnlijker geacht moet worden dan een stijging.

  • Dat een daling aannemelijker geacht moet worden dan een daling is ook in de uurgrafiek het geval, tenminste zolang onze marktindex niet naar boven door lijn d en de stippellijn rond 484,1 breekt. 

  • Mocht dat laatste wel gebeuren dan leidt dat tot een aanval op de top rond 487,9 die ik bij de daggrafiek noemde, de top die op 30 mei jongstleden werd gevormd.

  • Daar ik niet tevoren van een doorbraak uit kan gaan neem ik zolang het tegendeel niet bewezen is aan dat lijn d intact zal blijven als weerstandslijn. De logische gevolgtrekking uit deze aanname is dat we morgen als de veronderstelling klopt een daling zouden moeten gaan zien.

  • In de kwartiergrafiek wringt hem echter de schoen, ik kan op grond van deze grafiek niet stellen dat we morgen gaan dalen. In deze grafiek is vanmiddag namelijk een bodem ontstaan rond het 50% Fibonacci niveau van de stijging 474,7 - 483,8 dat rond 479,3 ligt. Deze bodem maakt een voortzetting naar boven en daarmee ook een doorbraak door lijn d en de stippellijn rond 484,1 mogelijk.
  • Van een daling komt het alleen als we onder dat 50% niveau rond 479,3 en het 61,8% niveau rond 478,2 uitkomen. Dat zou een hervatting van de daling signaleren.
  • Wellicht ten overvloede wil ik tot slot nog vermelden dat de stippellijn die u op 478,57 aantreft de slotstand van gisteren betreft. Dit heeft te maken met het feit dat NYSE Euronext zoals ik al schreef pas om 13.30u een openingskoers aanleverde.

Resumerend:

Aan het eind van een door een extreem late officiële opening deels verloren dag stond er vandaag een winst van 0,8% op de borden. De Amsterdamse beurs gaf hiermee aan nog steeds naar boven te kijken. De beslissing is echter nog niet gevallen, dat zou pas bij een stijging boven 487,9 het geval zijn. Een stijging boven de laatste top op dat niveau zou wijzen op een opwaartse voortzetting naar 496,1 of hoger. Het is bij de huidige stand van zaken vanwege mogelijke weerstand van de middellijn van de Bollinger Bands in de daggrafiek en lijn d in de uur- en kwartiergrafiek echter niet zo dat we al van een dergelijke stijging uit kunnen gaan. Blijven we namelijk onder de genoemde lijnen dan kunnen we toch de daling nog hervatten, wat overigens pas zeker zou zijn bij een achtereenvolgende daling onder 479,3 en 478,2 in de kwartiergrafiek. De grens die in dat geval cruciaal zou zijn is de bodem rond 473, dit omdat we daaronder naar 465 zouden gaan. Het eerste dat ons morgen te doen staat is beoordelen of we richting 496,1 of 473 gaan aan de hand van de grenzen 484,1 en 478,2.

En dan nog dit...

Het is al lang geleden dat ik naar de koersontwikkeling van de olieprijs keek, dat deed ik namelijk voor het laatst op 16 april jongstleden. Er stond toen een sterke opwaartse trend in de grafiek.

  • Die trend is er alleen maar sterker op geworden. In april tekende ik het zwarte trendkanaal d-d' en de blauwe lijn f, de olieprijs was toen net naar boven uit het kanaal d-d' gebroken. Lijn f is daarna de onderzijde geworden van het blauwe kanaal f-f ' waarin de olieprijs zich nog steeds bevindt. Dit was echter nog niet alles, onderweg heeft er namelijk nog een versnelling plaatsgevonden waarbij het bruine kanaal g-g' ontstond.
  • Een dergelijke versnelling is vaak een voorbode van topvorming en dat is de reden dat de eerste analisten zich al voorzichtig over een daling van de olieprijs uitlaten. Dat is in mijn ogen prematuur. Het is ten eerste nog niet zeker of de koers daadwerkelijk naar beneden door lijn g gaat breken, want de beslissende beweging is nog niet gemaakt. Komt het van die daling dan is er ten tweede alle kans dat lijn f de neerwaartse beweging opvangt en de opwaartse trend in stand houdt. Vooralsnog is er dus hoewel de olie wat op de terugweg lijkt geen reden tot optimisme. Er loopt wat lucht uit, meer is het momenteel nog niet. -Ad Nooten-

(geplaatst donderdag 5 juni 2008, 19.25u)

 

Naar boven          Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen