ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De Amsterdamse effectenbeurs is morgen gesloten, wat vandaag de laatste beursdag van de week maakte. Dit heeft als gevolg dat ik met de weekgrafiek start. Het belangrijkste gegeven uit deze grafiek is dat we boven het 61,8% Fibonacci niveau van de daling 703 - 218 gesloten zijn dat op 518 lag, u ziet op dat niveau een magenta stippellijn in de grafiek. Dit is belangrijk omdat het passeren van dit niveau technisch de opening biedt voor een stijging naar 703. Het passeren van een 61,8% niveau leidt namelijk meestal tot een volledige correctie. Zoals ik vorige week vrijdag bij de maandgrafiek al zei gaat het om een lange termijn beweging, wat wil zeggen dat we de waarde 518 niet op een punt nauwkeurig moeten nemen. Er kan best een kleine en tijdelijke stijging boven deze waarde komen zonder dit betekent dat 518 definitief doorbroken wordt. Feitelijk weten we dat pas aan het eind van de maand april, staan we dan nog boven 518 dan is de grens doorbroken.

  • Ik schreef eerder vandaag dat een stijging tot boven 518 een voortzetting naar lijn e zou inhouden, maar daar moet ik naar aanleiding van bestudering van de weekgrafiek ter voorbereiding van deze slotanalyse een voorbehoud bij maken. Ik ontdekte vanavond namelijk lijn p in de grafiek en deze lijn zou een stijging naar lijn e eventueel nog kunnen voorkomen.

  • Het gegeven dat lijn p samen met stippellijn p' een wijder wordende driehoek met horizontale onderzijde vormt, een zogenaamde right-angled broadening formation, maakt het noodzakelijk dat ik lijn p in mijn beschouwingen opneem. Een dergelijke broadening formation is verwant aan het hoofd en schouders patroon, met dat verschil dat het 'hoofd' hier als laatste wordt gevormd. Een daling naar beneden uit het patroon, dus onder stippellijn p', zou een krachtig verkoopsignaal zijn. We zouden met name als zich volgende week een daling voor zou doen sterk rekening met dit patroon moeten gaan houden.

  • Het patroon verliest echter zijn waarde mocht de beursindex boven lijn p komen, iets dat we volgende week kunnen volgen aan de hand van de daggrafiek waarin ik de lijn overgenomen heb.

  • Lijkt het erop dat de lijn in de weekgrafiek bereikt is, in de daggrafiek is er nog wat ruimte. Het is trouwens niet ongewoon dat lijnen in grafieken met verschillende tijdsvensters niet exact hetzelfde te tekenen zijn. In dit geval hangt dat samen met de dag in de week waarop een top gevormd is, u kunt zich voorstellen dat een top op maandag in de daggrafiek een lijn met een andere hellingshoek oplevert dan een top op vrijdag, een verschil dat je in de weekgrafiek niet ziet. Daar zitten in iedere candle immers de koersen van maandag tot en met vrijdag verwerkt. Hoe dan ook, we moeten volgende week goed controleren of we al dan niet boven lijn p komen, want ik ben met de conclusie dat een doorbraak door lijn f in combinatie met een stijging boven 518 tot een beweging naar lijn e zou leiden wellicht wat te voorbarig geweest. Beter ten halve gekeerd dan te hele gedwaald zullen we maar zeggen, een dergelijk voor de lange termijn mogelijk uiterst belangrijk patroon als pp' moet ik meenemen.

  • Natuurlijk moet ik daarbij ook naar andere technische factoren zoals de situatie in de Bollinger Bands kijken. In deze naijlende indicator is geen enkele vorm van weerstand te zien daar de bovenste lijn de eerste weerstandslijn is. Die lijn stijgt net als de andere lijnen, wat het tot een mooie stijgende trend maakt.

  • Over de uurgrafiek ben ik vanavond eveneens snel uitgepraat, ook hier zien we een mooie stijgende trend. Dat blijft zo zolang de beursindex boven lijn m noteert.

  • Behalve met lijn m hebben we daarnaast in de kwartiergrafiek met lijn o te maken die vandaag als aanjager van de beweging naar boven fungeerde. De ontwikkeling is zeker als we boven lijn o blijven positief, komen we onder die lijn dan wordt lijn m de scheidslijn.

  • Het patroon van hogere toppen en hogere bodems dat deze grafiek kenmerkt wordt echter pas afgesloten bij een daling onder de laatste bodem rond 516,2, dat is nog belangrijker.

  • De Amsterdamse aandelenmarkt heeft zich met het slot een stuk boven lijn o voorafgaand aan een lang Paasweekend waarin de beurs vier dagen in plaats van twee dagen gesloten is optimistisch getoond. Men ziet kennelijk geen risico's, ook al komen er morgen bijvoorbeeld arbeidsmarktcijfers in de VS beschikbaar. De toegenomen bereidheid om risico's te nemen is tekenend voor het huidige beurssentiment.

Resumerend:

De AEX-index is deze week boven het 61,8% Fibonacci van de grote daling 703 - 218 gekomen en heeft daarmee het niveau bereikt dat mijn lange termijn koersdoel was sinds we maanden geleden het 50% niveau passeerden. De grote vraag is wat er nu gaat gebeuren. We zagen in de weekgrafiek de wijder wordende driehoek pp' waar we de komende tijd zeker rekening mee moeten houden. Ik kan nog lang niet zeggen dat we naar de onderkant van dat patroon zullen gaan, maar moet de mogelijkheid daartoe zolang we ons onder lijn p bevinden open houden. In de onderliggende uurgrafiek hebben we echter lijn m nog als steunlijn en in de kwartiergrafiek bovendien nog de belangrijke laatste bodem op 516,2. Zolang we boven lijn m zijn is er sowieso nog geen sprake van een daling, komen we onder die lijn dan breken we pas onder 516,2 het patroon van hogere toppen en hogere bodems af dat kenmerkend is voor de stijging waar we mee bezig zijn. Dan pas heeft het ook zin om koersdoelen voor een daling vast te stellen, daar wil ik me zolang de stijgende trend intact is niet aan bezondigen. Blijven we volgende week boven lijn m dan gaan we proberen lijn p in de daggrafiek te doorbreken, wat bij welslagen tot een beweging naar lijn e in dag- en weekgrafiek zou leiden.

En dan nog dit...

Dit deel van de slotpagina van vandaag gaat over lenen en de mogelijke gevolgen daarvan. Om te beginnen wil ik de grafiek van de euro ten opzichte van de yen bespreken. De yen is namelijk weer aan het verzwakken, wat naar mijn mening te danken is aan het gegeven dat westerse partijen opnieuw veel geld lenen in Japan, dat omzetten in euro's om daar vervolgens in Europa en de VS mee te gaan beleggen. Dit verschijnsel dat ik al eerder besprak heet de carry-trade, geld lenen om dat mee te nemen naar elders (carry) teneinde er daar mee te handelen (trade).

  • De euro is bijna weer zover als hij eind februari was, iets dat parallel loopt met de stijging van de westerse aandelenbeurzen. Dat sterkt me in de gedachte dat we met een gevolg van de carry-trade te maken hebben. Dit betekent automatisch ook dat het gaat om een gezien de lage rente in Japan schier onbegrensde hoeveelheid geld die daar wordt gehaald, het is immers al snel zo dat je hier een hoger rendement boekt. Het grote gevaar schuilt hem in het moment dat deze transacties door welke externe oorzaak dan ook moeten worden teruggedraaid, we zagen daarvan eind februari - begin maart al een voorproefje. Kijk ik naar de driehoek pp' die ik in de weekgrafiek getekend heb dan bestaat de mogelijkheid dat we een enorm eind naar beneden gaan, nog veel verder dan de recente daling. Er hoeft immers maar iets te gebeuren, het maakt eigenlijk niet veel uit wat, dat als aanjager van een daling kan fungeren en we gaan razendsnel naar beneden. Gezien de enorm snelle stijging die we vanaf de tweede week van maart hebben gezien is er enorm veel, waarschijnlijk geleend, geld in de aandelenbeurzen gestroomd dat er dan allemaal weer uit moet. Een daling naar en onder stippellijn p' is in mijn optiek dan in het geheel niet ondenkbaar.
  • Zoals ik op 12 februari al constateerde is er daarnaast nog het gevaar van de geldgroei, wat betekent dat we met een verborgen inflatie te maken hebben. Op die dag schreef ik ook dat beleidsmakers door voortdurend de aandelenmarkten verbaal te ondersteunen een gevaarlijk spel spelen. Vandaag kan ik constateren dat er één uitzondering is, namelijk de president van de Nederlandse bank. In een interview met RTLZ waarschuwde hij vandaag voor de geldgroei, de enorm toenemende hoeveelheid geleend geld en de risico's die daaraan verbonden zijn. U vindt het onder deze koppeling: Interview met Nout Wellink (mocht de link niet werken dan vindt u het interview op rtlz.nl). Probeert u eens tussen zijn behoedzaam geformuleerde woorden heen te luisteren naar de onderliggende boodschap en u hoort een duidelijke waarschuwing voor de mogelijke malaise die op de financiële markten zou kunnen optreden als er ergens op wat voor manier dan ook een kink in de kabel komt. Het is een waarschuwing die we ter harte moeten nemen, met name door toepassing van een trailing stop onder al uw op een stijging gerichte posities en het vaststellen van een stoploss niveau voor al uw nieuwe aankopen. Dat kan tenslotte nooit kwaad, zie het maar als een verzekeringspolis. -Ad Nooten-

 

Naar boven          Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen