ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De graadmeter van de Amsterdamse effectenmarkt is vandaag gedaald en de top van gisteren heeft hiermee contour gekregen. De valse uitbraak van afgelopen vrijdag lijkt zoals dat bij een dergelijke teruggedraaide beweging vaak het geval is gevolgd te worden door een beweging in de andere richting en de enige lijn die een neerwaartse voortzetting nu nog kan voorkomen is lijn c. We staan vlak boven deze lijn en zullen vermoedelijk morgen al weten of we er al dan niet onder komen.

  • Een daling onder lijn c zou een beweging naar lijn n veroorzaken, terwijl steun van lijn c een poging mogelijk zou maken om ondanks de top verder te stijgen. De aandelenmarkt staat dus voor een strategische keuze.

  • Als de situatie in de daggrafiek met Bollinger Bands maatgevend is dan zou die keuze negatief uit gaan vallen. De beursindex is teruggekeerd in het onderste deel van de indicator en lijkt hiermee de daling te hervatten. 

  • Ik wil echter waken voor een al te snelle conclusie, vergelijkt u het huidige beeld maar eens met dat van de laatste week van augustus van dit jaar. In die week wist de beursgraadmeter vanuit een vergelijkbare positie terug te komen tot een stand boven de middellijn. We dienen de vinger aan de pols te houden.

  • De bodem van vandaag maakt bovendien een stijging nog mogelijk. Die bodem ligt namelijk op het 61,8% Fibonacci niveau 495,6 van de stijging uit de nu lichtgrijze wig l-l' waar we gisteren naar beneden toe uitbraken en dat betekent vanuit de Fibonacci methode dat een stijging mogelijk is.

  • Ik heb de kwartiergrafiek daarom al voorzien van Fibonacci lijnen over de daling 509,9 - 494,5. Die lijnen zijn omdat ik nog niet zeker weet of we morgen daadwerkelijk gaan herstellen voorlopig nog lichtgrijs getekend. Gaan we inderdaad omhoog dan vinden we rond 498,9, 501, 502,7 en 504,4 Fibonacci niveaus die weerstand kunnen vormen.
  • Voor de korte termijn ligt er weerstand rond 497,9. Weten we die voorbij te steken dan veronderstel ik dat het 23,6% niveau rond 498,9 geen probleem zal vormen, waardoor we naar het 38,2% niveau rond 501 of hoger kunnen gaan.
  • Een eventuele daling onder 494,5 zou negatieve implicaties hebben, dat zou ons namelijk onder lijn c brengen en de beursbarometer in de daggrafiek haar weg doen vervolgen naar lijn n. Onderweg zou er dan nog wel steun mogelijk zijn, maar het strekt zonder dat de doorbraak al een feit is te ver om daar al op in te gaan.

Resumerend:

De uitbraak naar boven van afgelopen vrijdag uit het kanaal c-c' is de afgelopen dagen in een heel ander daglicht komen te staan. Allereerst is het gisteren een valse uitbraak geworden en daarna is vandaag ook nog eens een daling gevolgd, dat zorgt voor een grote kans op een voortzetting naar lagere regionen. Zeker is dit echter nog niet. Er lag vandaag immers steun rond het 61,8% niveau rond 495,6 in de uurgrafiek en de markt heeft hiermee de mogelijkheid om toch weer te gaan stijgen open gehouden. Weten we morgen boven 497,9 te geraken dan ga ik uit van een stijging naar 501 of een van de andere momenteel nog lichtgrijs getekende Fibonacci niveaus in de kwartiergrafiek. Komen we evenwel onder 494,5 dan breken we tevens door lijn c, waarmee het koersverloop dan met zeer grote waarschijnlijkheid een neerwaarts vervolg krijgt en lijn n in de daggrafiek een aannemelijke doel wordt. Er zou dan nog wel wat steun kunnen liggen, maar daar wil ik pas op in gaan zodra de doorbraak van lijn c een feit is. Zolang we ons nog boven de lijn bevinden staat het de markt tenslotte nog open om alsnog voor een stijging te kiezen.

En dan nog dit...

Gisteren vertelde ik u dat de DAX weerstand had gevonden rond het 76,4% en CAC40 en FTSE100 rond het 61,8% Fibonacci niveau van de voorgaande daling. Ik wil u vandaag de weerstand van FTSE100 tonen.

  • Er ligt een dubbele weerstand rond het 61,8% Fibonacci niveau van de daling 6727 - 6027 rond 6460, die weerstand is uitermate belangrijk. Ik ga zolang de FTSE hieronder ligt van een neerwaartse voortzetting uit. 
  • Er is echter nog geen manier om zeker te weten dat er werkelijk een daling zal volgen, de Engelse graadmeter heeft tenslotte nog de gelegenheid om boven 6027 een hogere bodem te vormen om vanaf zo'n punt toch nog naar boven te gaan. Zo zou de bodem die vorige maand rond 6270 ontstond eventueel opnieuw bodemvorming kunnen veroorzaken. 
  • Ik kan u wel vertellen onder welke grens een neerwaartse vervolging wel voor de hand liggend zou zijn, dat is namelijk onder 6190. Daar is namelijk het 61,8% niveau van de stijging 6027 - 6456 uit de laatste week van november gesitueerd, een niveau dat ik om de grafiek overzichtelijk te houden niet aan de grafiek heb toegevoegd. Zolang de 'footsie' boven 6190 blijft is er nog een kans op een stijging en een volgende aanval op de dubbele weerstand rond 6460, daaronder met grote waarschijnlijkheid niet meer. -Ad Nooten-

 

Naar boven          Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen