ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Het prettige aan het gebruik van gekleurde candles is dat je aan de kleur direct ziet hoe de stand van zaken op de beurs is. De laatste tijd is dat echter niet zo prettig meer, de rij rode candles die inmiddels is gevormd is erg confronterend. Het is zoals uit de rode kleur van de laatste vijf candles blijkt al weken alleen maar dalen wat de klok slaat. Prettig overigens voor dag- of korte termijn handelaren die daarop goed hebben kunnen handelen, maar niet goed voor bijvoorbeeld pensioenfondsen die hun dekkingsgraad in gevaar zien komen. Deze week bereikten we met deze daling de stippellijn door de bodem die in januari van dit jaar gevormd werd. De AEX zou hier eventueel steun kunnen vinden, maar er is momenteel nog niets dat daar op wijst.

  • Het ligt in het licht van datgene dat ik afgelopen maandag bij de maandgrafiek schreef meer voor de hand dat we verder naar beneden gaan, namelijk naar 390 of eventueel nog lager. Rond 390 vinden we namelijk het 50% Fibonacci niveau van de stijging 217,8 - 564 die we in de jaren 2003 - 2007 gemaakt hebben. Dat niveau is vanwege het feit dat we ruim onder het 38,2% niveau staan het meest voor de hand liggende koersdoel.

  • Het 61,8% niveau rond 350 zou eventueel het tweede doel voor de neerwaartse beweging kunnen worden, maar dat is pas te zeggen op het moment dat er zich een daling onder 390 voor zou doen. In eerste instantie ligt de focus dus op 390, daar moet blijken of we ons op een herstel of een voortzetting naar 350 moeten richten.

  • Voor de korte termijn is uiteraard van belang of de stippellijn rond 401,5 steun gaat vormen. Dit leek gisteren het geval te zijn toen de index na een lagere opening flink herstelde. De candle van gisteren was echter een zogenaamde in-neck line en dat is een candle die bekend staat als voortzettingspatroon. Op zo'n candle volgt theoretisch een voortzetting van de geldende trend. Die voortzetting kwam er vandaag inderdaad, hetgeen toch wel enigszins verbazend was. De Amerikaanse beurzen bleven vandaag dicht en het volume was daardoor laag, op dergelijke dagen zie je meestal een stijging. Het is bij dunne handel immers eenvoudiger om daarvoor te zorgen. Het is kenmerkend voor het zwakke sentiment dat de aandelenmarkt zelfs de hiervoor relatief beperkte koopbereidheid niet op wist te brengen.

  • Het dalend trendkanaal l-l' waar ik gisteren over schreef is door de beweging intact gebleven en is daardoor leidend voor de komende beursdagen. Zolang de AEX zich binnen het kanaal bevindt kunnen we de waarde 390 die ik bij de weekgrafiek noemde zonder meer als doel aanhouden.

  • Verbetering kan er alleen komen door middel van een achtereenvolgende doorbraak door de lijnen l en f ', dat zou ruimte geven voor een herstelbeweging.

  • Het technische beeld in de daggrafiek met Bollinger Bands blijft onverminderd slecht. De beursindex schurkt al weken tegen de onderste lijn van deze indicator aan, hetgeen typerend is voor een zware dalende trend. Hier kan alleen verandering in komen als de beursbarometer kans ziet zich los te maken van deze lijn, teneinde in de richting van de middellijn te gaan bewegen. Zolang u dat niet ziet blijft de sfeer op de beurs verziekt.

  • De aandelenmarkt probeerde vanochtend aanvankelijk wel de weg naar boven te vinden, zij realiseerde namelijk een hogere opening. Daarop volgde echter onmiddellijk een daling en op een korte opleving na stond de beurs de rest van de dag onder druk.

  • Kijkt u naar de onderzijde van de grafiek dan ziet u dat daar inmiddels de waarde 390 opgedoemd is. Een nieuwe daling naar de onderzijde van het kanaal zou meteen een beweging naar dat koersdoel uit de weekgrafiek betekenen, dat maakt het nog niet zo gek om te veronderstellen dat er aanstaande maandag een beweging naar de onderzijde van het kanaal l-l' gaat volgen.

  • De markt probeerde een uur voor het slot nog een bodem te verzorgen rond het 61,8% Fibonacci niveau van de stijging 400,3 - 410,2. Er ontstond namelijk een hammer. De kopers die binnen die candle na een daling voor een beweging naar boven zorgden kregen evenwel geen steun uit de markt. Er bestond duidelijk vrees om aan het eind van de handel nog te kopen en daar kan ik me ook wel wat bij voorstellen. Kopen tegen een zo sterke dalende trend in vergt sowieso al moed, laat staan zo kort voor een weekend. Het slot lag onder het 61,8% niveau, waarmee beleggers de optie om door middel van een slot boven dit niveau de mogelijkheid van een stijging zichtbaar open te houden niet grepen. De stand onder het 61,8% niveau wijst op een vervolg naar beneden.
  • Steun kan er nog liggen rond de stippellijnen op 402,7 en 401,5, de laatste is de lijn door de bodem uit januari van dit jaar. Rond 400,3 vinden we de cruciale dubbele bodem die bepalend gaat zijn voor de vraag of we het resterende stuk koersgebied naar 390 nog af gaan leggen. Ik neem zoals gezegd vanwege de aanhoudende zwakte voorlopig aan van wel.

Resumerend:

De kleur rood is de laatste weken de dominante kleur in de grafieken. Een daling van vijf weken achtereen heeft ons inmiddels teruggebracht bij de bodem die in januari van dit jaar rond 401,5 ontstond. Hier zou in theorie steun gevonden kunnen worden, maar daar ga ik niet van uit. De in-neck line van gisteren gaf een voortzetting aan en die kwam er vandaag ook. We bleven ruim binnen het dalend kanaal l-l' en haalden de bovenkant ervan niet eens. Het slot lag onder het 61,8% niveau in de kwartiergrafiek, wat op lagere koersen wijst. Voeg ik hier de combinatie van factoren aan toe dat de weekgrafiek een daling naar het 50% niveau rond 390 of lager aannemelijk maakt en dat de onderkant van het kanaal inmiddels dichtbij die grens 390 ligt, dan kan ik niet anders dan veronderstellen dat de AEX volgende week door zal gaan naar die waarde. Een achtereenvolgende daling onder 402,7, 401,5 en 400,3 zou het bewijs hiervoor zijn. Van enige verbetering kan het de komende tijd alleen komen als de index in de daggrafiek met Bollinger Bands kans ziet om zich los te maken van de onderzijde en in de andere grafieken successievelijk door de lijnen l en f ' breekt.

En dan nog dit...

Eerder deze week besprak ik op deze plaats het beeld van de Dow Jones en dat van de Nasdaq, het beeld zou niet compleet zijn zonder een blik op de lange termijn grafiek van de S&P500. Daar wil ik dan ook mee afsluiten.

  • De S&P500 index is vorige maand boven het 38,2% Fibonacci niveau van de stijging 768 - 1576 gebleven, waardoor steun van dat niveau nog mogelijk was. De graadmeter is in de drie dagen waarmee de laatste candle tot dusverre gevormd is echter onder dit niveau terechtgekomen, waardoor een voortzetting naar het 50% niveau dreigt. Die voortzetting is echter nog niet geheel zeker. Een kleine beweging onder een dergelijk Fibonacci niveau is mogelijk, het gaat immers om het lange termijn beeld. De candle uit maart van dit jaar vormt daarvan een voorbeeld. Deze steekt onder het 38,2% niveau uit, maar het lichaam stond er uiteindelijk boven. Zou de index vanaf de huidige stand weten te stijgen dan zou zich dat deze maand nog kunnen herhalen.
  • De onderzijde van de laatste candle ligt tot nog toe rond 1250, dat is een grens waar u volgende week op kunt letten. Zakt de Amerikaanse graadmeter onder dat niveau dan is een vervolg naar het 50% niveau dat rond 1175 ligt aannemelijk. Blijft de index er daarentegen boven en keert hij daarna terug boven 1270 dan bestaat de mogelijkheid dat een verdere daling voorkomen wordt. 
  • Met deze getallen gewapend kunt u vanaf maandag naar het koersverloop van de S&P500 gaan kijken, iets dat ik nochtans niet zal doen. Ik ben vanaf aanstaande maandag 7 juli drie weken op vakantie en ga me dus met heel andere dingen bezig houden dan met de aandelenmarkten. Van 7 t/m 27 juli zult u dientengevolge geen nieuwe slotanalyses, updates, aandelenanalyses of grafieken op deze site aantreffen. Op 28 juli aanstaande hervat ik ijs en weder dienende mijn werkzaamheden en bent u vanzelfsprekend weer van harte welkom op deze site. -Ad Nooten-

(geplaatst vrijdag 4 juli 2008, 20.10u)

 

Naar boven          Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen