ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Sommige bezoekers van deze site verwachten, zoals uit een enkele email reactie blijkt, dat ik de koersontwikkelingen altijd kan duiden of, nog extremer, altijd kan voorspellen. Het gaat gelukkig om een enkeling, een enkeling die vandaag echter wederom een teleurstelling te verwerken krijgt. Ik kan het koersverloop van deze week namelijk niet plaatsen. 

  • De AEX-index steeg deze week met 4,5%, er staat een lange groene candle. Het koersverloop sluit inmiddels in het geheel niet meer aan bij hetgeen we op grond van de stijgende wig die in januari en februari ontstond hadden mogen verwachten. Dat patroon heeft me dus op het verkeerde been gezet. De stijging lijkt gebaseerd op sentimenten als hoop dat we het ergste achter ons hebben en opluchting dat UBS niet omviel, maar 'slechts' miljarden afschreef, zoals ik eerder deze week in mijn maandelijkse column op Beursplaza beschreef. De vraag is wat dat waard is.

  • Als technisch analist kan ik in ieder geval objectieve maatstaven vaststellen aan de hand waarvan ik de waarde van een stijging kan bepalen, in het onderhavige geval van de AEX-index kan ik daarvoor lijn r in de daggrafiek gebruiken. Zolang we ons onder deze dalende lijn bevinden die ik door een aantal toppen van vorig jaar getekend heb moeten we de huidige stijging karakteriseren als een herstelbeweging in een dalende trend. Die trend mogen we pas als beëindigd beschouwen als lijn r daadwerkelijk doorbroken wordt, zolang dat niet het geval is neem ik aan dat we de daling ofwel na ofwel voorafgaand aan het bereiken van deze lijn zullen hervatten.

  • Het heeft er momenteel wel alles van weg dat we naar de laatste top rond 466,1 en lijn r zullen gaan. De beursindex is de laatste dagen aan de bovenzijde van het kanaal y-y' gebleven, waarmee de aandelenmarkt veel enthousiasme uitstraalt. Normaal gesproken had op weerstand aan de bovenzijde van een kanaal namelijk al lang een daling naar de onderkant ervan gevolgd.

  • Vandaag steeg de graadmeter met 1,2%, terwijl er vanmiddag dramatisch slechte arbeidsmarktcijfers uit de VS naar buiten kwamen. Het is een bedenkelijke beweging die voer geeft aan allerlei conspiratietheorieën, want met gezond verstand heeft een dergelijke beweging in het geheel niets meer te maken. Hoe het ook zij, we stijgen.

  • Dat we stijgen blijkt ook uit de Bollinger Bands waarin onze Euronext beursbarometer samen met de bovenste lijn aan een opmars begonnen is. Het kan heel wel gaan om de start van een stijgende trend. In de ideale opwaartse trend blijft de index namelijk dichtbij de bovenste lijn en trekken index en die lijn samen op naar boven.

  • In de uurgrafiek blijft lijn y', de bovenkant van het kanaal, zoals u ziet lonken. De AEX blijft er dicht bij in de buurt en kopers weten iedere keer als de index afstand neemt van de lijn dit effect weer te verhelpen. Uiteindelijk zullen we naar ik veronderstel nog wel een keer terugkeren naar lijn y, de onderkant van het kanaal, maar mogelijk niet voordat we de bovenkant nog een keer aangetikt hebben.

  • Hoe graag de beurs dat laatste wil blijkt wel uit de laatste paar candles in de kwartiergrafiek. Het zijn de grote spelers die in deze fase de handel maken, de particulier telt in het laatste half uur nauwelijks nog mee. Waar die grote spelers heen willen is duidelijk, namelijk naar boven.
  • Openen we aanstaande maandag hoger dan gaan we opnieuw naar lijn y' en ik neem aan dat er dan wederom een poging gedaan zal worden om meteen door te stoten zoals dat de voorgaande dagen bij opening al twee keer gebeurde. Zouden we boven lijn y' komen dan is de top rond 466,1 uit de daggrafiek het koersdoel, eventueel in combinatie met lijn r. Het kan echter ook zijn dat lijn y' nogmaals weerstand zou vormen, dat kan ik niet bij voorbaat zeggen.
  • Starten we de dag met verlies dan let ik op de dubbele bodem die vandaag rond het 50% Fibonacci niveau van de stijging 452,6 - 460,8 rond 456,7 ontstond. Bij een daling onder die dubbele bodem zou het 61,8% niveau rond 455,7 nog steun kunnen vormen, daaronder zou echter een daling volgen naar de laatste bodem rond 452,6 en waarschijnlijk ook lijn y.

Resumerend:

De beurs is deze week flink gestegen, een beweging waar ik geen verklaring voor aan kan dragen. Wat ik wel kan doen is u vertellen dat we ons ondanks dit wonderlijke herstel zolang de AEX in de daggrafiek onder lijn r staat in een dalende trend bevinden. We zouden nog wat verder kunnen stijgen naar 466,1 en/of lijn r, maar moeten er zolang die lijn niet daadwerkelijk doorbroken is vanuit gaan dat de beursindex daarna de daling weer zal hervatten. Aanstaande maandag hangt het antwoord op de vraag of we snel naar lijn r gaan allereerst af van de beweging ten opzichte van het slot van vandaag. Openen we hoger dan maakt de beurs er zaak van om zo snel mogelijk verder te stijgen, net zoals dat de afgelopen dagen het geval was. Starten we lager dan hangt het verloop in eerste instantie af van de bewegingen ten opzichte van de dubbele bodem rond 456,7, zolang we daarboven zijn is er perspectief op een stijging. Dat is er ook nog mochten we onder 456,7, maar boven 455,7 blijven, daaronder zou evenwel een daling naar 452,6 en waarschijnlijk ook lijn y volgen.

En dan nog dit...

Vanmiddag werd om 14.30u bekend gemaakt dat er de afgelopen maand in de VS 80.000 banen verloren zijn gegaan, terwijl analisten gemiddeld uitgingen van een verlies van 50.000. Verder werd het cijfer van vorige maand naar beneden bijgesteld, dat was vorige maand dus te positief gepresenteerd. Tel hierbij op dat het werkloosheidspercentage in de VS van 4,8% naar 5,1% gestegen is en je hebt het recept voor een daling van de aandelenmarkten, in theorie althans. In de praktijk ligt het zoals u aan de daggrafiek van de S&P500 index van 19.30u vanavond ziet wat anders.

  • De S&P500 index lijkt vandaag namelijk naar boven door de dalende lijn x te gaan breken, daarmee elke vorm van gezond verstand tartend. De beursdag is nog niet afgelopen, ga ik er echter voor het gemak van uit dat de Amerikanen een slot boven 1375 weten te bewerkstellingen waar lijn x vandaag ligt, dan kan de graadmeter door naar weerstand ter hoogte van de voorgaande toppen rond 1388 of 1395. Hoewel het onbegrijpelijk is dat zo'n doorbraak plaats vindt op een dag waarop er concreet bewijs geleverd wordt dat de Amerikaanse economie een recessie in gaat, is dat op dit moment -als men de rest van de beursdag niet alsnog bij zinnen komt- de realiteit. Beurzen hebben momenteel net als vorig jaar geen goed nieuws nodig om naar boven te gaan, maar kunnen dat zelfs bij erg slecht nieuws. Beleggers moeten wel heel erg veel vertrouwen hebben in de toekomst. -Ad Nooten- 

(geplaatst vrijdag 4 april 2008, 19.50u)

 

Naar boven          Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen