ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De AEX-index is vandaag met 2% gedaald. Na dagen van de geforceerde bewegingen naar boven waar ik over schreef moesten kopers de boel vandaag loslaten, het gevolg was uiteraard dat er zich een stevige daling voordeed. Uiteindelijk hebben de kopers niet meer dan valse hoop gezaaid. Je kunt een beurs misschien wel enige tijd door middel van een tactisch spel naar boven brengen zonder dat daar verder enige basis voor is, als puntje bij paaltje komt belandt je echter toch weer in een fase waarin het natuurlijke koersverloop zijn loop neemt. Laten we hopen dat de technische analyse zoals ik die bedrijf daarmee ook weer wat betrouwbaarder wordt, daar mankeerde het de afgelopen tijd nogal aan.

  • De beursgraadmeter beweegt door de daling van vandaag in de richting van de onderste lijn van het trendkanaal q-q', de bruine lijn q. Deze lijn is een potentiële steunlijn. De mogelijkheid bestaat uiteraard dat we naar die lijn toegaan. Anticiperen op een eventuele doorbraak door die lijn wil ik echter niet, laten we eerst maar eens kijken of we naar die lijn gaan of niet. De kans daarop is gezien het feit dat we voor de tweede keer een stijging hebben gezien die stuk liep in de buurt van de stippellijn op 414,3 wel groot. Ik houd de vinger daarbij overigens aan de pols, want je weet maar nooit of er plots weer krachtige kopers opstaan die de beursindex gemeenschappelijk naar boven stuwen. Daar wil ik me niet door laten verrassen, wat wil zeggen dat ik kritisch naar het koersverloop zal blijven kijken.

  • In de grafiek met Bollinger Bands bestond gisteren door de licht stijgende lijnen nog de mogelijkheid van de start van een stijgende trend. De kans daarop is door de terugkeer onder de middellijn wat afgenomen. Zolang de banden echter nog niet op een overtuigende manier voor een beweging naar boven of beneden hebben gekozen kan het in deze indicator nog alle kanten op.

  • In de uurgrafiek ziet u dat ik Fibonacci lijnen geplaatst heb over de stijging 397,1 - 416,3. Het slot van vandaag ligt iets onder het 50% niveau. Dat ligt rond 406,7 en het slot op 406,32, het verschil is me wat te klein om het niveau al als doorbroken te beschouwen. Er bestaat dus nog een kans dat we morgen opveren, maar dan moeten we morgenochtend wel direct bij opening stijgen.

  • Dalen we verder dan vinden we rond 404,4 het 61,8% niveau dat eventueel ook steun zou kunnen vormen. Pas als we daaronder komen komt lijn q aan bod, dat is de lijn die ik bij de daggrafiek besprak.

  • Het koersverloop in de kwartiergrafiek bevestigt dat ik het 50% niveau nog niet definitief als doorbroken moet beschouwen. De daling eronder vond plaats tijdens de slotveiling, niet het meest representatieve deel van het koersverloop van een beursdag. Wil ik het niveau morgen echter ook nog als ongebroken kunnen beoordelen dan moeten we de dag morgen boven 406,7 starten. Er kan dan weerstand liggen rond 407,6, verder moet lijn z' als bovenkant van het dalend korte termijn trendkanaal z-z' uiteraard als weerstandslijn worden gezien.
  • Openen we niet boven 406,7 dan blijven we onder het 50% niveau, waardoor een gang naar het 61,8% niveau rond 404,4 erin zit.
  • Eventueel kan de onderste lijn van het kanaal, lijn z, dan nog wel een rol spelen. We doen er verstandig aan om zolang deze lijn niet doorbroken is ervan uit te gaan dat hij als onderkant van het kanaal steun zal vormen. Dit impliceert dat de AEX niet noodzakelijkerwijs direct naar het 61,8% niveau hoeft te gaan, daar kunnen als het kanaal intact blijft ook enige uren mee gemoeid gaan.

Resumerend:

De AEX-index heeft deze handelsdag na dagen van geforceerde stijgingspogingen met een verlies van 2% afgesloten. De daling is in mijn optiek juist vanwege die aanhoudende pogingen extra groot. Je richt daar zoals ook na de stijgingen in december en mei bleek alleen maar extra schade mee aan, met name natuurlijk onder hen bij wie valse hoop wordt gewekt. Ik ben erg benieuwd of we het hiermee achter de rug hebben, is dat het geval dan zou de technische analyse zoals ik die beoefen weer betrouwbaarder moeten gaan worden. Die is namelijk gestoeld op natuurlijke niet-computergestuurde bewegingen. De stand van zaken momenteel is dat we in de richting van de onderkant van het kanaal q-q' bewegen. Of we daar naar toe gaan hangt echter van twee niveaus af, namelijk het 50% niveau rond 406,7 en het 61,8% niveau rond 404,4. Beiden kunnen nog steun vormen, al is voor het eerste wel een opening boven 406,7 noodzakelijk. Komt die opening er dan vinden we rond 407,6 eventueel weerstand en uiteraard kan de bovenkant van het kanaal z-z' in de kwartiergrafiek de herstelbeweging dan blokkeren. Dalen we morgen dan gaan we in eerste instantie naar de onderkant van hetzelfde kanaal, daar kan eventueel steun liggen. Een daling naar het 61,8% niveau rond 404,4 ligt bij een daling voor de hand, het moment waarop we dat dan bereiken is afhankelijk van het verloop ten opzichte van lijn z.

En dan nog dit...

De Duitse beurs is vandaag in verhouding met de andere Europese markten minder scherp gedaald. De Duitse minister van Financiën heeft gezegd dat Duitsland niet in recessie verkeert en dat deed de beleggers aldaar goed. De vraag is natuurlijk of je je als minister op deze manier uit moet laten of op de manier waarop de Engelse minister van Financiën dat eerder deze week deed. Deze zei dat de economische problemen erg groot waren en beslist niet onderschat dienden te worden. Ik waardeer een dergelijke uitspraak eerlijk gezegd wel. Beleggers hebben zo langzamerhand recht op eerlijkheid. Zij die dit jaar vertrouwend op de sussende woorden van beleidsmakers, bedrijfsdirecties en bankanalisten hun aandelen vast hebben gehouden zijn van een koude kermis thuisgekomen en dat is geen goede zaak. Ik roep dus -voor wat het waard is- op tot eerlijkheid.

  • Dat gezegd hebbende neem ik u mee naar de daggrafiek van de DAX. Deze graadmeter vormde in de laatste weken van de vorige maand een vlag die op een neerwaarts vervolg wees. Op 28 augustus echter brak de index naar boven uit dit patroon, wat op grond van het historisch bij dit patroon horend vervolg een ongewone beweging was. Dergelijke ongebruikelijke bewegingen vertonen de indices de laatste tijd helaas echter vaker, wat het maken van een analyse tot een nogal hachelijke zaak maakt. 
  • We moeten echter door, ook na deze opwaartse uitbraak. De stijging stokte rond het 76,4% Fibonacci niveau van de daling in augustus. Dit is een niveau dat in zijwaartse fases nog wel eens weerstand kan vormen. De top rond dat niveau vormt in combinatie met de candle van vandaag een aanwijzing voor een mogelijke daling. Die candle valt namelijk binnen zijn voorganger en dat maakt het tot een patroon met de naam bearish harami. Als de ECB de markten morgen niet omhoog brengt door een renteverlaging of een hint in die richting zou de Duitse markt op grond van dit potentiële toppatroon op het 76,4% niveau een vervolg aan de daling moeten geven. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst woensdag 3 sept 2008, 20.15u)

Naar boven          Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen