ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De Amsterdamse aandelenmarkt boekte vandaag een haast onwaarschijnlijke winst van 5,1%. De vlam sloeg direct bij de opening in de pan, want de AEX-index startte de dag ruim boven lijn c. Die lijn betrof de onderkant van het kanaal c-g waarvan ik -naar nu blijkt ten onrechte- veronderstelde dat deze weerstand zou vormen. Er werden voorbeurs al zodanig veel kooporders ingelegd dat de lijn direct en overtuigend doorbroken werd.

  • Ook doorbroken is de neklijn rond 227,5 van het hoofd en schouders patroon dat op 23 februari jongstleden ontstond. Dit is eigenlijk nog de belangrijkste ontwikkeling van vandaag. Het patroon dat wees op voortzetting van de daling is ongeldig geworden. Hoewel het te vroeg is om te zeggen dat hervatting van de daling is afgewend is het wel een erg positieve ontwikkeling.

  • Het lijstje met doorbraken is met lijn c en de lijn op 227,5 echter nog niet compleet, ook het 50% niveau van de daling 264 - 195 rond 229,5 werd uitgenomen. Het was dus groot feest vandaag.

  • Ik schreef bij het tweede punt dat het te vroeg is om er van uit te gaan dat hervatting van de daling voorkomen is, daarvoor heb ik twee redenen. De eerste is dat het 61,8% niveau rond 237,6 resteert als potentieel weerstandsniveau. Ik wil niet als een spelbreker klinken, maar zolang dat niveau niet gepasseerd is het onzeker of de opwaartse beweging aangehouden wordt. Iedere correctie, dus ook deze, kan in principe eindigen rond een 61,8% niveau.

  • De tweede reden heeft te maken met het stuk koersgebied dat vandaag overgeslagen werd. Een dergelijk leeg gebied tussen twee candles noemen we een gap. De praktijk leert dat een index meestal terugkeert binnen zo'n overgeslagen zone, om precies te zijn naar de onderkant ervan. Een en ander wil zeggen dat we ons hier rekenschap moeten geven van de mogelijkheid van een terugkeer naar 220,8, hoe onwaarschijnlijk dat na een dag als vandaag ook klinkt.

  • De markt ziet getuige het koersverloop veeleer een stijging, wat ons als die inderdaad plaats vind in eerste instantie naar lijn g zou brengen. Deze lijn vinden we in de daggrafiek morgen rond 235,7. Het gap van vanmorgen gaan we pas in als we onder de candle van vandaag komen, dus onder 225,9.

  • In de daggrafiek met Bollinger Bands zou een situatie kunnen zijn ontstaan die leidt tot een stijgende trend in deze indicator. U merkt dat ik me voorzichtig uitdruk. De bovenste lijn is nog slechts in beperkte mate naar boven gekruld, hetgeen nog niet voldoende garantie biedt voor een vervolg naar boven. Het begin is er, maar er moet morgen absoluut een stijging op volgen wil de trend in deze banden vorm krijgen. Zouden we dalen dan blijft het een zijwaartse beweging en zou het opnieuw afwachten worden wat de toekomst ons hier brengt.

  • Er is zowel in de uurgrafiek als in de daggrafiek in ieder geval ruimte voor een vervolg naar boven, namelijk ruimte tot lijn g. Hoewel vandaag gebleken is hoe eenvoudig de index door drie belangrijke lijnen in de daggrafiek brak wil ik niet vooruitlopen op een eventuele doorbraak naar boven door lijn g, maar er van uit gaan dat deze lijn weerstand zal vormen.

  • De grafiek biedt echter uiteraard geen zekerheid voor een voortzetting naar lijn g. Zouden we morgen direct een daling inzetten dan verleg ik mijn aandacht naar het gap tussen 220,8 en 225,9, dit in de wetenschap dat de mogelijkheid bestaat dat we dat alsnog gaan sluiten met een daling naar 220,8, ook al lijkt dat vandaag nog zo onbestaanbaar.

  • Voordat we überhaupt kunnen gaan denken aan het sluiten van het gap moeten we echter onder de stippellijn rond 227,5 zijn. Daar lag vandaag steun die fanatiek verdedigd werd, dat zal morgen bij een eventuele daling niet anders zijn. In de buurt van de vanmorgen gevormde toppen rond 229,5 kan echter al steun liggen waardoor die grens 227,5 niet eens bereikt wordt. Voorlopig laat ik het maar even uit mijn hoofd om serieus aan het gap te denken, dat komt wel aan bod mochten we achtereenvolgens onder 229,5 en 227,5 geraken. Ik houd de mogelijkheid vanzelfsprekend wel in mijn achterhoofd, zodat ik er op in kan spelen mocht deze ontwikkeling zich voordoen.
  • Rest me op te merken dat de markt blaakt van vertrouwen. Onze beursgraadmeter sloot namelijk vrijwel op het hoogste punt van de dag. Het ontbreken van winstnemingen na een dergelijke winst zoals die van vandaag en gisteren wijst op gretigheid, beleggers zijn weer ouderwets bang om de boot te missen en blijven op hun stukken zitten. Dit herwonnen zelfvertrouwen boeit me. Morgen krijgen we belangrijke arbeidsmarktcijfers uit de VS, eens kijken wat dat met dit vertrouwen doet.

Resumerend: 

De AEX-index maakte vandaag een geweldige sprong, waardoor het technische beeld danig is verbeterd. De index keerde terug binnen het kanaal dat we afgelopen maandag verlieten, brak door de neklijn van het hoofd en schouders patroon en alsof dat nog niet genoeg was ook nog eens door het 50% Fibonacci niveau in daggrafiek. Drie belangrijke weerstandslijnen doorbroken op één dag, dat is een grote score. Enige relativering is wel op zijn plaats, al wil ik niet te boek staan als spelbreker. Er resteert echter nog een belangrijk potentieel weerstandsniveau, namelijk het 61,8% niveau rond 237,6 in de daggrafiek. Bovendien is vandaag tussen 220,8 en 225,9 een gap ontstaan, het is niet ondenkbaar dat dit hoewel het vandaag open bleef morgen alsnog gesloten wordt. Dit is nochtans pas het geval mochten we achtereenvolgens onder 229,5 en 227,5 komen. Ofschoon ik de mogelijkheid vanzelfsprekend open houd wil ik me daar nog niet op blindstaren. Zouden we morgen stijgen dan gaan we naar lijn g rond 235,7, de bovenkant van het kanaal waarbinnen we vandaag zijn teruggekeerd. Dat zou een vervolgstap zijn op weg naar het genoemde 61,8% niveau op 237,6.

En dan nog dit...

De ontwikkeling van vandaag maakt me uiteraard nieuwsgierig naar de technische situatie in de rest van Europa. Ik werp een blik op de Eurostoxx50. Die index geeft omdat de vijftig grootste fondsen van Europa hierin opgenomen zijn namelijk een representatief beeld van de stand van zaken op de Europese beurzen.

  • De Eurostoxx50 brak vorige maand al door de dalende trendlijn h. Deze lijn blijkt vervolgens steun te zijn geworden en de stijging is vanaf deze lijn hervat. Vandaag volgde de kers op de taart, namelijk de doorbraak door de recente top. Hiermee werd tevens afgerekend met het 61,8% Fibonacci niveau, hetgeen in principe een voortzetting naar de top rond 2358 betekent.
  • Er is echter één opmerkelijk feit en dat is dat het slot lag op het 76,4% niveau van de laatste daling. Bestudering van daggrafieken van andere indices heeft me geleerd dat ook de CAC40, de FTSE en de DAX op of rond hun respectievelijke 76,4% niveau geëindigd zijn. Dit is een in het oog lopend gegeven. Het komt niet vaak voor dat een 76,4% niveau weerstand vormt, maar het is in theorie wel mogelijk. Dit brengt me ertoe om het koersverloop morgen op de diverse Europese beurzen kritisch te volgen, zeker omdat alle indices vandaag een gap gevormd hebben dat nog gesloten zou kunnen gaan worden. Dit kan dus zomaar weer in een daling resulteren. Zouden de indices daarentegen boven de slotkoersen van vandaag komen en blijven dan blijft de beweging naar boven behouden en kunnen alle indices door naar hun februari top. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst donderdag 2 apr 2009, 19.46u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates en analyses:

2 apr 09.15u: Met grote sprong terug in kanaal

2 apr 10.00u: AEX-index door neklijn rond 227,5

2 apr 11.00u: Grens 227,5 wordt nu verdedigd

2 apr 12.00u: Nog geen aanstalten om te dalen

2 apr 13.00u: Stijgingspoging is niet doorgezet

2 apr 14.00u: Steun op 227,5 na besluit ECB

Een grote donkere wolk (maandelijkse column op beursplaza.nl)

2 apr 15.00u: Grens AEX wordt streng bewaakt

2 apr 16.15u: AEX door top van vanmorgen

ING: Proces van lagere toppen en lagere bodems

2 apr 17.15u: AEX stijgt tot de laatste minuut

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven