ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Aan de candle die deze week aan de weekgrafiek is toegevoegd ziet u direct dat het deze week goed mis was op de beurs. De AEX-index verloor ruim dertig punten, wat neerkomt op bijna zes procent. Er is natuurlijk geen zekerheid over te geven, maar we zouden de komende tijd net als we vorig jaar vanaf april deden terug kunnen gaan naar lijn g. Het lijkt me verstandig om daar de komende tijd in de beschouwingen rekening mee te houden. Een index daalt niet zomaar zes procent, het is een teken van grote onderhuidse spanning die als een eruptie naar buiten kwam. Een dergelijke spanning verdwijnt niet gemakkelijk, wat wil zeggen dat we nu we weten wat er werkelijk leeft iedere stijging met argwaan zullen moeten bekijken.

  • De vraag is nu wat we aanmoeten met het lange termijn koersdoel 518 dat ik op grond van de maandgrafiek al enige tijd geleden heb vastgesteld. We hebben dat met een hoogste koers van 512,5 op één procent na bereikt en ik weet eerlijk gezegd niet of ik het gezien het geringe verschil hiermee als bereikt kan beschouwen. Ik laat het maar van de markt afhangen, zolang we binnen het kanaal eg blijven handhaaf ik het als lange termijn richtpunt.

  • In deze weekgrafiek kan alleen de stippellijn rond 470,5 ons nog van een daling naar lijn g afhouden, dat gegeven nemen we mee naar de daggrafiek.

  • In die grafiek zien we dat ook de rode stippellijn waar we met twee candles net boven gesloten zijn eventueel nog steun zou kunnen bieden. Het gaat om het 200daags gemiddelde EMA200 van de slotkoersen. Sluiten we een dag onder deze lijn die we rond 479,3 vinden dan houdt dat in dat we naar 470,5 gaan. Fibonacci lijnen kunnen ons dan namelijk niet meer helpen omdat we inmiddels ruim onder het 61,8% niveau van de stijging 470,5 - 512,5 zijn. Ik zou theoretisch ook nog Fibonacci lijnen over de stijging 409,6 - 512,5 kunnen tekenen die voor een deel buiten deze grafiek valt, wat het 38,2% niveau rond 473,2 nog tot een potentieel steunniveau zou maken. We doen er goed aan deze waarde bij een eventuele voortzetting van de daling mee te nemen.

  • Waar we nog rekening mee moeten houden is dat we tussen 496,2 en 499 nog een niet gesloten gap hebben staan. De wetenschap dat gaps meestal gesloten worden dwingt ons de mogelijkheid van een stijging naar 499 in onze overwegingen mee te nemen.

  • De Bollinger Bands vertellen ons eigenlijk al drie dagen dat we naar boven zouden moeten, normaal gesproken staat een index nooit zover en zolang onder deze banden. Dat zegt wat over de stemming op de beurs, het duidt op paniekverkopen. Bij een flinke daling staan er over het algemeen snel koopjesjagers op die zorgen dat een beursgraadmeter terugkomt binnen de banden. Die waren er in dit geval niet en als ze er wel waren dan waren ze niet bestand tegen de aanhoudende verkoopdruk. Dit levert de uitzonderlijke situatie op dat de candle van vandaag geheel onder de onderlijn van de indicator staat. We moeten er in het achterhoofd natuurlijk toch rekening mee houden dat de index op een gegeven moment toch weer binnen de banden moet komen, maar wanneer dat gebeurt durf ik op basis van deze indicator niet meer te zeggen.

  • Net zoals vandaag wil ik daarom ook aanstaande maandag gebruik maken van het trendkanaal mm', breken we daar naar boven uit dan is dat het teken dat we terug gaan keren binnen de Bollinger Bands in de vorige grafiek en waarschijnlijk ook op weg gaan naar het nog niet gesloten gap dat u in de uurgrafiek met zwarte stippellijnen aangegeven ziet.

  • Doen we dat zonder eerst een lagere bodem neer te zetten dan zal ik Fibonacci lijnen over de daling 512,5 - 477,1 trekken op grond waarvan dan rond het 38,2% niveau op 490,6 de eerste potentiële weerstand te vinden zal zijn. Het 61,8% niveau valt samen met de bovenkant van het gap, passeren we daarom het 50% niveau rond 494,8 dan is dat het teken dat we het gap gaan sluiten.

  • Ik wil daar echter niet teveel op vooruit lopen, daarom heb ik de Fibonacci lijnen nog niet in de uurgrafiek getekend. We bevinden ons namelijk nog in het dalend trendkanaal waardoor de neerwaartse trend gehandhaafd gebleven is en de kans op een daling dientengevolge het grootst is.

  • We staan wel aan de bovenkant van het kanaal, wat wil zeggen dat er toch een gematigd optimisme heerst dat we volgende week uit zouden kunnen breken. Daar is slechts een kleine stap voor nodig. Lijn m' vinden we maandag bij opening rond 481,1. De stippellijn rond 486 is dan in deze grafiek de eerste weerstand die we tegen komen, die op 488,6 de tweede.

  • Ik ga er in mijn analyses bij een trend echter per definitie tot het tegendeel bewezen is van uit dat de tendens gehandhaafd blijft. Dat wil zeggen dat ik voorlopig van een voortzetting van de daling uitga, iets dat bij een daling onder de bodem van vandaag op 477 zijn beslag krijgt. 

Resumerend:

Wat een week! Een daling van zes procent in een paar dagen tijd zie je niet vaak en dat maakt de afgelopen beursweek tot een bijzonder enerverende. De vraag die iedereen zich stelt is waar dit naar toegaat en ik maak daarop geen uitzondering. Vanuit de weekgrafiek gezien moeten we een daling naar lijn g niet uitsluiten, maar dat gaan we pas zien als we onder 470,5 zouden komen. Bij 470,5 komen we alleen als we onder het 200daags exponentieel gemiddelde rond 497,3 komen en in de kwartiergrafiek naar beneden door 477 breken. Gezien de beweging van vanmiddag waarmee we naar de bovenkant van het dalend trendkanaal mm' liepen leeft er echter enige hoop dat we maandag naar boven uit dat kanaal kunnen breken. Dat zou het ons mogelijk maken om terug te keren in de Bollinger Bands en het gap tussen 496,2 en 499 te sluiten, wat overigens niet gemakkelijk zal verlopen omdat er dan achtereenvolgens op 486, 490,6, 488,6, 494,8 en tenslotte 496,2 mogelijk weerstand ondervonden zou kunnen worden. Ik leg dat lijstje maandag, mochten we direct uitbreken, maar op een papiertje naast me als niveaus waar ik attent moet zijn op eventuele topvorming. We bevinden ons echter momenteel nog binnen het kanaal mm', op grond waarvan ik er van uit wil gaan dat we maandag de daling voortzetten. Dit wordt werkelijkheid zodra we onder 477 komen. In dat geval ga ik zoals ik bij de daggrafiek schetste in de buurt van 473,2 kijken of er zich bodemvorming voordoet, is dat niet zo dan gaan we door naar 470,5. Tot zover de getallen. Laat ik echter tot slot terugkeren bij de essentie van de beweging van deze week, namelijk dat vele grote spelers door hun gedrag hebben laten merken niet gerust te zijn op de toekomst en dat is een boodschap die we goed in onze oren moeten knopen. Aan de daden van beleggers op de beurs en de grafieken kun je tenslotte zien wat er werkelijk in hen omgaat en dat waren deze week bepaald geen positieve gedachten.

En dan nog dit...

Zoals ik u op 12 februari op deze plaats schreef danken we een belangrijk deel van de stijgingen van vorig en dit jaar aan een verschijnsel met de naam carry-trade. Hierbij lenen grote speculanten, veelal hedge funds, tegen een lage rente geld in Japan en nemen dat mee (carry) om er in de VS en Europa mee te handelen (trade). Het gevolg hiervan is dat Japanse yen's omgewisseld wordt in euro's, waardoor de euro in waarde stijgt. Dat komt tot uitdrukking in onderstaande lijngrafiek van de euro ten opzichte van de yen.

 

 

  • Wat u ziet is een onafgebroken stijging van de waarde van de euro uitgedrukt in yen's, achtereenvolgens weergegeven door de trendlijnen a en b. Ik vraag uw aandacht voor de laatste beweging, namelijk een daling waarmee de koers precies op lijn b terecht gekomen is. De daling is door twee factoren veroorzaakt, namelijk door renteverhogingen waardoor de carry-trade minder lucratief is geworden, maar ook door de dalingen op de Europese beurzen. Vele hedge funds zullen derivaten posities die waren gericht op een stijging, speculatieve posities met hefboomwerking, gesloten hebben. De opbrengst in euro's is omgezet in yen's, wat de daling van de laatste dagen verklaart.

  • We zijn in een zeer spannende fase aangekomen nu de euro precies op lijn b staat, een fase waarin bepaald zal worden of de stijgende trend gehandhaafd blijft. Is dat niet het geval dan zal dat grote gevolgen hebben, de carry-trade wordt dan door valuta-risico's aanmerkelijk minder lucratief. Euro's moeten namelijk op een gegeven moment in yen's omgewisseld worden, krijg je minder yen's voor een euro dan wordt je uiteindelijke rendement daardoor lager. Een daling onder lijn b impliceert een einde aan de carry-trade, met alle negatieve gevolgen voor de Europese beurzen van dien en daar hebben we deze week een voorproefje van gezien. -Ad Nooten-

 

Naar boven          Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen