ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Net als gisteren is er ook vandaag een inverted hammer ontstaan, het koersverloop was dan ook min of meer vergelijkbaar. Ook vandaag probeerden kopers een stijging te bewerkstelligen, een poging die net als die van gisteren schipbreuk leed toen er in de middag tegenvallende Amerikaanse macro-economische gegevens gepubliceerd werden. Dit keer ging het om de ISM-index die op 51,2 uitkwam terwijl 53,1 was verwacht, wat wijst op een teruglopende groei in de productiesector, en om de bouwuitgaven die met 0,3% bleken te zijn gedaald terwijl vooraf geen verandering was ingeschat. Gisteren was er een vergelijkbare situatie met onder andere een tegenvallende Chicago inkoopmanagers index. Het mag allemaal echter niet tot een daling leiden, het voorkomt slechts een stijging, naar het waarom kunnen we slechts gissen. Twee inverted hammers die door het lichaam aan de onderzijde op weerstand wijzen, het zou als ik me baseer op de weerstand die eruit blijkt tot een neerwaarts vervolg moeten leiden. Het eerstvolgende steunniveau in deze grafiek betreft is de stippellijn op 478,4 in combinatie met de magenta stippellijn (exponentieel gemiddelde EMA50) die daar net boven ligt, daar zouden we naar toe kunnen gaan.

  • De conclusie dat we zouden moeten gaan dalen moet ik ook uit de Bollinger Bands trekken waar we ons in het onderste deel van de indicator bevinden waardoor de kans op een beweging naar lagere regionen het grootst is.

  • De lijnen van deze indicator zijn vandaag nog dichter bij elkaar komen te liggen, waardoor het moment dichterbij is gekomen dat er een felle beweging optreedt die gewoon is bij een dergelijke versmalling. De richting van de beweging is aan de hand van de versmalling niet vast te stellen, zolang we ons echter in het onderste deel bevinden acht ik de kans dat die beweging ons naar beneden brengt het grootst.

  • In de uurgrafiek is vandaag opnieuw een lagere top ontstaan, ook dat zou op een neerwaartse beweging moeten uitlopen. 

  • Zolang we ons onder lijn s bevinden is de korte termijntrend dalend en ik ga op grond hiervan nog steeds uit van een beweging naar het laagste punt van 30 november op 484,4 en daaronder eventueel het nog niet gesloten gap tussen 481,7 en 482,3 van 4 oktober waarvan u de uitersten onderin de grafiek met zwarte stippellijnen ziet aangegeven. Daarna zou zoals ik gisteren ook al schreef eventueel de waarde 478,4 uit de daggrafiek aan bod kunnen komen, wat afhangt van de bewegingen na het bereiken van 484,4 en/of 481,7.

  • Net als gisteren is een waarschuwing echter op zijn plaats. Ook vandaag zagen we namelijk op een gegeven moment een uit het niets komende stijging waarbij met speels gemak de weerstand rond 487,2 werd genomen. Juist op dat punt werden met een uitstekende timing extra orders ingebracht, wat ik niet als een toeval zie. Het was een tactisch sterk tot stand gebrachte stijging. Het maakt het speculeren op een daling tot een gevaarlijke bezigheid, je weet immers nooit wanneer deze kopers weer een volgend konijn uit de hoge hoed toveren. De poging om de index naar hun hand te zetten is echter net als gisteren mislukt doordat er zoals ik u al vertelde tegenvallende cijfers bekend werden, wat natuurlijk niet uitsluit dat er een volgende poging zou kunnen komen daar de kopers kennelijk over diepe zakken beschikken.

  • De daling die op de cijfers volgde was maar beperkt doordat we al snel opveerden van de stippellijn rond 485,6 die inmiddels al vijf maal steun geboden heeft. Kopers slaagden erin om de afronding van een hoofd en schouders patroon te voorkomen, daar komt het in feite op neer. Zouden we morgen toch onder deze steun komen dan zal de stippellijn op 484,4 een neerwaartse voortzetting waarschijnlijk niet meer kunnen voorkomen, al kijk ik rond dat niveau dan wel goed naar mogelijke bodemvorming.

Resumerend:

Een herhaling van zetten, zo kan ik deze beursdag nog het beste omschrijven. Een deel van de markt heeft opnieuw geprobeerd een stijging tot stand te brengen, wat wederom mislukt is door de bekendmaking van slechte macro-economische cijfers in de VS. Daar we in de Bollinger Bands in het onderste deel van de indicator zijn, in de uurgrafiek een lagere top is ontstaan waardoor ik een dalende lijn kon tekenen en twee inverted hammers in de daggrafiek weerstand aangeven zouden we morgen nu toch echt moeten gaan dalen. De achtereenvolgende potentiële richtpunten voor de beweging zijn net als gisteren 484,4, 481,7 en 478,4, waarbij ik opnieuw attent blijf op herstelpogingen zoals we die gisteren en vandaag zagen.

En dan nog dit...

Gisteren plaatste ik hier een daggrafiek van de Dow Jones waarbij ik vertelde dat die index een belangrijke stap aan het zetten was. Dat verliep door een 'spontaan' herstel in de VS zoals we die de laatste maanden voortdurend in het staartje van de handel zien echter anders, daarom krijgt u vandaag nogmaals deze grafiek.

  • U ziet dat de candle van gisteren, de voorlaatste candle, er anders uit ziet dan de candle die in de grafiek van 19.15u gisterenavond te zien was. De Amerikaanse aandelenmarkt heeft van de rode candle van dat tijdstip uiteindelijk een doji weten te maken, een candle waarvan opening en slot dicht bij elkaar lagen. Het is dus niet alleen de AEX index die dus niets doet met de daling onder trendlijn x, de Amerikaanse Dow ondervindt al evenmin negatieve invloed van de daling onder lijn m. Het is alsof er een collectieve afspraak bestaat om de beurzen niet te laten zakken, dat is althans het gevoel dat ik erbij krijg. Vanavond staat er om 19u wederom een rode candle met een daling van ruim 0,3%, het zal mij benieuwen of de Amerikaanse beurzen dat ook vandaag weer weten te repareren of dat het uiteindelijk toch van de daling naar lijn l komt die je op grond van de daling onder lijn m zou mogen verwachten. Weten zij ook deze daling weer te herstellen dan wordt het zo langzamerhand overigens wel een bedenkelijke zaak. -Ad Nooten-

 

Naar boven