ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Er zijn steeds meer dagen dat ik me met enige zorg aan mijn slotanalyse zet omdat ik te maken heb met een koersbeweging die ik niet kan plaatsen. Vandaag is zo'n dag. De AEX-index is met 0,85% gestegen terwijl de internationale aandelenmarkten te maken kregen met stevige winstwaarschuwingen van Citigroup en UBS, waar vanmiddag bovendien nog eens een tegenvallend cijfer voor de Amerikaanse verwerkende industrie overheen kwam. Alle beurzen stegen desondanks flink, wat tot de conclusie leidt dat er een ontkoppeling is tussen de werkelijkheid en de bewegingen van de aandelenmarkten. De aandelenhandel wordt als het zo doorgaat een farce, handel om de handel die niet gerelateerd is aan de economische werkelijkheid.

  • We zijn boven het 76,4% Fibonacci niveau gesloten dat rond 544,4 lag en de laatste weken weerstand vormde. Zien we morgen kans boven deze grens te blijven dan is dat een belangrijk gegeven. De doorbraak maakt namelijk de volgende stap naar boven mogelijk die ik afgelopen vrijdag beschreef, namelijk die naar lijn e. Uiteindelijk zou er nog een vervolg naar 564 of 590 aan gegeven kunnen worden, maar dat hangt van het koersverloop rond lijn e af.

  • Het ziet er naar uit dat de hanging man van afgelopen vrijdag in de weekgrafiek als de trend zich zo voortzet aanstaande vrijdag niet door een daling gevolgd gaat worden. De week is nog jong, het is daarom niet definitief te zeggen, maar de beweging van vandaag is in ieder geval strijdig met de weekcandle van vrijdag.

  • De Bollinger Bands geven al enige tijd de juiste voorstelling van zaken, deze indicator geeft immers al even een stijgende trend weer. Dat is vandaag uiteraard niet veranderd. Aan de voorwaarden, ligging in het bovenste deel en stijgende banden, is ook vandaag weer voldaan.

  • We naderen de top rond 546,6 die op 21 september ontstond. Het is de laatste top op weg naar 564 uit juli van dit jaar, wat het de moeite waard maakt om de stippellijn voor de korte termijn in de aandacht te houden. Een stijging boven deze stippellijn betekent een voortzetting naar lijn e in de daggrafiek die we morgen overigens rond 551,2 vinden, dit ter uwer informatie.

  • U treft de stippellijn rond 546,6 nog net bovenin de kwartiergrafiek aan, dit niveau is morgen een belangrijk referentiepunt.

  • Zouden we morgen toch weer dalen dan let ik vanzelfsprekend op de waarde 544,4 waar we in de daggrafiek doorheen braken en daarnaast zal ik dan Fibonacci lijnen over de stijging van vandaag plaatsen om u richtpunten te kunnen geven voor de daling. Grote beleggers zijn daar gezien de stijging in de laatste candle, die van de slotveiling, niet bang voor. Zij kochten namelijk in dit met name door grote spelers gedomineerde slotstuk van de handel. Dat is ook de reden dat ik nog geen Fibonacci lijnen heb geplaatst, dat kan ik tenslotte pas doen als daar aanleiding toe is.

Resumerend:

Hoewel ik volledig in het duister tast aangaande de reden van de stijging moet ik constateren dat de AEX-index vandaag een belangrijke drempel genomen heeft. De beursgraadmeter wist namelijk boven het 76,4% Fibonacci niveau rond 544,4 in de daggrafiek te sluiten, wat een voortzetting naar lijn e in die grafiek op voorwaarde dat we morgen boven 544,4 blijven waarschijnlijk maakt. Het zou goed zijn als we morgenochtend weer wat winstwaarschuwingen kregen, want dat doet zoals we vandaag zagen wonderen voor de koersen . Lijn e vinden we morgen rond 551,2. Om daar te komen moeten we in de kwartiergrafiek wel eerst door de stippellijn rond 546,6 breken, dat is de enig overgebleven weerstand tussen het slot van vandaag en lijn e. Zouden we morgen toch gaan dalen, iets wat de grote spelers gezien de laatste candle in de kwartiergrafiek niet voorzien, dan let ik vanzelfsprekend allereerst op het koersverloop ten opzichte van de vandaag doorbroken grens 544,4.

En dan nog dit...

De aandelenmarkten maken zich uitermate ongeloofwaardig, met de Amerikaanse Dow Jones index op kop. Die index brak namelijk door haar all-time high, hoewel de economische situatie met de zieke huizenmarkt, een aanhoudende crisis in de kredietmarkt en tekenen van afnemende economische groei dat niet bepaald rechtvaardigt en er bovendien zware winstwaarschuwingen van Citigroup en UBS kwamen. Illustratief is dat Citigroup, dat aankondigde dit kwartaal een 60% lagere winst te gaan boeken, rond 16.45u toen ik er voor het laatst naar keek op een winst van 2,3% stond, wat een forse beloning voor slecht gedrag is. Deze koerswinst wekt verwondering, je vraagt je af wie de kopers van die aandelen zijn. Het legt de Dow in elk geval zoals u hieronder ziet geen windeieren.

  • De meest bekende Amerikaanse beursgraadmeter is namelijk naar boven door de top rond 14022 gebroken die afgelopen juli ontstond en dat is technisch gezien, als de index zich het resterende deel van de dag boven weet te handhaven, een koopsignaal. De beurs is als het ware een zichzelf voedend systeem geworden dat steeds verder los komt te staan van de economische werkelijkheid. Aandeelhouders zullen hier niet ongelukkig mee zijn, maar moeten zich realiseren dat het op termijn nooit houdbaar is. Eens komt alles namelijk toch weer terug op de kille cijfers en die zijn en blijven verontrustend. -Ad Nooten-

 

Naar boven          Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen