ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Het marktsentiment begint grimmig te worden, er lijkt geen einde aan de dalingen meer te komen. We zijn in drie dagen tijd inmiddels 5,7% gedaald en er is in deze daggrafiek nog geen einde aan de beweging te bekennen. Het kaartenhuis waar ik op 12 februari over schreef schudt op zijn grondvesten. We zijn ondertussen ook onder het 61,8% Fibonacci niveau gekomen, wat wil zeggen dat vanuit de Fibonacci methode geredeneerd de waarde 470,5 het volgende koersdoel moet zijn.

  • Helemaal zeker is dat niet omdat er zich nog een potentiële steunlijn tussen die waarde en de huidige stand bevindt, namelijk de rode stippellijn waar onze beursindex vandaag precies op staat. Deze lijn is het 200daags exponentieel voortschrijdend gemiddelde EMA200, het gemiddelde over de laatste 200 dagen waarin de laatste dagen zwaarder tellen dan de eerste. Deze stippellijn kan steun vormen, maar dan moeten we morgen wel opveren. De lijn ligt momenteel rond 479,3. Zouden we eronder komen dan gaan we naar 470,5.

  • Een situatie in de Bollinger Bands zoals u die momenteel ziet zult u niet vaak aanschouwen. De AEX-index die normaal geacht wordt met een enkele uitschieter binnen de banden te blijven staat daar een verhoudingsgewijs enorm eind onder. Gisteren stonden we er al een eind onder en dat was voor mij aanleiding om met een herstel rekening te houden, maar een herstelpoging daartoe mislukte vandaag jammerlijk. Wat blijft staan is dat we eigenlijk weer terug binnen de banden zouden moeten komen. Hiervoor zouden we ofwel moeten gaan stijgen ofwel zijwaarts bewegen zodat we op die manier boven de dalende lijn komen. Ik durf in de huidige omstandigheden echter op basis van deze banden niet meer te zeggen wanneer dat gaat gebeuren.

  • Liever hanteer ik daartoe het dalende trendkanaal mm' dat in de uurgrafiek is ontstaan. Ik zal zolang we ons in dat kanaal bevinden van een vervolg van de daling uitgaan.

  • Weten we daarentegen naar boven uit te breken dan zal ik dat als de start van een correctie zien waarmee we alsnog gaan proberen in de voorgaande grafiek terug binnen de Bollinger Bands te komen. De stippellijn rond 488,6 door een bodem van vanochtend vormt dan het eerste potentiële weerstandsniveau. Zet de index voor deze eventuele uitbraak geen nieuwe laagste koers meer neer dan houdt dat in dat ik nieuwe Fibonacci lijnen over de daling 512,5 - 477,6 zal kunnen plaatsen, op grond waarvan dan het 38,2% niveau rond 490,9 mijn eerste koersdoel wordt, waarvoor de beursgraadmeter natuurlijk wel door de stippellijn rond 488,6 moet zien te breken.

  • De bovenkant van het kanaal mm' valt bij de opening samen met de genoemde stippellijn, dat maakt het gemakkelijk om morgenochtend te volgen wat we doen. De markt heeft door de stand middenin het kanaal een neutrale houding aangenomen, al geven grote partijen met de laatste candle die in de slotveiling tot stand kwam wel aan wederom niet optimistisch gestemd te zijn.

Resumerend:

Een daling van 5,7% in drie dagen is zonder meer fors te noemen, de sfeer op de aandelenbeurzen is wereldwijd als grimmig en uiterst nerveus te kwalificeren. De kracht van de daling is fascinerend, velen renden de afgelopen dagen tegelijkertijd naar de uitgang. Ik hoop dat u daarbij het vege lijf hebt kunnen redden en dat u de opmerkingen die ik op 12 februari aan het eind van mijn betoog omtrent het gebruik van een stoploss maakte ter harte genomen heb. Let wel, we hebben het ergste mogelijk nog niet gehad, want aan de discutabele pijlers onder de voortdurende beursstijgingen is nog geen schade gedaan. Gaan we straks weer omhoog, dat moment zal zeker aanbreken, dan loont het daarom nog steeds de moeite om bij iedere aankoop die u doet en bij ieder stuk in uw portefeuille vast te stellen wanneer u er afscheid van neemt. U heeft gezien wat er onderhuids leeft op de effectenbeurzen, beleggers zijn zich terdege bewust van de risico's die er aan de markt kleven, ook al spreken grote beleggers dat niet uit en hoor je veel zalvende woorden. Het gedrag was de laatste dagen echter anders en dat zegt meer dan duizend woorden. Dat gezegd hebbende is de vraag wanneer we weer omhoog zullen gaan. Ik wil daarvoor het kanaal mm' in de uurgrafiek gebruiken, zolang we ons in dat kanaal bevinden ga ik van een voortzetting naar beneden uit. We zagen in de daggrafiek dat er rond 479,3 steun zou kunnen liggen. Komen we onder die waarde dan ga ik voorlopig uit van een voortzetting naar de onderkant van het kanaal mm', maar mijn doel in de daggrafiek wordt dan 470,5. Weten we daarentegen naar boven uit te breken dan zal ik dat met Fibonacci lijnen volgen, maken we voorafgaand aan zo'n uitbraak geen nieuwe laagste koers meer dan zal mijn eerste richtpunt voor de correctie 490,9 zijn.

En dan nog dit...

Zowel de AEX als de AMX zullen morgen van samenstelling veranderen. In de AEX-index worden Mittal Steel Company en Randstad opgenomen. Getronics verdwijnt uit de AEX-index en gaat naar de AMX-index, waar het vergezeld zal worden door de nieuwe fondsen SNS Reaal, TeleAtlas en BinckBank. Uit de AMX-index verdwijnen Pharming, Vastned Retail en Hunter Douglas die opgenomen zullen worden in de AScX index en natuurlijk Randstad omdat het naar de AEX-index verhuist. Ik zal de nieuwe fondsen in AEX en AMX op deze site gaan volgen en afscheid nemen van de aandelen die erbuiten gevallen zijn. -Ad Nooten-

 

Naar boven          Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen