ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De candle van vandaag staat een stuk boven zijn voorganger, de woorden van FED-voorzitter Bernanke van gisterenavond veroorzaakten een stijging in de VS wat voor de Europese beurzen bij de opening resulteerde in een sprong naar boven. Dit effect werd bij ons nog versterkt doordat Royal Dutch Shell op als goed beoordeelde cijfers twee procent hoger opende, waarmee het fonds bijdroeg aan de koerssprong. De ruimte tussen de candles van gisteren en vandaag wordt een gap genoemd en we moeten die ruimte zeker in onze overwegingen meenemen. Een gap wordt namelijk vaak gesloten, wat wil zeggen dat we zeker rekening moeten houden met een daling naar de bovenkant van de candle van gisteren op 503.

  • Complicerende factor is dat er vorig jaar een aantal gaps open gebleven zijn, wat wil zeggen dat ik u dus geen zekerheid kan verschaffen omtrent zo'n daling. Het koersverloop zal dit morgenochtend uit moeten wijzen.

  • De candle van vandaag intrigeert me. Het is een inverted hammer die wijst op weerstand, het lichaam bevindt zich namelijk aan de onderzijde en dat wil zeggen dat de beurs terugkwam op een daling. Een inverted hammer is een potentieel omkeerpatroon, dat wil het dat daadwerkelijk zijn nog bevestigd moet worden middels een daling. Belangrijker is echter dat de index precies op lijn d gesloten is en dat is frappant omdat ik daarmee lijn d ondanks de stijging boven de lijn van vandaag nog niet als doorbroken mag beschouwen.

  • Voeg ik bovenstaande punten bijeen dan kan ik alleen maar tot de conclusie komen dat we morgen zouden moeten gaan dalen. Nu zei ik dat gisteren ook al en past me dus enige gereserveerdheid, de stijging van vandaag die uiteindelijk toch op bijna 1,2% uitkwam heb ik immers niet aan zien komen. Dat Bernanke de aandelenmarkten zo naar de mond zou gaan praten had ik echter niet verwacht, dat was ook geenszins te voorspellen. Ik heb ook geenszins de pretentie de beursbewegingen altijd te kunnen voorspellen. We hebben in de aandelenmarkt te maken met een veelheid aan externe factoren en dat zorgt ervoor dat er zich altijd weer onverwachte bewegingen voor kunnen doen. Het is niet anders.

  • De sprong van vandaag heeft ons een stuk in de richting van de bovenzijde van de Bollinger Bands gebracht die bij een eventuele voortzetting weerstand kan gaan vormen. Er zou op grond van het gegeven dat we ons in het bovenste deel van de indicator bevinden een stijgende trend kunnen ontstaan, maar meer kan ik op grond van deze indicator vandaag nog niet zeggen.

  • Ik wil u aan de hand van de uurgrafiek deelgenoot maken van een patroon dat me zorgen baart, namelijk het patroon dat gevormd wordt door de lijnen m en n. De lijn m zou ik ook nog iets lager kunnen tekenen zodat hij precies door de bodems van 15, 17 en 23 januari loopt, maar dat doet voor mijn zorgen niet terzake. We zien een wijder wordend patroon, de bewegingen van boven naar beneden en omgekeerd worden steeds groter. U ziet in deze periode ook meerdere gaps ten teken dat de markt meer dan eens verrast werd door het koersverloop of het nieuws afkomstig van andere beurzen. Het gap van vandaag is het grootst. Het patroon is een teken van toenemende strijd waarbij de inzet van kopers en verkopers naarmate het patroon vordert steeds groter is geworden. Het risico op dit moment is dat er een volgende beweging naar beneden gaat volgen, wat op een ongecontroleerde daling uit zou kunnen draaien. Let wel, ik voorspel niet dat die daling er komt, maar vertel u slechts dat het tot de mogelijkheden behoort.

  • Waar moeten we dan op letten? Ik let op de bewegingen ten opzichte van het gap dat vanmorgen ontstond. De onderkant van dat gap ligt zoals we in de daggrafiek zagen op 503, de bovenkant zien we hier op 504,5. Gaan we dit gap sluiten dan zouden we in een stijgende markt rond 503 steun moeten kunnen vinden en misschien zelfs daarboven al ter hoogte van de top van gisteren 503,6 waar ik een lichtgrijze stippellijn geplaatst heb. Hebben beleggers namelijk werkelijk vertrouwen dan zouden zij die de beweging van vandaag misten van een daling gebruik maken om alsnog in te stappen, anderen zouden horen te beslissen bij te kopen. Gebeurt dit niet dan wijst dat op het ontbreken van het benodigde vertrouwen en dat zou een eerste alarmbel bij me doen rinkelen. Een tweede alarmbel zou afgaan bij een daling onder de toppen op 501,3 en alle seinen zouden op rood gaan bij een beweging onder 499,4. Dat zou namelijk wel erg sterk wijzen op een beweging naar lijn m. Het is aan u en aan uw mate van risicoaversie om te bepalen welke grens u hanteert.

  • Het is natuurlijk mogelijk dat ik spoken zie en dat we een van de komende dagen alsnog door lijn n naar boven uitbreken, wat ons toch nog boven lijn d in de daggrafiek zou brengen. In dat geval kunnen de kopers de overwinning op hun conto schrijven, de index kan dan naar lijn e in de daggrafiek en het lange termijn koersdoel 518 dat ik de laatste maanden iedere laatste dag van de maand heb genoemd.

  • De kwartiergrafiek voegt verder niet zoveel meer aan de analyse toe, maar stelt ons morgenochtend wel direct in staat om de bewegingen ten opzichte van het vanmorgen gevormde gap te beoordelen. Ik ga er voorlopig van uit dat we naar 503 teruggaan, dan blijkt morgenochtend wel of die aanname juist is. 

  • Misschien vinden we echter rond 504,5 of 505,5 wel steun, gaat het sluiten van het gap niet door en zoeken we weer de weg naar boven in de richting van lijn e in de daggrafiek. Voor die mogelijkheid mogen we de ogen natuurlijk niet sluiten.

Resumerend:

We gingen vanmorgen direct met een winst van 1% van start en dat zette de toon van de dag. We braken vanochtend zelfs door lijn d in de daggrafiek en dat is iets waar ik niet van uit was gegaan, ik verwachtte namelijk dat die lijn weerstand zou vormen. Achteraf blijkt een inverted hammer te zijn gevormd waarvan het lichaam precies op lijn d staat en dat duidt op weerstand en een mogelijke top. We moeten natuurlijk nog op bevestiging wachten in de vorm van een daling vooraleer van een top uit te gaan. Er is veel voor een daling te zeggen omdat het gap van vanmorgen nog gesloten zou moeten worden met een daling naar 503. Ik ga er voorlopig van uit dat we die daling morgen gaan zien, waarna we rond 503 steun zouden moeten vinden. Doen we dat namelijk niet dan is dat een eerste teken dat ik me wat meer zorgen moet gaan maken over het wijder wordend patroon in de uurgrafiek dat als het voortgezet wordt een grote daling zou kunnen brengen. De waardes 501,3 en 499,4 zijn wat dat betreft nog belangrijker. Laat ik die zorgen vooralsnog echter van me afschuiven en kijken wat we morgen doen na het sluiten van het gap, als we dat tenminste werkelijk gaan doen en niet meteen steun vinden op 505,5 of 504,5 om daarvandaan verder naar boven te gaan.

En dan nog dit...

FED-voorzitter Ben Bernanke heeft zich tot op heden een grote vriend van de aandelenmarkten getoond, al zal hij voor een deel van de korte termijn handelaren die op een daling hadden gespeculeerd meer als een vijand worden gezien. De tijd van de onafhankelijke Greenspan die zich van niemand wat aantrok en niet aarzelde om de beurzen te waarschuwen als hij dat nodig vond ligt achter ons. Bernanke probeert voortdurend aan de verwachtingen van de financiële markten te voldoen of deze te overtreffen, stabiliteit van die markten staat bij hem hoog in het vaandel. Datzelfde geldt ook voor de voorzitter van de ECB Trichet, ook bij hem is voorspelbaarheid van groot belang en weet de markt feitelijk vooraf waar zij aan toe is. Voeg daar de Amerikaanse minister van Financiën Paulson die niet lang geleden topman van Goldman Sachs was aan toe en je hebt een machtig trio dat sterk de oren naar de financiële markten laat hangen. Je kunt je afvragen of dit een goede zaak is. Het streven naar stabiliteit van dit trio is lovenswaardig, maar een onafhankelijke houding zou mijns inziens beter zijn omdat daarmee het belang van de economie als geheel wordt gediend en niet alleen dat van de financiële markten. Die belangen komen namelijk niet noodzakelijkerwijs overeen. -Ad Nooten-

 

Naar boven