ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • We zijn de nieuwe week begonnen met een verlies van 1% voor de AEX index. Het wil zeggen dat we in de daggrafiek van de beursgraadmeter een nieuwe top hebben bij de stippellijn rond 537,8, een oude lijn door de top van mei 2017. Het kan in theorie de start van een nieuwe daling zijn, dat hangt in eerste instantie af van het verloop ten opzichte van de bodem rond 529,9 van vorige week woensdag. Een eventuele daling onder dat niveau zou een negatieve ontwikkeling zijn. Blijft de aandelenmarktgraadmeter boven 529,9 dan kan de keuze van de markt in theorie alsnog op een stijging uitvallen.

  • De middellijn van de Bollinger Bands speelt met een slot eronder geen rol meer in het verloop van de AEX graadmeter. De onderste lijn is van belang als potentiële steunlijn bij een vervolg naar beneden, de bovenste lijn geldt als mogelijke weerstandslijn indien de markt weer een stijging realiseert. Op dit moment hebben we de indicator niet nodig, want we staan een aardig eindje van de beide lijnen af.

  • Zou de AEX onder de bodem rond 529,9 belanden dan hebben we uiteraard richtpunten nodig waar de index naar toe kan gaan, die halen we uit deze grafiek. Het zijn Fibonacci niveaus van de stijging 517,3 - 539,8 rond 528,5 (50%) of 525,9 (61,8%). Het zijn grenzen waar vervolgens eventueel een bodem kan ontstaan. 

  • De laatste candle is echter een hammer en dus een potentieel bodempatroon. Op zijn minst een deel van de markt gelooft dus in de mogelijkheid dat de beursgraadmeter morgen stijgt. In het eerste uur moet blijken of de hammer bevestigd wordt als bodem.

  • In de kwartiergrafiek staan Fibonacci lijnen over het laatste deel van de daling. Potentiële weerstandsniveaus, dus grenzen waar een top tot ontwikkeling kan komen, zijn 531,5 (23,6%), 532,3 (38,2%), 532,9 (50%) of 533,5 (61,8%). Het slot van de dag lag op het 23,6% niveau, waar morgenochtend in theorie dus meteen een top kan ontstaan. Weerstand kan bij een stijging ook gevonden worden rond 532,5, waar vanmorgen steun lag.
  • Onder 530,3 tellen de Fibonacci niveaus niet meer en kunnen we gaan volgen of 529,9 wellicht doorbroken wordt.

Resumerend: 

Een daling van een procent zorgde vandaag voor een top bij de stippellijn rond 537,8 in de daggrafiek. Het hangt van de koersontwikkeling ten opzichte van de bodem rond 529,9 af of de candle van vandaag de voorbode van een verdere daling is. Zou de grens doorbroken worden dan is dat negatief. We hebben dan zoals uit de uurgrafiek bleek in eerste instantie twee mogelijke doelen, dat zijn 528,5 en 525,9. Blijft de AEX boven 529,9 dan kan dat inhouden dat de markt alsnog voor een stijging kiest, die mogelijkheid blijft dan namelijk open. Gaat de beursindex omhoog dan volg ik die ontwikkeling zoals gebruikelijk van weerstandsniveau naar weerstandsniveau. Grenzen waar weerstand gevonden kan worden zijn dan 532,3, 532,5, 532,9 of 533,5, dat zagen we in de kwartiergrafiek. Uit de hammer in de uurgrafiek blijkt dat een deel van de markt gelooft dat morgen een stijging gerealiseerd gaat worden, door het slot op het 23,6% niveau in de kwartiergrafiek is morgen echter direct een daling mogelijk. Ik kan me op technische grond dus niet uitspreken voor een stijging of een daling.

En dan nog dit...

Voor dit blokje kies ik iedere avond een grafiek waarin de koersontwikkeling interessant is, vanavond is dat de daggrafiek van de Nasdaq.

  • In deze daggrafiek van de Amerikaanse Nasdaq zijn de candles van vrijdag 9 t/m vrijdag 16 maart jongstleden door middel van gaps afgescheiden van de overige candles. Ze vormen als het ware een eiland. Zou het gap van vandaag niet gesloten worden dan hebben we te maken met een toppatroon dat om deze reden een island reversal pattern oftewel eiland omkeerpatroon heet. Het blijft overigens niet vaak staan in een grafiek, het patroon komt maar zelden voor. Het is raadzaam de komende dagen te volgen of het gap van vandaag eventueel alsnog gesloten wordt, want dat gebeurt vaak na de initiële vorming van dit patroon. Indien dit niet gebeurt en het toppatroon dus blijft staan is dat echter slecht nieuws. -Ad Nooten-

 

Geplaatst maandag 19 mrt 2018, 18.43u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

19 mrt 09.15u: Week is gestart met daling van AEX

19 mrt 10.00u: Een snelle daling in het eerste uur

19 mrt 11.00u: Bodem bij 61,8% Fibonacci niveau

19 mrt 12.00u: AEX uit de vlag, maar geen daling

19 mrt 14.00u: Vlag vervangen door stijgende wig

19 mrt 15.00u: Daling gevolgd op uitbraak uit wig

19 mrt 16.00u: AEX is terug bij het 61,8% niveau

19 mrt 17.00u: Door Fibonacci niveau gebroken

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven