ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Het was vandaag de laatste dag van de beursweek, de beursmaand en het eerste kwartaal. Ik bespreek naar aanleiding hiervan vier extra grafieken en gebruik in verband met de ruimte op deze pagina kleine weergaves hiervan. Klikt u voor een grotere weergave op de grafieken.

  • De grafieken hierboven zijn kwartaalgrafieken, de linkse is actueel en de rechtse fictief. Begin ik met de actuele links dan stel ik vast dat de AEX dit kwartaal is gedaald, de candle van dit kwartaal is rood. De stijgende lijn p werd doorbroken. Een conclusie laat zich hieruit niet trekken, je kunt best een minder kwartaal hebben en vervolgens toch weer een stijging zien.

  • Dat brengt me bij de grafiek rechts, de fictieve kwartaalgrafiek. Ik schreef in mijn analyse van 29 december jongstleden rekening te houden met een enorme daling, namelijk met een herhaling van het koersverloop uit de jaren 2001/2002 en 2008. Dit heeft te maken met mijn veronderstelling dat het geld dat centrale banken door geldverruiming inbrengen uiteindelijk verloren zal gaan, zoals dat ook in de genoemde jaren gebeurde. Ik heb er echter geen bewijs voor en laat me er dan ook niet door leiden. De candle van het nu afgelopen kwartaal kan in theorie de eerste stap zijn van die vermeende komende daling, maar hoeft dat niet te zijn. Zou de AEX de komende maanden dalen dan neemt de kans op de genoemde herhaling echter toe. Dat volg ik in de maand- en weekgrafiek, die ik hieronder bespreek. Ik hoop overigens dat ik ongelijk heb, want een eventuele daling van de AEX naar lijn f zou een erg slechte ontwikkeling zijn voor ons allemaal.

  • In zowel de maandgrafiek links als de weekgrafiek rechts ziet u dat we rond 516 een belangrijk steunniveau hebben. Zou dat doorbroken worden dan wordt een daling naar het niveau 506,2 aannemelijk, een grens waar we zoals in de weekgrafiek goed te zien is driemaal eerder steun vonden. Dat wordt dan een  cruciaal niveau. Zou de beursgraadmeter in plaats daarvan stijgen en naar boven door de top rond 540,7 breken dan behelst dat daarentegen een positief vervolg. Voor wat de grote lijn betreft wordt het na Pasen dus letten op het koersverloop ten opzichte van 516 en 540,7.

  • In de daggrafieken zien we een fraai staaltje veerkracht. Het gebied 516 - 517,7 is een ijzersterk steungebied. We mogen een vervolg omhoog dus niet uitsluiten. In de daggrafiek rechts hebben we mogelijk nog wel te maken met weerstand van de middellijn van de Bollinger Bands, want die werd niet met een slotstand doorbroken.

  • Het hoogste punt van de dag vinden we rond 532,2. Zou dat doorbroken worden dan gaat de AEX index zoals we in de uurgrafiek links zien naar de stippellijn rond 536,6 of eventueel hoger. Indien de index daalt let ik op het verloop ten opzichte van de potentiële steunniveaus 528,8, 526,7, 525 of 523,2. Het gaat om Fibonacci niveaus in de kwartiergrafiek rechts.

Resumerend: 

Het eerste kwartaal van dit jaar is negatief verlopen. Op grond van de rode candle in de kwartaalgrafiek kan echter niets worden gezegd over de vervolgbeweging, daarvoor zullen we naar de maand- en weekgrafiek moeten kijken. Er is sprake van een solide steungebied tussen 516 en 517,7. Een positief vervolg is vanaf dit gebied mogelijk, daarvoor moet dan zoals we in de weekgrafiek zagen wel de top rond 540,7 doorbroken worden. Een daling onder 516 zou daarentegen een negatieve stap zijn en een terugkeer naar het cruciale steunniveau 506,2 inhouden. Voor de korte termijn let ik op het verloop ten opzichte van de top rond 532,2 van vandaag. Wordt die top doorbroken dan volgt een stijging naar 536,6 of eventueel hoger. Bij een daling kjjk ik naar eventueel aanwezige steun rond 528,8, 526,7, 525 of 523,2, Fibonacci niveaus uit de kwartiergrafiek.  

En dan nog dit...

Voor de Belgische bezoekers, dat zijn er gelukkig veel, sluit ik deze analyse af met een blik op de weekgrafiek van de BEL20.

  • De Belgische beursindex heeft steun gevonden ter hoogte van de bodem uit juni 2017 rond 3780. Dat is het niveau om de komende weken naar te kijken, in de wetenschap dat een daling onder dit niveau een negatieve ontwikkeling zou zijn. De candle van deze week geeft echter aan dat een deel van de Belgische markt optimistisch is gestemd en aan een stijging denkt. We gaan na het lange weekend zien hoe dat in werkelijkheid loopt.
  • Hiermee zeg ik u gedag. Ik wens u fijne Paasdagen, graag tot dinsdag als de beurs weer open gaat en ik mijn werk hervat. -Ad Nooten-

 

Geplaatst donderdag 29 mrt 2018, 19.00u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

Ahold Delhaize: Weerstand € 19 is gisteren doorbroken

29 mrt 09.15u: Met eerste candle boven top 528,1

TomTom: Stijging na gerucht, daling na ontkenning

29 mrt 10.00u: De doorbraak werd teruggedraaid

29 mrt 11.00u: Markt probeert het nog naar boven

Altice: Uiteindelijk onder het 76,4% niveau geraakt

29 mrt 12.00u: Nog halve dag en er wordt gekocht

29 mrt 14.00u: Dubbele top gevormd rond 528,9

29 mrt 15.00u: AEX is terug bij de dubbele top

29 mrt 16.00u: Doorbraak werd niet gerealiseerd

29 mrt 17.00u: Een verbazingwekkende eindsprint

 

Agenda van maandag 26 mrt t/m vrijdag 30 mrt 2018

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven