ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Eerder deze maand kwamen achtereenvolgens in de dag- en weekgrafiek doorbraken door de top uit 2007 rond 564 tot stand. Deze doorbraken hadden vandaag in de maandgrafiek bevestigd moeten worden met een maandslot boven het niveau, zodat ook in deze grafiek een doorbraak tot stand zou zijn gekomen. Onze aandelenmarkt wist echter geen slotstand boven 564 te realiseren. Het is een gemiste kans en betekent dat het onzeker is of het nog van een voortzetting omhoog gaat komen. Het wil namelijk zeggen dat we de grens 564 nog steeds als potentieel weerstandsniveau moeten blijven zien. We staan er overigens maar een paar punten onder en de lange trend is gezien het kanaal p-p' waarin we ons bevinden naar boven gericht. Pessimistisch moeten we op grond van dit slot dus niet worden.

  • De daggrafiek ondersteunt dit. In deze grafiek zien we namelijk de vlag y-y', een patroon waarbij een uitbraak aan de bovenzijde en een voortzetting omhoog gebruikelijk is. Onze markt stuurt dus ondanks de daling van de laatste tijd nog steeds aan op een vervolg naar boven. De bovenste lijn van de vlag, lijn y', ligt morgen rond 564. Een slotstand boven dit niveau morgen zou dus een uitbraak naar boven inhouden.

  • Omdat niemand ooit met zekerheid kan zeggen waar de beursindex naar toe gaat is het altijd goed om een ander scenario bij de hand te hebben. Zou de AEX naar beneden uit de vlag breken, dus onder lijn y belanden, dan is het patroon niet meer te gebruiken. Lijn y vinden we morgen in de buurt van 557,5. De stippellijn rond 557,8 is overigens een potentieel steunniveau. Zou de beursindex naar beneden uitbreken dan kan er eventueel steun gevonden worden bij het 50% Fibonacci niveau rond 556,6 of het 61,8% niveau rond 552,7.

  • Vanuit de daggrafiek met Bollinger Bands beoordeeld is een daling overigens het meest waarschijnlijke scenario. De AEX koerst immers onder de middellijn en dat maakt een daling naar de onderste lijn van deze indicator aannemelijk. Het spreekt de vlag, die wijst op een aanstaande stijging, tegen. Het koersverloop zal ons moeten leren wat het zwaarst weegt.

  • Uit de laatste candle in de uurgrafiek blijkt in ieder geval dat beleggers inzetten op een herstel. Met die candle werd namelijk de daling in de candle ervoor teruggedraaid. Morgenochtend moet blijken of hier een stijging uit voortkomt.

  • De grafieken spreken elkaar echter nogal tegen. In de kwartiergrafiek heeft de laatste stijging namelijk de vorm van een stijgende wig en dat is een patroon waar over het algemeen een daling op volgt. Het wordt dus afwachten.
  • Breekt de AEX naar boven uit de wig dan is deze niet geldig meer. Op een doorbraak door 562 kan de graadmeter naar 564 of hoger.
  • Het is overigens niet vreemd dat de grafieken elkaar tegenspreken. Morgen staan kwartaalcijfers van Royal Dutch Shell en Unilever op de agenda, twee grootmachten. Dit brengt enige nervositeit met zich mee. Verder is de euro nogal in beweging ten opzichte van de dollar, een groot deel van de dag stijgend en terwijl ik deze analyse aan het maken ben weer dalend. Een andere factor is de olieprijs. In die markt wordt ondanks plots sterk gestegen voorraden ruwe olie gestreden voor behoud van de stijging, wat een vreemde ontwikkeling is. Je zou een daling verwachten. Alles is dus nogal in beweging en niet eenduidig, het is dus niet raar dat de grafieken geen eensluidend beeld geven. Grafieken zijn nu eenmaal niets meer en niets minder dan een grafische weergave van de daden en dus van het denken van beleggers. Als zij onzeker zijn zien wij dat in de vorm van onzekerheid in de grafieken terug.

Resumerend: 

Onlangs deden zich in de dag- en weekgrafiek doorbraken voor door de top uit 2007 rond 564. De AEX had vandaag boven dat niveau moeten sluiten om deze doorbraken middels een doorbraak in de maandgrafiek te bevestigen. Het slot lag echter een paar punten onder de grens en dat is een gemiste kans. Voor pessimisme is echter geen grond. De lange trend is met het kanaal p-p' waarin we ons bevinden naar boven gericht. In de daggrafiek is bovendien de vlag y-y' in ontwikkeling, een patroon waaraan een stijging voorafging en waarbij een voortzetting naar boven dus de aannemelijke ontwikkeling is. Komt morgen een slotstand boven 564 tot stand dan betekent dat een uitbraak naar boven uit de vlag. De AEX zal daarvoor eerst door 562 in de kwartiergrafiek moeten breken. De grafieken spreken elkaar echter tegen. Het is sowieso altijd goed om een alternatief scenario bij de hand te hebben en als grafieken geen eensluidend beeld geven is dat zeker het geval. Daalt de beursgraadmeter verder dan ga ik letten op het koersverloop ten opzichte van de stippellijn rond 557,8 en de onderkant van de vlag y-y' rond 557,5 in de daggrafiek. Bij die lijnen kan eventueel steun gevonden worden. Zou de AEX onder 557,5 geraken en dus naar beneden uit de vlag breken dan kunnen we dat patroon niet meer gebruiken. De marktgraadmeter gaat in dat geval naar het 50% niveau rond 556,6 of het 61,8% niveau rond 552,7 in de daggrafiek.

En dan nog dit...

Gisteren ontstonden bij doorbraken van stijgende trendlijnen gaps in de daggrafieken van de Amerikaanse indices. Een van die gaps is vandaag gesloten, namelijk dat in de Nasdaq.

  • Nu dit gap gesloten is ben ik zeer benieuwd wat deze graadmeter verder doet. Gisteren zagen we een doorbraak naar beneden door de stijgende lijn. De vraag is of dit muisje nu het gap gesloten is nog een staartje krijgt in de vorm van een vervolg naar beneden. Dat is de vraag waarop het koersverloop ons het antwoord moet gaan geven. -Ad Nooten-

 

Geplaatst woensdag 31 jan 2018, 18.48u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

31 jan 09.15u: Steun gevonden bij 38,2% niveau

31 jan 10.00u: Weerstandsgrens niet doorbroken

Philips: Patroon ongeldig geworden na kwartaalcijfers

31 jan 11.00u: AEX index iets onder Fibonacci niveau

Aalberts: Dalend binnen een groot stijgend trendkanaal

31 jan 12.00u: Dubbele bodem in de kwartiergrafiek

31 jan 14.00u: Herstel, maar 562 nog niet doorbroken

31 jan 15.00u: Rechthoek AEX is nog steeds intact

SBM Offshore: Gestegen na slecht nieuws in november

31 jan 16.00u: Nog geen duidelijkheid in Amsterdam

31 jan 17.00u: Rechthoek afgerond met een uitbraak

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven