ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De beurs kende een zwakke augustusmaand, want de beursgraadmeter AEX daalde met 2,8%. Ongeveer de helft van de candle van juli werd teruggedraaid en er staat hiermee mogelijkerwijs een top in de maandgrafiek.

  • Relevant is de komende maand het verloop ten opzichte van lijn j. Deze lijn kan als potentiële steunlijn eventueel steun bieden, maar kan zeker ook doorbroken worden. De lijn vormt samen met lijn e namelijk een naar boven gerichte wig en dat is het soort patroon waar gewoonlijk een uitbraak naar beneden wordt gerealiseerd. Dat is in september dus een punt van aandacht.

  • Behalve op lijn j zullen we de komende weken op het verloop ten opzichte van de bodem rond 543,9 moeten letten, in de wetenschap dat een eventuele daling onder dit niveau een slechte stap zou zijn. Eerst is uiteraard de ontwikkeling ten opzichte van de bodem rond 549,7 van twee weken geleden van belang. Die ontwikkeling volg ik de aankomende week in de daggrafiek.

  • In de daggrafiek ziet u dat er boven die bodem van twee weken geleden twee mogelijke steunniveaus zijn, te weten het 50% Fibonacci niveau van de stijging 549,7 - 565,6 rond 557,6 en het 61,8% niveau van die stijging rond 555,8. Mocht het van een daling onder het tweede niveau komen dan wordt een terugkeer naar 549,7 of wellicht lager de waarschijnlijke ontwikkeling.

  • De grafiek voorziet overigens in een daling naar lijn j. Tot deze conclusie kom ik op grond van de afgeronde vlag, een patroon waarvan het koersdoel in de buurt van lijn j ligt. De koersontwikkeling zal ons leren wat de waarde van de potentiële steunniveaus 557,7, 555,8 en 549,7 na de afronding van dit patroon nog is.

  • De situatie in de daggrafiek met Bollinger Bands is zwakker geworden, want de AEX keerde terug onder de middellijn. Dit wordt nu een potentiële weerstandslijn.

  • In de uurgrafiek is vanochtend een hoofd en schouders patroon afgemaakt. Het koersdoel van het patroon ligt rond 557,1, waar de AEX alleen naar toe kan indien het 50% niveau rond 557,6 doorbroken zou worden.

  • Zou 557,1 doorbroken worden dan kan er steun zijn bij het 61,8% niveau rond 555,8 of de stippellijn rond 555,4. Daaronder zou een terugkeer naar 549,7 of lager de logische ontwikkeling worden.

  • Een stijging boven de laatste top rond 560,3 zou een positieve ontwikkeling zijn. Indien dat zou gebeuren wordt het volgen of het hoofd en schouders patroon geldig blijft. Formeel moet ik daarvoor op het koersverloop ten opzichte van de neklijn rond 561,3 letten, maar ik gebruik daarvoor liever het hoogste punt 562,1 van vandaag. Zolang we daaronder blijven beschouw ik het toppatroon als geldig.

Resumerend: 

De maand augustus was een zwakke beursmaand, waardoor in de maandgrafiek mogelijkerwijs een top is ontstaan. Die grafiek vertelt ons dat we in september moeten letten op het verloop ten opzichte van lijn j, een potentiële steunlijn die eventueel doorbroken kan worden. De weekgrafiek zegt ons daarnaast ook te kijken naar de stappen die gezet worden in relatie tot de bodem rond 543,9, omdat een eventuele daling daaronder een slechte stap zou zijn. In de daggrafiek is een vlag afgemaakt, waarvan het koersdoel in de buurt van lijn j ligt. Daarboven hebben we echter een aantal potentiële steunniveaus waar ik me allereerst op wil richten. Het gaat om het 50% niveau 557,6, het koersdoel van het toppatroon in de uurgrafiek 557,1, het 61,8% niveau rond 555,8, de stippellijn rond 555,4 en de bodem rond 549,7, alle grenzen te zien in de uurgrafiek. Bij een daling kijk ik van grens tot grens hoever we komen en of dit inderdaad uitmondt in een gang naar lijn j. Stijgt de index en wordt de top rond 560,3 uitgenomen dan kijk ik of het hoofd en schouders patroon geldig blijft, waarvoor ik de koersstappen van de AEX ten opzichte van het hoogste punt 562,1 van vandaag gebruik. Tegelijkertijd let ik dan op de ontwikkeling ten opzichte van middellijn van de Bollinger Bands, na vandaag een potentiële weerstandslijn.

En dan nog dit...

Doet zich een valse uitbraak naar boven uit een stijgend kanaal voor dan is niet alleen de kans op een daling naar de onderkant van het kanaal aanwezig, maar ook het risico op een uitbraak naar beneden uit dit kanaal. Dit perspectief maakt de ontwikkeling van de laatste dagen in de daggrafiek van de S&P500 interessant.

  • De S&P500 brak afgelopen woensdag zoals ik u die avond op deze plaats vertelde naar boven uit het stijgend kanaal b-b'. Het stijgingspercentage van dat kanaal was beleggers op dat moment niet meer genoeg, men vond getuige de doorbraak door de bovenkant van het kanaal dat de S&P500 sneller omhoog moest kunnen. Daar is men nu op teruggekomen, de uitbraak is met de terugkeer van de S&P500 in het kanaal b-b' een valse uitbraak geworden. Technische analyse boeken vertellen ons dat op een dergelijke valse uitbraak naar boven uit een kanaal vaak een uitbraak aan de onderkant van zo'n kanaal volgt. De crux zit hem in het woord 'vaak', we kunnen er dus niet van op aan. De terugkeer in het kanaal is desalniettemin een zwakke ontwikkeling, het wordt met het oog op de theoretisch mogelijke ontwikkeling in ieder geval interessant om te zien wat hierop volgt. -Ad Nooten-

 

Geplaatst vrijdag 31 aug 2018, 18.42u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

31 aug 09.15u: Beursdag gestart met een daling

31 aug 10.00u: Hoofd schouders patroon uurgrafiek

31 aug 11.00u: Het toppatroon is geldig gebleven

31 aug 12.00u: De bodem rond 559,1 is doorbroken

31 aug 14.00u: Steun gevonden bij niveau 558,4

Unilever: Aandeel worstelt met weerstand 76,4%

31 aug 15.00u: Beursindex nog steeds onder druk

31 aug 16.00u: Stijging S&P500 futs, AEX gekocht

31 aug 17.00u: Kopen bleek dit uur verkeerde actie

 

Agenda van maandag 27 aug t/m vrijdag 31 aug 2018

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven