ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Vorige week meldde ik twijfel in de markt. Deze week was er geen twijfel meer, we kunnen een daling noteren. Het gaat om een weekverlies van 1,6%, dat met name vandaag tot stand kwam. U ziet een afgetekende top in de weekgrafiek hierboven. Deze top wil niet zeggen dat de AEX niet meer verder zou kunnen stijgen. Weet de markt een hogere bodem neer te zetten boven die rond 544,1 dan blijft een hervatting van de stijging mogelijk. Verder is lijn i als potentiële steunlijn van belang, die lijn kan de beursindex eventueel opvangen.

  • Lijn i ziet u ook in de daggrafiek. Buiten deze lijn hebben we nog te maken met enkele potentiële steunniveaus. Het gaat om de stippellijn rond 561,5 die we hebben bereikt, het 50% Fibonacci niveau rond 560,4 en het 61,8% niveau rond 556,5. Bij elk van deze niveaus of bij lijn i kan in theorie een bodem tot ontwikkeling komen.

  • Tussen 571,3 en 560,8 is een gap open gebleven. We kunnen volgende week volgen of dit gap wellicht gesloten wordt, iets dat het geval zou zijn indien de AEX naar 571,3 of hoger gaat.

  • De middellijn in de daggrafiek met Bollinger Bands is doorbroken, de stijgende trend dus beëindigd. De AEX staat op de onderste lijn van de banden en dat is een potentiële steunlijn. De graadmeter zou maandag dus kunnen oplopen.

  • Een deel van de markt speculeerde na vijven al op een herstel, de AEX steeg in de laatste candle. Of dit inhoudt dat we een bodem hebben in de grafiek zal aanstaande maandag uit de koersontwikkeling blijken.

  • De omkeer in het laatste deel van de marktdag werd aangekondigd door de vorming van de hammer waarover ik in mijn laatste update van de dag schreef. Het is in ieder geval een korte termijn bodem geworden. Maandag moet blijken of de markt hierop voort weet te bouwen naar boven of toch voor een vervolg naar beneden kiest.

Resumerend: 

We noteren een verliesweek voor de AEX index. Het zorgde voor een top in de weekgrafiek, maar dat wil niet zeggen dat de graadmeter niet meer verder zou kunnen stijgen. Volgt een bodem boven die rond 544,1 dan ksn alsnog een voortzetting naar boven volgen. We staan met de index op de onderste lijn van de Bollinger Bands in de daggrafiek, een potentiële steunlijn waar een bodem kan ontstaan. In de daggrafiek hebben we de niveaus 561,5, 560,4 en 556,5 als potentiële steunniveaus en lijn i als mogelijke steunlijn. De AEX kan in theorie een stijging inzetten vanaf het vandaag bereikte niveau. Het wordt dan volgen of het gap dat open bleef eventueel gesloten wordt met een terugkeer van de marktgraadmeter naar 571,3 of hoger. Op zijn minst een deel van de markt speculeert op een herstel, gezien de stijging die we na vijven zagen. Maandag zal blijken of dit herstel daadwerkelijk tot stand wordt gebracht. Indien de index verder daalt kunnen we gaan kijken of zich rond 560,4, lijn i of 556,5 in de daggrafiek eventueel een bodem ontwikkelt.

En dan nog dit...

Terwijl de financiële wereld zich richtte op de koersval van de Turkse Lira vond in de euro tegen de dollar een belangrijke ontwikkeling plaats. Die bleef onderbelicht, daarom is dat mijn onderwerp van vanavond.

  • In deze grafiek is vandaag een hoofd en schouders patroon afgemaakt. De stippellijn rond $1,155 is de neklijn van het patroon, dat geldig blijft zolang de euro onder deze lijn blijft. Ik neem overigens liever wat marge en gebruik het hoogste punt van deze week rond $ 1,162 hiervoor. Het koersdoel van de formatie is $ 1,055. Punten die deze daling nog in de weg kunnen staan zijn het 50% Fibonacci niveau rond $ 1,145 of het 61,8% niveau $ 1,119, want dat zijn grenzen in de buurt waarvan zich in theorie een bodem kan ontplooien. Een blijvende daling onder $ 1,119 zou daarentegen een terugkeer naar de bodems van begin vorig jaar waarschijnlijk maken. -Ad Nooten-

 

Geplaatst vrijdag 10 aug 2018, 18.34u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

10 aug 09.15u: Met een gap onder voorgaande bodem

10 aug 10.00u: Fout gemaakt in de eerste update

10 aug 11.00u: Hammer ontwikkeld in kwartiergrafiek

AMG: Deze week hoofd en schouders patroon ontstaan

10 aug 12.00u: Beursgraadmeter is verder gedaald

10 aug 14.15u: De AEX index is verder gedaald

10 aug 15.00u: Nog geen bodem in de beursindex

10 aug 16.00u: Niveau 563,5 is nu ook doorbroken

10 aug 17.00u: Nog steeds sprake van verkoopdruk

 

Agenda van maandag 6 aug t/m vrijdag 10 aug 2018

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven