ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX weekgrafiek 180817

  • De candle van vorige week, de voorlaatste candle in de grafiek, was als engulfing bearish line een potentieel toppatroon. Op dit patroon is deze week echter een lichte stijging van een half procent gevolgd. De candle is dus niet bevestigd als top. Hoewel de winst van deze week niets voorstelt is dat daarom toch een belangrijke ontwikkeling. Het is nog niet gezegd dat we daadwerkelijk een top hebben in de weekgrafiek van onze beursgraadmeter. Vordat we dat kunnen zeggen zullen we toch eerst een vervolg omlaag onder het laagste punt van vorige week 516,1 moeten zien.

  • De deze week tot stand gekomen candle is overigens geen vertoon van kracht. Het is een doji en dat is een teken van twijfel, het lichaam bevindt zich vrij ver aan de onderkant ervan en dat is zwak.

AEX daggrafiek 180817

  • De candle van vandaag in de daggrafiek is een dragonfly doji en dat is een potentieel bodempatroon. Het wordt maandag kijken of het bevestigd wordt als bodem.

  • Die bevestiging is zeker mogelijk. Vandaag is namelijk een gap tot stand gekomen en we moeten er rekening mee houden dat dit nog gesloten gaat worden. De index zou daarvoor naar het hoogste punt 523,1 van het overgeslagen gebied moeten gaan.

  • Een eventuele daling onder het laagste punt 517,3 van vandaag zou een vervolg naar de bodem rond 516,1 of lager veroorzaken. Het niveau 516,1 is een belangrijk potentieel steunniveau, een eventuele daling daaronder zou uiteraard negatief zijn.

AEX daggrafiek BB 180817

  • In de daggrafiek met Bollinger Bands ziet u dat we een sprong maakten naar de onderste lijn van dit gereedschap. Dit is een potentiële steunlijn, op grond waarvan we komende maandag theoretisch een stijging zouden kunnen gaan zien. Er kan immers een bodem tot ontwikkeling komen bij deze lijn.

AEX uurgrafiek 180817

  • De uurgrafiek toont ons een rechthoek tussen 517,5 en 519,8, Een rechthoek fungeert over het algemeen als voortzettingspatroon. Er ging een daling vooraf aan de formatie, wat het logisch maakt als er ook een daling op volgt. De AEX zou dan naar beneden uitbreken.

  • Het slot van de dag lag evenwel bij de bovenkant van het patroon en een uitbraak naar boven is dus snel tot stand gebracht. Het gegeven dat een deel van de markt durfde te speculeren op een stijging laat bovendien zien dat er beleggers zijn die de AEX maandag het gap in zien gaan.

  • Dat mag ik niet negeren, daarom heb ik om weerstandsniveaus te hebben in de kwartiergrafiek hieronder Fibonacci lijnen over de daling 526,8 - 517,3 geplaatst.

AEX kwartiergrafiek 180817

  • Potentiële weerstandsniveaus zijn de correctieniveaus 520,9 (38,2%), 522 (50%) en 523,2 (61,8%). Het laatste valt vrijwel samen met de bovenkant van het gap 523,1. Wordt dat 61,8% niveau dus bereikt dan is het gap gesloten. Het gaat bij deze Fibonacci niveaus om drie grenzen waar eventueel een top kan volgen.
  • In mijn laatste update opperde ik de mogelijkheid dat beleggers met het weekend voor de deur eieren voor hun geld zouden kiezen en nog wat zouden verkopen. Het tegendeel bleek het geval, er was plots kooplust in de voorlaatste candle. Deze kopers speculeren op een herstel aanstaande maandag. 

Resumerend: 

De potentiële top van vorige week vrijdag is deze week niet bevestigd, want onze aandelenmarkt realiseerde een kleine winst van een half procent. Overtuigend is deze winst niet, maar het is toch positief vanwege het feit dat het uitblijven van bevestiging wil zeggen dat het nog niet zeker is dat de top is gezet. Zou de AEX volgende week onder het laagste punt 516,1 van vorige week komen dan verandert dat, dan blijkt het alsnog een top.
De candle vandaag is als dragonfly doji een potentiële bodem. Voeg ik hieraan toe dat de candle op de onderste lijn van de Bollinger Bands staat en dat het gap tussen 519,8 en 523,1 van vanmorgen nog gesloten zou moeten worden dan is de verwachting gerechtvaardigd dat we aanstaande maandag een stijging krijgen. Potentiële weerstanden zijn in dat geval te vinden rond 520,9, 522 of 523,2. Het gap zou gesloten zijn zou het laatste niveau worden bereikt. Bij elk van de drie grenzen kan in principe een top ontstaan.
In de uurgrafiek staat echter een rechthoek en dat patroon staat te boek als een voortzettingspatroon. Er ging een daling aan vooraf en dat wil zeggen dat er ook een daling op zou volgen. De rechthoek wordt ongeldig als voortzettingspatroon bij een uitbraak naar boven, dan dient het als omkeerpatroon. Een uitbraak naar beneden zou er echter wel een voortzettingspatroon van maken, met een vervolg naar 516,1 of lager als de logische vervolgstap.

En dan nog dit...

In tijden van onrust gaan beleggers nog wel eens over tot het kopen van goud. Dat gaat overigens niet altijd op, bij de daling van de aandelenmarkten van 2008 daalde de goudprijs. Beleggers hadden het geld nodig om aan marginverplichtingen te voldoen, betalingen verbonden aan derivatenportefeuilles die onder water stonden. Daarvoor werd door grote marktpartijen toen goud verkocht. Momenteel stijgt de goudprijs echter, gedreven door een onzekere politieke situatie in de Verenigde Staten en het daaraan gekoppelde onvermogen om economische maatregelen te treffen. De stijging haalde de media, daarom vond ik het interessant om er vanavond over te schrijven.

  • Het goud is naar boven uit de naar beneden gerichte wig f-a gebroken en dat is een ontwikkeling die past bij dit patroon. De uitbraak zegt overigens niets over de grootte van de stijging die volgt. De eerste barrière die moet worden genomen is $ 1300, in de buurt waarvan dit jaar eerder toppen ontstonden. Die grens is nog niet genomen. Aanzienlijk belangrijker is echter de stippellijn door toppen uit 2014 en 2016 rond $ 1375. Die lijn is de echte uitdaging, omdat er bij koersen boven dat niveau pas echt sprake zou zijn van lange termijn bodemvorming. De stijging die deze maand tot dusverre is gerealiseerd is mogelijk de start van dat bodemvormingsproces, maar meer nog niet. -Ad Nooten-

 

Geplaatst vrijdag 18 aug 2017, 18.30u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

18 aug 11.00u: Groot gap naar beneden in de AEX

18 aug 12.00u: Verder gedaald, geen dubbele bodem

18 aug 14.00u: Omgekeerd hoofd schouders patroon

18 aug 15.00u: Aandelenmarkt houdt alle opties open

18 aug 16.00u: Wig afgerond, bodempatroon ongeldig

18 aug 17.00u: Een lagere top in de kwartiergrafiek

 

Agenda van maandag 14 aug t/m vrijdag 18 aug 2016

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven