ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 040417

  • Het potentiële toppatroon van gisteren, een engulfing bearish line, is vandaag niet bekrachtigd als top. De beursgraadmeter is namelijk gestegen. Dit wil zeggen dat de index in principe op zou kunnen lopen, want dat is mogelijk als bevestiging uitblijft. 

  • De candle die vandaag tot ontwikkeling kwam is een kleine hammer en die ondersteunt dit beeld. Het is namelijk een potentieel bodempatroon. Wil het daadwerkelijk een bodem worden dan moet morgen ter bevestiging een stijging volgen.

  • Voor de realisatie van een voortzetting naar boven dienen de toppen rond 518,3 en 518,9 te worden doorbroken. Op die grenzen kunnen we ons dus focussen indien de graadmeter oploopt.

  • Daalt de beursindex morgen daarentegen dan let ik scherp op de koersontwikkeling ten opzichte van lijn v. Het is voor behoud van de huidige fase van de opgaande trend van belang dat de index boven deze lijn blijft. We vinden lijn v morgen rond 511,5.

AEX daggrafiek BB 040417

  • Gezien vanuit de daggrafiek met Bollinger Bands is de stijging ook vandaag intact gebleven. De AEX index vond namelijk steun bij de middellijn van deze indicator. Dit wil zeggen dat de graadmeter morgen in theorie verder kan stijgen.   

AEX uurgrafiek 040417

  • In de uurgrafiek wil ik een complexe situatie beschrijven. Allereerst ziet u een vlag in wording, het patroon b-b'. Wordt dit patroon afgerond met een uitbraak naar beneden dan houdt dat in dat de markt kiest voor een vervolg omlaag. Steun kan er bij dat vervolg omlaag eventueel gevonden worden bij het 50% Fibonacci niveau rond 512,2 in combinatie met de bodem van vandaag 512,1, bij de stippellijn rond 511,6, het 61,8% niveau rond 510,9 of de stippellijn rond 510,6. Deze punten zijn een aanvulling op het niveau 511,5 dat ik bij de daggrafiek beschreef.

  • Een tweede patroon in wording is het potentiële omgekeerd hoofd en schouders patroon waarvan ik de bodems heb aangegeven met blauwe stippen. Wordt het hoogste punt 514,4 van vandaag doorbroken dan is dit bodempatroon met een koersdoel van ongeveer 516,5 afgerond. Het is dan echter niet zeker dat dit koersdoel wordt bereikt, lijn b' kan dan immers nog voor weerstand zorgen. De vlag wordt ongeldig op het moment dat die lijn doorbroken zou worden, op dat moment dus gaat het omgekeerd hoofd en schouders patroon voor.

AEX kwartiergrafiek 040417

  • We zoomen nog wat verder in en betrekken de Fibonacci lijnen in de kwartiergrafiek in de analyse. Allereerst wijs ik u op de bodem die vanmiddag bij het 50% niveau van de stijging van vandaag tot ontwikkeling kwam. Een bodem bij een 50% grens kan in principe resulteren in een voortzetting naar boven. De top van vandaag rond 514,4 zou dus doorbroken kunnen worden, in welk geval we ons kunnen gaan richten op het koersverloop ten opzichte van lijn b'. Potentiële weerstandsniveaus zijn dan de grijze Fibonacci grenzen rond 514,5, 515,3 en 516. In het geval van een stijging moet er gekeken worden of de vlag b-b' al dan niet intact blijft.
  • Breekt de AEX naar beneden uit deze vlag dan kan er steun zijn bij het 50% niveau rond 513,3 of het 61,8% niveau rond 513. Daaronder zou een terugkeer naar de bodem van vandaag rond 512,2 of lager waarschijnlijk worden.

Resumerend: 

De potentiële top van gisteren in de daggrafiek is vandaag niet bevestigd. De AEX index steeg namelijk en er ontstond een hammer in de daggrafiek, een potentieel bodempatroon. Omdat de index daarnaast steun vond op de middellijn van de Bollinger Bands is een vervolg naar boven morgen mogelijk. De situatie in de uurgrafiek en de kwartiergrafiek is echter complex, het kan beide kanten op met het verloop. We vinden namelijk twee niet afgeronde patronen in deze grafieken, patronen die elkaar tegenspreken. Het omgekeerd hoofd en schouders patroon dat ontstaat in het geval van een stijging boven 514,4 is een bodempatroon en heeft een koersdoel van 516,5. Dat doel kan echter alleen maar worden bereikt als de vlag b-b' ongeldig wordt, namelijk bij een uitbraak naar boven uit dit patroon. Hier let ik dus op in het geval de AEX stijgt. Weerstand kan er bij die stijging gevonden worden rond 514,5, lijn b', 515,3 of 516. Breekt de beursgraadmeter naar beneden uit de vlag dan is dat af, dat houdt dan een vervolg omlaag in. Dit krijgt vorm bij een achtereenvolgende daling onder de grenzen 513,3, 513 en 512,1. Steun kan er vervolgens zijn rond 511,6, 511,5, 510,9 of 510,6. De grens 511,5 is het belangrijkst, omdat op dat niveau de steunlijn v in de daggrafiek te vinden is en die lijn is belangrijk voor het behoud van de huidige opwaartse beweging. Die beweging wordt gecontinueerd indien de toppen rond 518,3 en 518,9 gepasseerd worden.

En dan nog dit...

Vanavond vind ik de situatie in de daggrafiek van de S&P500 de moeite van een bespreking waard. Er staat namelijk een afgerond voortzettingspatroon in deze grafiek, maar de Amerikaanse graadmeter daalt desondanks tot dusverre nauwelijks.

  • Vorige week tekende ik een stijgende wig in de grafiek. Dat patroon is afgerond met een uitbraak naar beneden. De candle van gisteren is echter een hammer en dat is een potentieel bodempatroon. De hammer is tot nog toe niet bevestigd, want de S&P500 is iets gedaald. Er lijkt echter steun te zijn bij de stippellijn rond 2355 waar al eerder steun lag. Dit alles maakt het onzeker of op de wig daadwerkelijk de daling volgt waarvan het zou moeten komen na de afronding van dit patroon. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst dinsdag 4 apr 2017, 18.42u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

4 apr 09.15u: Eerste candle AEX steunt op 513,1

4 apr 10.00u: Het 23,6% niveau nog niet doorbroken

4 apr 11.00u: Twijfels rond de koersontwikkeling

4 apr 12.00u: AEX aangekomen bij het 50% niveau

4 apr 14.00u: Beursindex omhoog en weer omlaag

Fugro: Maanden zijwaarts boven 61,8% Fibonacci grens

4 apr 15.00u: Een bodem boven die van vanmorgen

4 apr 16.00u: De top van vanmorgen werd bereikt

4 apr 17.00u: Bodem gevormd bij 50% Fibonacci

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven