ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX kwartiergrafiek 041016

  • Het koersverloop van vandaag heeft ons geleerd dat men in de markt niet alleen heel goed weet waar de weerstandsniveaus in de AEX liggen, maar ook doelgericht te werk gaat om deze doorbroken te krijgen. Kijkt u met me mee naar de kwartiergrafiek waar ik bij wijze van uitzondering mee start. Eerst werd de top rond 458,6 van vorige week donderdag doorbroken, een grens die direct meerdere malen verdedigd werd. Vervolgens werd een doorbraak door 458 tot stand gebracht, waarna de AEX maar liefst zeven keer werd opgevangen bij het niveau. Het was alsof de beursgraadmeter met een stuurknuppeltje werd bestuurd, een terugkeer onder 458 werd steeds opnieuw op een uiterst efficiënte wijze voorkomen. Er werd gericht gestuurd op de realisatie en het behoud van de doorbraak.

  • De AEX heeft bij deze stijging het potentiële weerstandsniveau 460,1 bereikt, ik ben benieuwd of het tactische spel dat we rond 458 zagen zich hier herhaalt. Waarom de grens 460,1 een mogelijke barrière is bespreek ik bij de daggrafiek.

AEX daggrafiek 041016

  • Het niveau 460,1 is het 61,8% Fibonacci niveau van de daling 510,6 - 378,5, zoals u in mijn slotanalyse van afgelopen vrijdag heeft kunnen lezen. Dit is een potentiële barrière, een grens in de buurt waarvan een top tot stand kan komen. Ik durf dat laatste overigens nauwelijks te schrijven. Als er elke dag wordt gehandeld zoals vandaag dan zijn er immers geen barrières meer. De grens 460,1 moet voor de verwezenlijking van een voortzetting naar boven worden doorbroken, net als de top rond 466,2. Als dat eenmaal is gebeurd dan ligt de weg naar 474,9 open, dat leerde de weekgrafiek ons afgelopen vrijdag. Ik wacht maar af hoe het verloop ten opzichte van de grenzen 460,1 en 466,2 eruit gaat zien en houdt de optie van eventuele topvorming bij een van de twee voor alle zekerheid toch maar open. Kunstmatig koersverloop zoals dat van vandaag mondt namelijk vaak uit in een heftige omkeer, voor wat het waard is. Bewegingen als deze zijn meestal geen lang leven beschoren. De toekomst zal ons leren hoe het dit keer verloopt.

AEX daggrafiek BB 041016

  • De AEX kan volgens de daggrafiek met Bollinger Bands nog verder omhoog, namelijk naar de bovenste lijn van deze indicator. Die lijn werd bij voorgaande stijgingen echter veelal bereikt, zekerheid omtrent een opwaarts vervolg hebben we dus niet. Het instrument is sinds juni van dit jaar minder bruikbaar.

AEX uurgrafiek 041016

  • Dan kom ik bij wat voor vandaag de laatste grafiek is, de uurgrafiek. Deze voegt niets toe aan het voorgaande. Ik volg morgen of de AEX eventueel alsnog onder het nieuwe steunniveau 458 belandt en een correctie in gaat of juist naar boven door 460,1 breekt en aldus verder stijgt.

Resumerend: 

Het was vandaag net of de AEX met een stuurknuppeltje werd bestuurd, ik heb het uitvoerig beschreven en hoef me hier dus niet verder over uit te laten. We hebben na deze wonderlijke beursdag nog te maken met twee mogelijke weerstandsniveaus waar eventueel een top kan volgen, dat zijn 460,1 en 466,2. Ik zal bij elk van deze grenzen kijken naar eventuele topvorming. We zagen afgelopen vrijdag dat een doorbraak door beide niveaus een vervolg naar 474,9 aannemelijk zou maken, dat is dus het mogelijke vervolg zou de tactiek van vandaag wederom toegepast worden. Het kunstmatige verloop kan echter een voorbode voor een omkeer zijn, een heftige omkeer zelfs, voor wat het waard is. Gecreëerde bewegingen als deze zijn meestal geen lang leven beschoren. Een daling onder 458 zou een correctie op de laatste stijging inhouden, met als mogelijk gevolg topvorming bij 460,1. Of het dan een heftige ontwikkeling wordt zien we dan wel weer, eerst maar eens afwachten of we morgen eventueel weer een dag krijgen als vandaag en doorstoten naar boven.

En dan nog dit...

Het voor maart 2017 aangekondigde uittreden van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie heeft de concurrentiepositie van het land fors verbeterd. Het Britse pond is er namelijk ernstig door verzwakt, hetgeen gunstig is voor het Britse exporterende bedrijfsleven. We kijken naar de maandgrafiek van de euro tegen het pond.

  • Nadat in juni een omgekeerd hoofd en schouders patroon met koersdoel £ 0,918 is ontstaan is de euro ten opzichte van het pond gisteren door het 61,8% Fibonacci niveau rond £ 0,87 gebroken. Er kan nog weerstand zijn bij £ 0,882, ter hoogte van de top uit 2013. Daarboven echter staat niets een vervolg naar het koersdoel £ 0,918 of hoger in de weg. Voorwaarde voor een vervolg naar boven is dat de euro boven de doorbroken grens £ 0,87 blijft. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst dinsdag 4 okt 2016, 18.59u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

4 okt 09.15u: Direct een flinke stijging op de beurs

4 okt 10.00u: Goed voor elkaar in het eerste uur

4 okt 11.00u: Weerstandsniveau 458 in stand gebleven

4 okt 12.00u: Spannende situatie op Amsterdamse beurs

4 okt 14.00u: AEX staat iets boven het niveau 458

DSM: In lange termijn grafiek richting bovenkant kanaal

4 okt 15.00u: Er wordt rond 458 gezorgd voor steun

4 okt 16.00u: Nog steeds steun bij doorbroken grens 

4 okt 17.00u: Grens 460,1 bereikt na nieuwe steun 458

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven