ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX weekgrafiek 010716

  • De herstelcapaciteit van de aandelenmarkten wereldwijd is deze week extreem groot gebleken. De schade veroorzaakt door het Britse referendum is voor het grootste deel en hier en daar zelfs helemaal weggewerkt. Ik vraag me naar aanleiding hiervan af of er nog wel iets is dat aandelenmarkten kan schaden. Centrale banken zorgen er met extra maatregelen of opmerkingen in die richting voor dat alles opgevangen wordt en anders komen er wel geruchten in de markt die hiervoor zorgen. Dalingen zijn hierdoor slechts rimpelingen in de vijver. Eén punt echter vraagt om aandacht. De bedrijfsresultaten zullen de aandelenkoersen uiteindelijk waar moeten maken. Dit houdt het nog spannend, want dit aspect hebben centrale banken niet onder controle. Hoe hoger we door (de hoop op) extra maatregelen van centrale banken komen, hoe groter het verschil tussen werkelijkheid en beurskoersen wordt. Het geeft een extra dimensie aan een koersverloop zoals dat van deze week. Dit gaat beleggers wellicht nog bezuren, want ik denk niet dat resultaten gelijke pas kunnen houden met ontwikkelingen zoals die van deze week. De toekomstige Britse uittreding uit de Europese Unie zal immers schade geven, al zal die niet voor ieder bedrijf even groot zijn.

  • De candle van deze week echter is waar ik mijn analyse op moet baseren, niet op veronderstellingen. Er staat een duidelijke bodem vlak boven het 61,8% Fibonacci niveau van de stijging 378,5 - 458 in de grafiek, wat een opzet kan zijn voor een vervolg naar boven. Voor de realisatie hiervan dienen de toppen rond 453,3 en 458 te worden doorbroken.

AEX daggrafiek 010716

  • De AEX brak vandaag door het 61,8% niveau van de voorgaande daling 453,3 - 409,2 in deze daggrafiek. Het volgende richtpunt is hierdoor het laagste punt van afgelopen donderdag 443, dat samenvalt met het 76,4% niveau. Zou de index naar 443 gaan dan is het gap dat afgelopen vrijdag ontstond gesloten, er kan daarom weerstand zijn rond dat niveau. Wordt het daarentegen doorbroken dan gaat de graadmeter naar 453,3 of hoger.

AEX daggrafiek BB 010716

  • In de daggrafiek met Bollinger Bands is flink wat ruimte naar boven, de bovenste lijn is de eerste weerstandslijn in deze grafiek. De AEX kan daar zolang de beursgraadmeter boven de middellijn staat in principe naar toe. De middellijn kan als steunlijn functioneren. Helaas is een stand boven de middellijn geen garantie voor een gang naar de bovenste lijn. Was het maar zo, dan zou het handelen gemakkelijk zijn .

AEX uurgrafiek 010716

  • In de uurgrafiek tekende ik eerder lijn s. De punten waar ik die lijn doorheen tekende liggen ver terug, waardoor niet meer te zeggen is of de lijn nog een rol gaat spelen. Ik laat hem desondanks maar in de grafiek staan. 

  • Een voortzetting boven 440,3 betekent een vervolg naar 443 of wellicht hoger.

AEX kwartiergrafiek 010716

  • De stippellijnen rond 438,2 en 440,3 vormen samen een rechthoek, waaruit blijkt dat de markt een voortzetting naar boven mogelijk heeft gehouden. Een rechthoek is over het algemeen immers een voortzettingspatroon. Bij een uitbraak naar boven gaan we door naar 443 of hoger.
  • Een uitbraak naar beneden zou een eerste doel van 436,1 geven. Tot nu toe zetten we steeds hogere bodems neer in deze grafiek, de plaats van de volgende bodem bepaalt dan of de stijgende trend intact blijft. De bodem rond 434,1 zie ik als laagste punt van de dag als het belangrijkst hiervoor.

Resumerend: 

De markten hebben deze week laten zien sterk te kunnen herstellen van schade die ze oplopen, ook de onze. De candle van deze week in de AEX betekende de vorming van een bodem net boven het 61,8% niveau van de stijging 378,5 - 458 in de weekgrafiek, wat vooralsnog een opzet is voor een vervolg naar boven. Voor de verwezenlijking hiervan dienen de toppen rond 453,3 en 458 te worden uitgenomen. De daggrafiek met Bollinger Bands geeft voldoende ruimte voor een stijging, daar zal het niet aan liggen mocht die stijging er niet komen. In de kwartiergrafiek staat een rechthoek, dat patroon wijst vooralsnog op een voortzetting naar boven. Een doorbraak door 440,3 geeft een vervolg naar 443, als bovenkant van het gap van vorige week vrijdag en als 76,4% grens een weerstandsniveau. Zou dat gepasseerd worden dan volgt een gang naar 453,3 of hoger. Breekt de AEX naar beneden uit de rechthoek in de kwartiergrafiek dan zorgt dat voor een koersdoel van 436,1. Het verloop ten opzichte van de bodem rond 434,1 moet vervolgens aangeven of de korte termijn stijgende trend aangehouden of beëindigd wordt.

En dan nog dit...

Afgelopen maandag liet ik u zien dat de London Brent naar beneden uit een vlag was gebroken. De olieprijs is daarna echter opgelopen, waardoor het wat complexer is komen te liggen dan ik die dag dacht. 

  • De prijs van een vat London Brent is namelijk teruggekeerd in de vlag h-h', wat wil zeggen dat de uitbraak een valse uitbraak geworden is. Op een valse beweging volgt over het algemeen een beweging in de richting tegenovergesteld aan die van de oorspronkelijke uitbraak. De olieprijs zou volgend op deze ontwikkeling dus verder kunnen oplopen. De kleinere vlag i-i' die vooralsnog in ontwikkeling is in de grafiek vormt eveneens een aanwijzing voor een toekomstige stijging. De candle van deze week wordt naar het zich laat aanzien bovendien een piercing line en dus een potentieel bodempatroon. Voorlopig heeft de goederentermijnmarkt de voortzetting naar beneden die zich afgelopen maandag aankondigde dus met succes weten af te wenden. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst vrijdag 1 jul 2016, 19.16u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

1 jul 09.15u: Hogere opening Amsterdamse beurs

1 jul 10.00u: Gedaald, maar bodempatroon gevormd

1 jul 11.00u: Omhoog gedaan, potentieel toppatroon

1 jul 12.00u: Steun ontstaan voor AEX rond 435,4

1 jul 14.00u: Stijging tijdens lunch vanaf vloertje 435,4

1 jul 15.00u: Vlag in ontwikkeling in de kwartiergrafiek

1 jul 16.00u: AEX zijwaarts na afronding van de vlag

1 jul 17.00u: Eventueel een dubbele top aan het slot

 

Agenda van maandag 27 jun t/m vrijdag 1 jul 2016

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven