ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX weekgrafiek 080116

  • U ziet als laatst gevormde candle een lange rode candle, neerkomend op een weekverlies van 7%. Belangrijk is dat het slot ervan ruim onder lijn k lag, deze lange termijn trendlijn die teruggaat tot 2011 is doorbroken. Wat ons nu te doen staat is aan het einde van de maand te controleren of de lijn ook in de maandgrafiek doorbroken wordt. Een tijdelijke beweging door de lijn is namelijk nog mogelijk, dat komt bij lange termijn lijnen tenslotte wel voor. De ontwikkeling van deze week is in beginsel echter negatief.

  • De koersontwikkeling sluit aan bij de verwachting die verbonden is aan de stijgende wig i-i' die in de eerste week van december 2015 werd afgerond. Het patroon geeft aan dat de AEX naar 401,9 zou gaan.

AEX daggrafiek 080116

  • In de daggrafiek zien we voor een voortzetting naar beneden niet alleen de stippellijn rond 401,9 als mogelijk doel, maar ook die op 405. Hier ontstond in september vorig jaar een bodem en dat maakt het tot een potentieel steunniveau. Gaat de graadmeter verder omlaag dan is dat dus het eerste niveau waar we ons op kunnen richten. Wordt het doorbroken dan gaat de AEX naar 401,9 of wellicht lager.

AEX daggrafiek BB 080116

  • Een punt op grond waarvan we voor begin volgende week noodgedwongen een vraagteken moeten zetten bij een komende daling is het beeld in de daggrafiek met Bollinger Bands. De beursindex is onder de banden gesloten en dat houdt in dat we rekening moeten houden met een eventuele terugkeer naar boven. Een graadmeter blijft over het algemeen namelijk maar kort onder deze indicator.

  • Lastig is dat het wel eens drie dagen kan duren voordat zo'n terugkeer er komt, dat hangt af van het momentum van een koersbeweging. Het is dus niet perse zo dat we aanstaande maandag al een slot binnen de banden krijgen, al is dat uiteraard wel mogelijk.

AEX uurgrafiek 080116

  • In de uurgrafiek zien we dat er in het laatste uur een doorbraak door de bodem van gisteren tot stand kwam. Het sentiment was tot op het laatste moment van de beursdag negatief en dat voorspelt niet veel goeds.

AEX kwartiergrafiek 080116

  • De kwartiergrafiek dwingt me echter de opmerking bij de uurgrafiek te relativeren. De doorbraak door de bodem van gisteren 412 kwam net voor het slot tot stand en werd in de slotveiling pas een overtuigende doorbraak. Ik pleeg dit soort bewegingen te negeren, want ik schaar ze onder de kop sturen van de beursindex. Gaat de graadmeter komende maandag omhoog dan behandel ik het als een dubbele bodem bij 412. U verneemt dan in mijn updates waar weerstand gevonden kan worden.
  • Een daling onder 410,8 zou uiteraard een voortzetting naar beneden inhouden en een bevestiging zijn van de doorbraak door 412.

Resumerend: 

De AEX daalde deze week met 7% en sloot onder de stijgende trendlijn k, een lijn die teruggaat tot 2011. Ik controleer of de marktgraadmeter deze maand onder deze lijn blijft en of er eind januari ook in de maandgrafiek een doorbraak wordt gerealiseerd. Bij een voortzetting naar beneden wordt een eerder gevormde bodem rond 405 het eerste doel, de grens 401,9 in het geval van een daling onder 405 het tweede. De AEX-index zou gezien de eerder afgeronde stijgende wig in de weekgrafiek de komende tijd naar 401,9 gaan. Voor komende maandag kan ik niet zeker zijn over een vervolg omlaag. Het slot van de dag lag onder de Bollinger Bands in de daggrafiek, een situatie die één tot enkele dagen aan kan houden. De index zou aanstaande maandag eventueel al kunnen stijgen, om terug te keren binnen de banden. Gebeurt dat niet dan dienen we daar de dagen erna rekening mee te blijven houden. Gaat de index komende maandag meteen omhoog dan zie ik dat als een dubbele bodem rond 412, ik beschrijf dan in mijn updates waar weerstand gevonden kan worden.

En dan nog dit...

Eergisteren besprak ik de weekgrafiek van London Brent olie. Vandaag is de weekgrafiek van West Texas Intermediate aan de beurt, met een verloop dat er iets anders uit ziet als die van Brent.

  • Hier is namelijk sprake van een wigvorm in het koersverloop, bestaand uit de lijnen c en d. De laatste candle kan nog veranderen van vorm, want het is de stand van gisteren die u ziet. Breekt de prijs naar beneden uit de wig dan houdt dat een voortzetting naar beneden in. De stap onder de 2009 bodem is al gezet, dat is de stippellijn rond $35. Het eerstvolgende steunniveau vinden we rond $25,75, een bodem uit 2003, daar gaat een vat WTI naar toe bij een daling onder lijn d. Zou het daarentegen van een uitbraak aan de bovenkant van de wig c-d komen en een stijging boven de toppen rond $38,40 dan gaat dat om de start van een herstelbeweging. Vanavond weten we wat het geworden is, vooralsnog ziet het er tijdens het afronden van deze pagina naar uit dat het een uitbraak aan de onderzijde wordt. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst vrijdag 8 jan 2016, 20.26u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

8 jan 09.15u: Kleine daling in het eerste kwartier

8 jan 10.00u: Sterk herstel in kleine drie kwartier

8 jan 11.00u: De inverted hammer werd een top

8 jan 12.00u: Verloop is een teken van nervositeit

Royal Dutch Shell: Onder bodems 2010/2011 geraakt

8 jan 14.00u: Hammer en vlag bij het 61,8% niveau

8 jan 15.00u: Stijging volgend op arbeidsmarktcijfers

8 jan 16.00u: AEX naar beneden door 61,8% niveau

8 jan 17.00u: Beursindex is bij bodem van gisteren

 

Agenda van maandag 4 jan t/m vrijdag 8 jan 2016

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven