ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek BB 141216

  • Net als gisteren behandel ik als eerste grafiek ook vandaag de daggrafiek met Bollinger Bands. Ik wil u namelijk laten zien dat de AEX index vandaag onder de bovenste lijn van de banden is gesloten. Er is dus een einde gekomen aan de reeks slotstanden boven deze indicator. De daling bleef overigens beperkt tot 0,3%. Vanuit deze grafiek gezien is alles nu open, de beursgraadmeter kan zowel naar boven als naar beneden gaan. We zullen uit de andere grafieken moeten zien te achterhalen wat de meest waarschijnlijke ontwikkeling is.

AEX daggrafiek 141216

  • De candle van vandaag is zowel een inverted hammer als een bearish harami. Het is in tweeërlei opzicht dus een potentieel toppatroon. Op grond hiervan kan gesteld worden dat een daling morgen de meest waarschijnlijke ontwikkeling is, daar heeft de markt zich althans met de vorming van deze potentiële top op voorbereid. Er is bevestiging nodig door middel van een volgende rode candle, ik ga morgen uiteraard kijken of die zich voordoet.  

AEX uurgrafiek 141216

  • In de uurgrafiek is een patroon tot ontwikkeling gekomen dat je niet vaak ziet. Het betreft een zogenaamde diamant, een potentieel toppatroon dat bestaat uit vier lijnen. Het patroon is af, want de uitbraak heeft plaatsgevonden. Dit geeft aan dat we morgen rekening moeten houden met een daling.

  • Een patroon is echter een momentopname, het geeft aan hoe de markt op het moment van de ontwikkeling van het patroon denkt over het toekomstig verloop. De markt kan echter altijd van mening veranderen, iets dat bijvoorbeeld zou gebeuren indien men in de Verenigde Staten vanavond een stevige stijging weet te realiseren na het rentebesluit van de Fed. Stijgt de graadmeter tot boven de twee rechtse lijnen van de diamant dan wordt het patroon ongeldig en volgt een stijging naar 474,3, 474,9 of wellicht hoger.

AEX kwartiergrafiek 141216

  • De koersontwikkeling in de laatste fase van de handelsdag was ongewoon. De AEX brak eerst naar beneden uit de diamant, keerde vervolgens met een korte stijging die om 17.24 uur startte terug in het patroon en daalde in de slotveiling opnieuw. Met name dat laatste is een vreemde ontwikkeling, dit hoort niet te gebeuren in een veiling. Of het bij deze daling om verkoop uit zorgen voor de start van de neerwaartse beweging gaat of om sturing kan ik niet zeggen. We zullen het daarmee moeten doen, want Euronext doet niets aan een verloop als dit in de veiling.
  • In de kwartiergrafiek ziet u Fibonacci lijnen, geplaatst tussen de bodem rond 469,1 en de top rond 474,3. Het zijn andere lijnen dan ik eerder op de dag plaatste, wat te maken heeft met een veranderde Elliott Wave telling. Ik zal u hier niet mee vermoeien, met name vanwege het feit dat ik mezelf ondanks een ontelbaar aantal uren studie nog niet als een expert zie op dit deel van mijn vakgebied. Ik blaas mijn deuntje echter mee, anders zou ik deze keuze niet hebben durven maken. Potentiële steunniveaus bij een vervolg naar beneden zijn het 50% niveau rond 471,7 en het 61,8% niveau rond 471,1. Hieronder zou een terugkeer naar de bodem rond 469,1 of lager aannemelijk worden.
  • Een stijging boven de laatste top rond 473,8 zou als gevolg een stijging naar 474,3, 474,9 of wellicht hoger krijgen. De stippellijn rond 474,9 is overigens het niveau waar in november 2015 een top tot stand kwam.

Resumerend: 

De AEX index keerde vandaag terug binnen de Bollinger Bands, wat eindelijk een normale ontwikkeling is. Over het vervolg zegt het echter niets, daarvoor moeten we naar de andere grafieken kijken. De zaken die we aantreffen duiden op een daling. Het gaat om een potentieel toppatroon in de daggrafiek, met een candle die gezien kan worden als een inverted hammer en als een bearish harami. In de uur- en kwartiergrafiek is een diamant afgerond, ook dat patroon suggereert de komst van een daling. Gaat de graadmeter inderdaad naar beneden dan zijn de eerste potentiële steunniveaus 471,7, 471,1 en 469,1. Besluit de markt daarentegen een stijging te realiseren boven de laatste top rond 473,8 in de kwartiergrafiek, dan wordt de diamant ongeldig en gaat de beursgraadmeter naar 474,3, 474,9 (de top uit november 2015) of wellicht hoger. 

En dan nog dit...

Gisteren bereikte de Dow Jones het 261,8% Fibonacci niveau rond 19.940 waarover ik gisterenavond in mijn slotanalyse schreef. De grens werd niet blijvend doorbroken, hetgeen de vorming van een top op zou kunnen leveren. Afgelopen vrijdag vertelde ik u dat de S&P 500 aangekomen was bij het 161,8% niveau in de weekgrafiek van die index rond twee 2260. Ik schreef dit niveau te zien als een potentieel weerstandsniveau, waar in theorie een top zou kunnen ontstaan. Gisteren echter kwam de S&P 500 iets boven deze grens en dat is aanleiding voor mij om er vandaag over te schrijven.

  • Een doorbraak is een doorbraak, zult u misschien zeggen als u kijkt naar het koersverloop van gisteren. Het vormt op het eerste gezicht aanleiding om uit te gaan van een voortzetting naar boven. Het ging echter om een niveau in de weekgrafiek en dat wil zeggen dat ik enige speling wil nemen. Een kortstondige stijging boven de grens is mogelijk, van belang is eigenlijk alleen de slotstand van aanstaande vrijdag. Pas dan immers is de week afgelopen. Keert de S&P 500 vanavond of in de komende beursdagen daarom terug onder 2260 dan beschouw ik de koersontwikkeling niet als een doorbraak en neem ik aan dat een correctie volgt. Een slotstand aanstaande vrijdag boven 2260 houdt een voortzetting naar boven in.
  • Vanavond maakt voorzitter Janet Yellen het nieuwe rentebesluit van de Federal Reserve bekend. Verwacht wordt dat de rente met 0,25% zal worden verhoogd. Belangrijker nog dan deze verhoging is de toelichting die zij in haar persconferentie geeft. Die zal bepalend zijn voor de reactie van de markt. Hoewel de verwachtingen in de markt aangaande de verhoging eensluidend zijn, wordt het door de persconferentie een spannende avond. Naar aanleiding daarvan beslissen de aandelenmarkten namelijk wat het verloop wordt ten opzichte van de besproken niveaus. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst woensdag 14 dec 2016, 19.06u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

14 dec 09.15u: Daling aan het begin van de handel

14 dec 10.00u: Veel strijd tussen kopers en verkopers

14 dec 11.00u: Nog geen einde gekomen aan de strijd

14 dec 12.00u: Verkopers zijn wat sterker geworden

14 dec 14.00u: Stijging gerealiseerd tijdens lunchpauze

14 dec 15.00u: Strijd, maar alles is momenteel nog open

14 dec 16.00u: Op en neer, maar geen richting gekozen

14 dec 17.00u: Een patroon dat zich niet vaak voordoet

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven