ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX weekgrafiek 080416

  • De candle van deze week is een candle met een klein lichaam in het midden. Dat lichaam wordt gevormd door de openingskoers van afgelopen maandag en de slotstand van vandaag. Uit het kleine lichaam blijkt dat deze dicht bij elkaar lagen. De markt is ondanks uitslagen naar boven en beneden ten opzichte van het startpunt van afgelopen maandag geen steek verder gekomen. Beleggers zijn in tweestrijd, daar komt het op neer. De komende week moet ons duidelijkheid verschaffen, dat zou althans fijn zijn.

  • Het koersverloop speelde zich af net onder lijn o. Links in de grafiek ziet u in een inzet een stukje van de maandgrafiek, ik kijk deze maand met name naar de stappen die de AEX daar zet ten opzichte van lijn o. De laatste candle in de maandgrafiek verandert zoals u zult begrijpen nog van vorm, want het is de candle van deze maand en daarvan hebben we pas een week gehad. Lijn ligt deze maand in de buurt van 440, waarmee we een concrete waarde hebben waar we op kunnen letten.

AEX daggrafiek 080416

  • De candle van vandaag had ik na gisteren niet verwacht. De index sloot 1,3% hoger. Dit werd toegeschreven aan een forse stijging van de olieprijs, waarover later meer. Deze olieprijsstijging zorgde ervoor dat beleggers de blik opnieuw naar boven richtten, waar men gisteren nog in mineur was. Het wordt volgende week een kwestie van volgen of het goede sentiment beklijft.

AEX daggrafiek BB 080416

  • De beweging van vandaag kan in de daggrafiek met Bollinger Bands in theorie resulteren in een voortzetting omhoog naar de middellijn van de indicator. Dat is een potentiële weerstandlijn. Een garantie voor dat vervolg geeft dit gereedschap overigens niet.

AEX uurgrafiek 080416

  • In de uurgrafiek ziet u Fibonacci lijnen over de daling 448,8 - 426,8 (grijs) en over de daling 440 - 426,8 (magenta). De grijze en magenta stippellijnen zijn Fibonacci niveaus en dus potentiële barrières. De grenzen die doorbroken heb ik om de grafiek overzichtelijk te houden verwijderd uit de grafiek. De mogelijke weerstandsniveaus die ik op deze manier heb verkregen zijn achtereenvolgens 434,9, 435,2, 437,8 en 440,4. Dit lijstje wil ik aanvullen met de stippellijn rond 435,9 door voorgaande bodems en de top rond 440. Deze grenzen spelen echter alleen een rol indien lijn v doorbroken zou worden, want dat is een potentiële weerstandslijn.

  • Blijft deze lijn intact dan kan dat resulteren in een daling. In het slechtste geval volgt een daling naar en onder 428. De stippellijn op dat niveau en lijn v vormen samen namelijk een omgekeerde driehoek. Dat patroon zou afgerond worden bij een daling onder 428 en dan een krachtig vervolg naar beneden aangeven. Uiteraard zou dan ook de bodem rond 426,8 nog doorbroken moeten worden. We staan daar een eind boven en op dit moment doet dit scenario dus niet ter zake. Zou de graadmeter aanstaande maandag nochtans dalen dan zal ik er zeker op letten. Normaal gesproken zouden we vandaag namelijk al een daling onder 428 en boven 428 een hoofd en schouders patroon in deze grafiek hebben gehad, maar dat wisten kopers op een fraaie wijze met een stijging boven de top rond 433,9 af te wenden. Een eventuele daling onder 428 zou inhouden dat deze actie voor niets zou zijn geweest. 

AEX kwartiergrafiek 080416

  • Lijn w in de kwartiergrafiek laat ons zien dat beleggers kort voor het weekend nog volop speculeerden op een vervolg naar boven. We gaan aanstaande maandag zien of dat vervolg naar boven ook inderdaad volgt.
  • Voor het geval de beursgraadmeter maandag daalt heb ik Fibonacci lijnen over de stijging 428 - 434,6 in de kwartiergrafiek geplaatst, lijnen die vanzelfsprekend alleen geldig zijn zolang onze marktindex onder 434,6 blijft. Potentiële steunniveaus vinden we rond 433, 432,1, 431,3, 430,5 of 429,5.

Resumerend: 

De weekcandle toont ons deze week dat beleggers in tweestrijd zijn. De opening en het slot van deze week lagen dicht bij elkaar, de markt wist ondanks een stijging en een daling per saldo geen richting te kiezen. Dat zal dan volgende week moeten gebeuren. Belangrijk is het verloop ten opzichte van lijn o in de maandgrafiek, die deze maand in de buurt van 440 is te vinden. Aanstaande maandag kijk ik in eerste instantie naar het koersverloop ten opzichte van lijn v in de uur- en kwartiergrafiek. Wordt de lijn doorbroken dan zijn er meerdere potentiële weerstandsniveaus waar een top kan volgen en die we als mogelijke doelen kunnen beschouwen. Het gaat om de grenzen 434,9, 435,2, 435,9, 437,8, 440 en 440,4. We zullen dan van grens tot grens moeten beoordelen of we al dan niet naar het volgende niveau uit deze rij gaan. Blijven lijn v en de top rond 434,6 intact en wordt een daling ingezet dan kan er eventueel steun gevonden worden rond 433, 432,1, 431,3, 430,5 of 429,5. Een daling onder 428 zou negatief zijn vanwege de omgekeerde driehoek die dan afgerond zou worden en een fikse daling veroorzaken, mits de bodem rond 426,8 eveneens doorbroken wordt.

En dan nog dit...

Zoals u wellicht weet houd ik al enige tijd de weekgrafiek van de olieprijs in de gaten, omdat zich daar een patroon ontwikkelt dat van invloed kan zijn voor het toekomstig verloop van de olieprijs en dus ook van de aandelenmarkten. Indices bewegen momenteel namelijk sterk mee met de olieprijs. We kijken naar de weekgrafiek van London Brent.

  • Het patroon dat zich ontwikkelt is de vlag h-h'. De olieprijs vond deze week steun op de onderkant van dit patroon, dat hierdoor dus nog niet als afgerond mag worden beschouwd. De prijs steeg zelfs sterk vanaf lijn h, met name vandaag kwam een grote stijging van ruim zes procent tot stand. Het gevolg was dat aandelenmarkten sterk stegen, want er is momenteel een sterke correlatie tussen de olieprijs en beursindices. De hoogste prijs die in maart in de grafiek tot stand kwam was $42,54, het is uiteraard goed om de komende week te volgen of die top wellicht uitgenomen wordt. Zou die top namelijk gepasseerd worden dan wordt het koersverloop ten opzichte van de bovenkant van de vlag lijn h' zeer belangrijk. Dat verloop is dan namelijk bepalend voor de vraag of de vlag in ontwikkeling blijft of niet. Zou er een uitbraak aan de bovenzijde worden gerealiseerd dan verliest de vlag zijn geldigheid, we mogen dan door een short squeeze die vervolgens aannemelijk is een snelle beweging naar boven verwachten. Zolang de olieprijs niet naar boven is uitgebroken doen we er goed aan om ondanks de stijging van deze week rekening te blijven houden met een vervolg naar beneden, in de wetenschap dat dit bij een naar boven gerichte vlag de gebruikelijke ontwikkeling is. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst vrijdag 8 apr 2016, 19.03u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

8 apr 09.15u: Kopende deel markt direct in de aanval

8 apr 10.00u: Tot nog toe weerstand bij 76,4% niveau

8 apr 11.00u: Top gevormd bij 76,4% Fibonacci grens

8 apr 12.00u: Dalende wig afgerond in kwartiergrafiek

8 apr 14.00u: Gewiekst gehandeld op aandelenmarkt

8 apr 15.00u: Versnelling naar boven, 433,9 doorbroken

8 apr 16.00u: Markt stuurt AEX nog steeds naar boven

8 apr 17.00u: Daling, maar er wordt al op gereageerd

 

Agenda van maandag 4 apr t/m vrijdag 8 apr 2016

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven