ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 101115

  • Na een daling kwam er vandaag uiteindelijk toch een groene candle tot stand, bovendien een hammer. Het wijst op eventuele bodemvorming, al moet daaraan worden toegevoegd dat bevestiging noodzakelijk is. Die bevestiging moet morgen bestaan uit een groene candle. Als die er komt dan stuurt het Damrak opnieuw aan op een voortzetting naar boven.

  • Het laagste punt van de hammer is 461,1. Geraakt de AEX-index onder dit punt dan verliest deze hammer zijn waarde als potentieel bodempatroon. Recente bodems rond 458,4 of 457,8 worden dan het doel.

AEX daggrafiek BB 101115

  • In de Bollinger Bands ziet u nog enige ruimte voordat de middellijn is bereikt. De graadmeter zou vanuit deze invalshoek dus nog iets kunnen dalen. De middellijn is een potentiële steunlijn. Het is echter niet altijd zo dat de lijn wordt bereikt, dat hebben we half oktober kunnen zien. Een voortzetting naar boven is goed voorstelbaar.

AEX uurgrafiek 101115

  • In de uurgrafiek staan Fibonacci lijnen. Het zijn niet dezelfde lijnen als die van vanmorgen in de kwartiergrafiek. Ik stel namelijk vast dat die geen rol speelden, maar de lijnen tussen 473 en 461,1 wel. Er lag namelijk weerstand bij het 38,2% niveau 465,7 van deze daling. Dit kan in theorie morgen voor topvorming zorgen.

  • Zou het hoogste punt van vanmiddag 466 worden uitgenomen dan volgt een stijging naar het 50% niveau rond 467,1 of eventueel naar het 61,8% niveau rond 468,5. 

AEX kwartiergrafiek 101115

  • De kwartiergrafiek bevat een niet afgeronde omgekeerde driehoek, een driehoek dus met uit elkaar lopende lijnen. De beursdag duurde niet lang genoeg om het van een afronding van de driehoek g-g' te laten komen. Het is over het algemeen een omkeerpatroon, het wachten is dus op een uitbraak aan de onderzijde.
  • Zou er een uitbraak naar boven worden bewerkstelligd dan heeft het patroon geen waarde meer, het wordt dan ongeldig als omkeerpatroon. Men kiest dan voor een stijging naar het 61,8% niveau rond 468,5, de stippellijn rond 468,8 of wellicht hoger. Deze grenzen zijn uiteraard potentiële weerstandsniveaus.

Resumerend: 

De nieuwste candle in de daggrafiek is een hammer en dat is een potentieel bodempatroon. We kunnen morgen gaan volgen of de hammer met een groene candle bevestigd wordt als bodem. Als die bevestiging inderdaad volgt stuurt het Damrak aan op een voortzetting naar boven. Weerstand kan er bij een stijging boven 466 zijn rond 467,1 of 468,5 in de uurgrafiek, alsmede bij lijn g' of de stippellijn rond 468,8 in de kwartiergrafiek. De omgekeerde driehoek g-g' in die grafiek is een potentieel omkeerpatroon, dat afgerond zou worden bij een uitbraak aan de onderzijde. Dit zou een voortzetting naar beneden inhouden. Een daling onder 461,1 zou de hammer ongeldig maken en een gang naar 458,4 of 457,8 veroorzaken. Een uitbraak aan de bovenkant van de driehoek zou dit patroon daarentegen ongeldig maken en de hammer bevestigen. Het is aan de markt om te bepalen welk patroon het zwaarst telt, de hammer die een stijging aangeeft of de driehoek die wijst op een daling.

En dan nog dit...

Gisteren schreef ik over de vlag in de daggrafiek van de S&P500. Bijzonder is dat de index in de avond, dus na mijn slotanalyse, terugkeerde op de onderkant van het patroon. Vandaag staat de index erbinnen, reden om opnieuw naar de daggrafiek van deze index te kijken.

  • Het toekomstig verloop werd ongewis door de terugkeer in het patroon, de markt zou toch weer voor een vervolg omhoog kunnen kiezen. Daarvoor is een stijging naar de bovenkant van het patroon nodig, gevolgd door een uitbraak naar boven. Vooralsnog aarzelt de markt echter, de S&P500 staat een fractie onder het slot van gisteren. Het verloop van vanavond moet ons leren of die twijfel overgaat in kooplust en een stijging of in verkoopdruk en een daling. De keuze vormt dan een aanwijzing voor de richting van de vervolgbeweging. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst dinsdag 10 nov 2015, 18.53u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

10 nov 09.15u: Hogere opening Amsterdamse beurs

10 nov 10.00u: Beursgraadmeter staat onder druk

10 nov 11.00u: AEX-index is afgelopen uur gedaald

10 nov 12.00u: Index aangenomen bij 76,4% niveau

10 nov 14.00u: Steun gevonden bij 76,4% Fibonacci

10 nov 15.00u: Bodem gevormd bij Fibonacci niveau

10 nov 16.00u: Een stijging boven 38,2% Fibonacci

10 nov 17.00u: Omgekeerde driehoek in wording

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven