ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX weekgrafiek 170114

  • Het slot van de afgelopen beursweek lag vlak bij lijn w in deze grafiek, de lijn die ik dagelijks besprak. Lijn w is de bovenste lijn van een wig, die gevormd wordt door de lijnen v en w. Op zo'n wig volgt van oudsher een daling. Blijft lijn w daarom intact als weerstandslijn dan moeten we uitgaan van een daling naar lijn v, gevolgd door een uitbraak naar beneden. Dit is het in technische zin voor de hand liggende scenario. Lijn w ligt volgende week rond 409,5.

  • De beurs kent tegenwoordig echter een dynamiek die hoe de grafieken er ook uit zien in stijgingen resulteert. Kopers zetten eenvoudig een tandje bij op de momenten dat dit nodig is. Denk dan aan dalingen zoals vanmorgen of afgelopen dinsdag waar meteen op een negatieve opening werd gereageerd of aan het inleggen van extra koopopdrachten bij hindernissen die opdoemen. Die dynamiek maakt het noodzakelijk om een koersdoel paraat te hebben voor het geval lijn w doorbroken wordt. Dat doel is 423, het 61,8% Fibonacci niveau van de daling 564 - 195 van juli 2007 tot maart 2009. Het is de grijze stippellijn bovenin de grafiek.

AEX daggrafiek 170114

  • U ziet in de daggrafiek hoe kopende partijen afgelopen dinsdag en vandaag reageerden op negatieve openingen. Er werd daadwerkelijk een tandje bijgezet, blijvende schade werd voorkomen. Het is onder die omstandigheden heel wel denkbaar dat lijn w en de recente top rond 408,9 gepasseerd worden. Daar ga ik de komende week dus op letten.

  • Het laagste punt van vandaag was 404,9. Belanden we daaronder dan houdt dat in dat de AEX-index toch nog onder druk komt te staan. Bij de uurgrafiek zal ik de potentiële steunniveaus opsommen, waarvan de grens 399,1 de belangrijkste is. Een eventuele daling onder dit niveau zou een kentering in deze grafiek inhouden.

AEX daggrafiek BB 170114

  • De daggrafiek met Bollinger Bands geeft de AEX-graadmeter ondertussen nog steeds alle ruimte naar boven of beneden. De bovenste lijn is een potentiële weerstandslijn, de gestippelde middellijn een mogelijke steunlijn. Beide lijnen liggen vrij ver weg, daar hoeven we ons aanstaande maandag als er niets geks gebeurt dus nog geen zorgen om te maken.

AEX uurgrafiek 170114

  • Aanstaande maandag telt allereerst de koersontwikkeling ten opzichte van lijn i. Handhaaft onze beursbarometer zich boven deze lijn dan is de bewegingsrichting er een naar boven. Dat zou dan kunnen resulteren in een doorbraak door de top rond 408,9 en lijn w rond 409,5 uit de weekgrafiek. Deze lijn heb ik niet overgenomen in de uurgrafiek, want het is vrijwel onmogelijk om een lijn uit een weekgrafiek in de uurgrafiek met een corresponderende ligging te tekenen. Ik richt me simpelweg op 409,5 en kijk zijdelings naar de daggrafiek.

  • Bij een daling onder lijn a kijk ik naar de stappen die we in relatie tot de bodem 404,9 van vandaag zetten. Komen we eronder dan zijn er vier mogelijke steunniveaus. Het gaat van boven naar beneden om het 61,8% niveau rond 403,7, de bodems rond 401,1 en 400,5 en de bij de daggrafiek besproken grens 399,1.

AEX kwartiergrafiek 170114

  • Als ik naar de kwartiergrafiek kijk kan ik maar tot één conclusie komen, de markt ziet de aandelengraadmeter de komende week verder stijgen. Het was een overtuigend slot, waarmee de index nog dicht bij het hoogste punt van de dag kwam. Hieruit spreekt vertrouwen.

Resumerend: 

De AEX bereikte deze week de bovenzijde van de wig v-w in de weegrafiek. Ontstaat er hier de komende week een top dan zou dat uiteindelijk kunnen uitmonden in de uitbraak naar beneden uit deze wig, wat de gebruikelijke weg is bij dit patroon. Gaat de index inderdaad omlaag dan kan er steun zijn rond 404,9, 403,7, 401,1, 400,5 en 399,1. De laatste grens is dan het belangrijkst, een eventuele daling daaronder zou namelijk een kentering in het positieve beeld in de daggrafiek betekenen. Breekt de index echter naar boven door lijn w dan wordt 423 het doel. De lijn ligt de komende week rond 409,5, dat is dus met de top rond 408,9 een grens om in de gaten te houden.

En dan nog dit...

De Baltic Dry Index is een index voor de transportprijzen voor zeevervoer van droge bulkproducten. Hij wordt als zodanig gezien als een voorspellende indicator voor de wereldeconomie. Dat lijkt me wat overtrokken, want er zijn meer prijsvormende factoren. Dat neemt niet weg dat ik de index regelmatig bekijk, want iets zegt het wel. Recent heeft er zich een fikse daling voorgedaan, terwijl de index het jaar 2013 juist met een flinke stijging had afgesloten.

  • De Baltic Dry Index (BDI) is gedaald tot onder de bodems uit oktober en november 2013, wat zoals elke daling onder een voorgaande bodem een negatieve ontwikkeling is. De vraag is nu wat er rond 1200 gaat gebeuren. Vindt de index daar steun dan kan er toch weer een opwaartse ontwikkeling volgen. Keert de BDI echter terug onder 1200, de meest waarschijnlijke optie, dan zouden de bodems uit 2012 onder druk komen te staan. Hoe het ook afloopt, de huidige daling getuigt in ieder geval niet van kracht. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst vrijdag 17 jan 2014, 18.55u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

17 jan 09.15u: Uitbraak naar beneden uit de wig

17 jan 10.00u: AEX is na snel herstel blijven liggen

17 jan 11.00u: Index op tactiek verder naar boven

Arcelor Mittal: Gestegen en bijna bij top uit jan 2013

17 jan 12.00u: Snelle wendingen in het koersverloop

17 jan 14.00u: Lagere top, dalende korte termijn lijn

17 jan 15.00u: Steun gevonden bij het 50% niveau

17 jan 16.00u: Richting moet nog gekozen worden

17 jan 17.00u: AEX is het afgelopen uur gestegen

 

Agenda van maandag 13 jan t/m vrijdag 17 jan 2013

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven