ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 040913

  • Het slot van vandaag lag 0,3% boven dat van gisteren, waardoor het potentiële toppatroon (een dark cloud cover) van gisteren niet bekrachtigd is als top. Het zag er tot half vier naar uit dat we een daling en dus bekrachtiging van het patroon kregen, maar daar kwam door de koersontwikkeling in de VS verandering in. De S&P500 futures schoten in één rechte lijn naar boven, als door een onzichtbare hand omhoog gedreven. Er is rond zessen nog steeds geen einde gekomen aan dit uitzonderlijke koersverloop. De derivaten stijgen dus al tweeënhalf uur zonder ook maar de geringste correctie, wat een volstrekt onnatuurlijke ontwikkeling is. Het is uniek. Wie koopt is me een raadsel, maar er zit gezien de niet aflatende opmars heel wat koopkracht achter. Er zal bovendien ongetwijfeld sprake zijn van een short squeeze.

  • Het effect op de AEX is dat er een hammer is gevormd en dat is een potentieel bodempatroon. Moesten we gisteren nog rekening houden met een daling, nu moeten we gaan kijken of er morgen een stijging komt. Ik let op het verloop ten opzichte van de top 369,9 van gisteren en lijn h die morgen rond 370,3 te vinden is. Doorbreken we die lijn dan zetten we een belangrijke stap naar boven.

  • Een daling onder het laagste punt 365,2 van vandaag zou uiteraard negatief zijn. Het zou een terugkeer naar 362,5 veroorzaken, een grens waar we dan ook goed doorheen zouden kunnen zakken.

AEX daggrafiek BB 040913

  • Er is geen verandering gekomen in de situatie in de daggrafiek met Bollinger Bands. De trend is naar beneden gericht en dat blijft zo zolang de AEX onder de middellijn koerst.

AEX uurgrafiek 040913

  • We hebben te maken met weerstand rond 369,2 en 369,9. Maakt de markt daar korte metten mee dan zijn er in deze uurgrafiek drie potentiële weerstandsniveaus, namelijk de grenzen 370,5, 371,3 en 373,4 die ik de voorgaande dagen al besprak. Dit zijn punten waar eventueel een top kan komen, waar tegenover staat dat een stijging boven 373,4 een vervolg naar de buiten beeld gelegen top rond 380,2 waarschijnlijk zou maken. 

  • Een eventuele daling onder 365,2 zou de beweging van vanmiddag terugdraaien en zorgen voor een daling naar 362,5 of lager.

AEX kwartiergrafiek 040913

  • Aan de punten gemaakt bij de voorgaande grafieken kan ik op basis van de kwartiergrafiek niets toevoegen.

Resumerend: 

Vanaf half vier deed er zich in de VS een volstrekt onnatuurlijke koersontwikkeling voor in de S&P500 futures. Deze derivaten gingen namelijk in één rechte lijn omhoog, iets waarin op het moment dat ik startte met het schrijven van deze analyse nog geen verandering was gekomen. Het gaat om een stijging van een procent van die futures, zonder ook maar één aanwijsbare reden of enige vorm van correctie. Opmerkelijk. Ik weet niet waar dit vandaan komt, maar ik stel vast dat er veel geld achter zit. Voor de AEX leverde het een potentieel bodempatroon op, waardoor het potentiële toppatroon van gisteren onbruikbaar werd. Ik ga kijken of deze bodem morgen bevestigd wordt. Weerstand ligt er in eerste instantie rond 369,2, 369,9 en bij de dalende lijn h in de daggrafiek rond 370,3. Daarboven zou er nog weerstand kunnen zijn rond 370,5, 371,3 en 373,4, een doorbraak door 373,4 zou een voortzetting naar 380,2 veroorzaken. Dit zijn de mogelijkheden naar boven. Mocht de index dalen en onder 365,2 geraken dan glijdt de beursindex weg naar 362,5, waar we dan ook doorheen zouden kunnen zakken.  

En dan nog dit...

Dat de felle onafgebroken stijging van de S&P500 futures de S&P500 index naar boven heeft geholpen mag duidelijk zijn. We kijken naar de daggrafiek van 18.30u van die graadmeter.

  • De S&P500 stond om 18.30u boven de inverted hammer van gisteren en dat is een ongewone ontwikkeling. Die inverted hammer wees namelijk op een vervolg naar beneden. Ik wacht af wat er komt en doe dat aan de hand van de lichtgrijze lijnen die u als u goed kijkt onder en boven de laatste groep candles ziet. Het zijn lijnen die ik voorlopig heb geplaatst. Wordt de bovenste lijn vanavond niet doorbroken dan kan er een omgekeerde driehoek uit voortkomen, waarop de index de komende dagen alsnog omlaag kan gaan. Dit is namelijk in deze context een voortzettingspatroon. Wordt de lijn doorbroken dan komt de driehoek er niet en moeten we gaan kijken of de laatste top rond 1670 vervolgens uitgenomen wordt, wat een sterke ontwikkeling zou zijn. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst woensdag 4 sep 2013, 19.01u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

4 sep 09.15u: Kwart procent winst snel verdwenen

4 sep 10.00u: AEX bij openingskoers van maandag

4 sep 11.00u: Technisch beeld vrijwel onveranderd

4 sep 12.00u: Bodem van gisteren staat onder druk

Euro onder bodems jul/aug (analyse valutaplaza)

4 sep 14.00u: Lagere top gevormd in kwartiergrafiek

4 sep 15.00u: AEX terug bij bodem van vanmorgen

4 sep 16.00u: S&P500 futures schieten naar boven

4 sep 17.00u: Hoger in kielzog Amerikaanse futures

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven