ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX weekgrafiek 181013

  • Het was deze week een positieve week op de aandelenmarkten, zo ook op de onze. Daarbij werden alle registers open getrokken, zo zagen we steeds extra vraag bij weerstandsniveaus en tweemaal een voorbeurs goed voorbereide opening net boven relevante weerstand. Men kende ook geen aarzeling om de index in de slotveiling nog snel even boven een weerstandsniveau te zetten, ook op dit gebied is men alle terughoudendheid voorbij. Sturen is gewoon geworden.

  • De lange groene candle betekende een terugkeer boven lijn m, dat kunt u in de daggrafiek desgewenst beter zien. Het betekende ook een slot bij lijn q, net onder de septembertop 385,9. De AEX is nog maar tweetiende punt verwijderd van deze top, die dus eenvoudig gepasseerd kan worden. Wordt dat punt inderdaad uitgenomen dan is er rond lijn n nog een kleine kans op weerstand en bij de magenta stippellijn rond 389,1. Die stippellijn is een bijzondere, het is namelijk het 38,2% Fibonacci niveau van de daling 703,2 - 195 en als zodanig een potentieel weerstandsniveau. Een eventuele doorbraak door die grens zou veel ruimte geven naar boven. Ik zou daar nog eens goed naar moeten kijken, maar ik denk na net een vluchtige blik op de maandgrafiek te hebben geworpen aan 420. Daar wil ik echter nog niet op vooruitlopen, laten we eerst maar volgen of 385,8, 389,1 en lijn n al dan niet wordt gepasseerd.

AEX daggrafiek 181013

  • Aanstaande maandag kunnen lijn q en de nabije top 385,9 eventueel voor weerstand en dus voor een daling zorgen. Ik kijk dus eerst of de lijn en die top uitgenomen worden. Is dat het geval dan richt ik me op de grens 389,1 en eventueel lijn n die daar dan net boven ligt. Ik kijk vervolgens verder aan de hand van het koersverloop ten opzichte van die doelen.

  • Gaat de index omlaag dan kan dat een teken van topvorming zijn, dan ga ik in mijn updates op zoek naar potentiële steunniveaus. 

AEX daggrafiek BB 181013

  • De beursgraadmeter bereikte vandaag de bovenste lijn van de Bollinger Bands. Dit is een potentiële weerstandslijn en we moeten komende maandag daarom voor alle zekerheid rekening houden met een omkeer van richting. Het gegeven dat we de lijn bereikten is overigens geen hard bewijs dat we zo'n omkeer krijgen, meer een aanwijzing daarvoor. De lijn die is bereikt wordt een enkele keer namelijk wel doorbroken.

AEX uurgrafiek 181013

  • Een niet afgemaakt hoofd en schouders patroon is tegenwoordig een voortzettingspatroon, zo stel ik vast. Voordat de index onder de veronderstelde neklijn kan komen om de rechterschouder te vormen komt er tegenwoordig vrijwel altijd een stijging, waardoor het patroon niet meer kan ontstaan. Dat gebeurde vandaag ook, meteen bij opening om precies te zijn. Ik veronderstel dat computeralgoritmen geprogrammeerd zijn om het te herkennen en er contrair op handelen.

  • De doorbroken stippellijn rond 383,9 geldt bij een eventuele daling als mogelijk steunniveau, net als de stippellijn rond 380,4.

  • Het gap van afgelopen dinsdag kan nog best gesloten worden met een daling naar 376,3, maar dat houdt dan geen verband meer met die koerssprong. Alle posities rond dat overgeslagen gebied zullen na vier dagen immers aangepast zijn, er ligt dus geen handel meer en het is daardoor zijn aantrekkingskracht verloren. Ik houd om die reden niet specifiek rekening meer met het sluiten van dit gap, ook al kan het altijd nog gesloten worden.

AEX kwartiergrafiek 181013

  • In de kwartiergrafiek vindt u nog een voorbeeld van een hoofd en schouders patroon dat niet werd afgemaakt. Was de index vanaf een stand rond 385 door de stippellijn rond 384,4 gezakt dan zou dat een klein hoofd en schouders patroon hebben gegeven. In plaats daarvan werd de AEX in de slotveiling boven de top rond 385,5 gezet, waardoor het patroon niet meer afgerond kan worden. Men kent geen gêne meer, geen aarzeling om de veiling te gebruiken voor deze vorm van gerichte beïnvloeding van het koersverloop. Zoals ik al zei, sturen is gewoon geworden.
  • Het gebeuren geeft ons in ieder geval wel een nuttige grens die we kunnen gebruiken om te beoordelen of de index alsnog een daling inzet, dat is de stippellijn rond 380,4. Daaronder krijgen we een correctie, die ik dan zal beoordelen met dan te plaatsen Fibonacci lijnen.

Resumerend: 

De beurs sloot de week af met een AEX net onder de septembertop 385,9. Daar of bij de bereikte lijn q kan eventueel weerstand liggen, net als bij de bovenste lijn van de Bollinger Bands. Die weerstand zou kunnen resulteren in een beweging omlaag. Een daling onder 380,4 zou een teken zijn dat we een correctie krijgen, een sein ook om te zoeken naar potentiële steunniveaus. Ik noemde al twee mogelijke steunniveaus, namelijk 383,9 en 380,4, andere grenzen geef ik u in mijn updates. Kijk ik namelijk naar de ongegeneerdheid waarmee men de index in de slotveiling hoger zette dan kan ik niet uitsluiten dat we verder naar boven gaan. Daarom wil ik nog geen Fibonacci lijnen plaatsen. Wordt de top op 385,9 doorbroken dan reken ik op een stijging naar 389,1, een lange termijn 38,2% Fibonacci niveau, of naar lijn n daar net boven. Daar kijk ik dan naar eventuele topvorming. Een doorbraak door lijn n zou veel ruimte geven naar boven, mijn eerste voorzichtige schatting is dat de graadmeter naar 420 punten zou gaan. Nu maandag maar zien of we doorstoten of terugvallen, want in het laatste geval is mijn schatting wellicht nog overbodig.

En dan nog dit...

Op deze plaats vraag ik avond na avond uw aandacht voor een bijzondere ontwikkeling, ook vandaag heb ik er weer een voor u. Ik neem u mee naar de maandgrafiek van de Eurostoxx50.

  • Op vrijdag 27 september jongsteden schreef ik over de omgekeerde driehoek die zich voordeed in het koersverloop van de Eurostoxx50. Als deze formatie ontstaat in een stijgende trend kondigt hij over het algemeen het einde van die trend aan, zo vertelde ik u. Een omkeer zou aanstaande zijn. Een positief punt was de bodem rond 2720, ik wilde op grond daarvan wel volgen of er wellicht toch een uitbraak naar boven werd gerealiseerd. Die uitbraak staat er nu zoals u ziet. Het is een ongebruikelijk verloop. Oude goeroes uit de technische analyse als bijvoorbeeld Martin Pring zullen hun bijbels, waaruit ik het vak heb geleerd, moeten herschrijven. Dat geldt overigens niet alleen voor deze driehoek, maar ook voor bijvoorbeeld het hoofd en schouders patroon. In deze tijd volstaan patronen die gebaseerd zijn op zich herhalend menselijk gedrag niet meer, computeralgoritmen (wiskundige modellen) die dat gedrag niet vertonen hebben de zaken veranderd. De programma's die zijn gebaseerd op deze formules weten exact wanneer zij moeten handelen om een beweging omhoog in gang te houden, met name bij weerstandsgrenzen zie je dat goed. Ze handelen bovendien met elkaar en spelen dus een moderne vorm van haasje over, waarbij reacties slechts microseconden uitblijven. De tijden zijn veranderd. Het is in mijn optiek overigens een tijdelijk fenomeen. Zodra de beurzen door hetzelfde haasje over namelijk een keer oncontroleerbaar onderuit gaan zweren we die computers af en wordt handel weer wat handel hoort te zijn, namelijk handel tussen mensen. Voor wat de Eurostoxx50 betreft, die staat vrijwel bij de stippellijn door toppen uit 2010 en 2011 rond 3050. Een doorbraak zou een belangrijke stap zijn. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst vrijdag 18 okt 2013, 19.40u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

18 okt 09.15u: 'Doorbraak' door top van eergisteren

18 okt 10.00u: Index is niet verder doorgestoten

18 okt 11.00u: Gedaald naar 50% laatste stijging

18 okt 12.00u: Bodem gezet op 50% Fibonacci grens

18 okt 14.00u: Weer een stijgende lijn in de grafiek

18 okt 15.00u: Kleine vlag in kwartiergrafiek AEX

TNT Express: Markt heeft keuze uit twee patronen

18 okt 16.00u: AEX net onder de top van dit jaar

18 okt 17.00u: Omgekeerd net onder septembertop

 

Agenda van maandag 14 okt t/m vrijdag 18 okt 2013

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven