ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX weekgrafiek 100513

  • De Amsterdamse beurs heeft een qua omzet magere beursweek afgerond met een doorbraak door de januaritop van dit jaar. Hiermee is er na de uitbraak uit de driehoek a-c van vorige week wederom een belangrijke stap gezet in de richting van de top uit 2011 rond 374,1. We moeten op grond van deze uitbraken in principe terug kunnen keren naar die top.

  • U merkt dat ik me toch wat voorzichtig uitdruk. Dat heeft te maken met de vergelijkingen die te maken is tussen het beeld in oktober 2007 en de situatie van nu. Ik startte daar afgelopen woensdag mijn slotanalyse mee. Ik acht het niet uitgesloten dat de beurs ondanks de uitbraken van vorige en deze week op een gegeven moment toch onderuit gaat. 

  • Ik laat me echter leiden door de stand van zaken in de grafieken, u zult niets anders van me verwachten. In die grafieken is er op dit moment geen enkele reden om uit te gaan van een eventuele omkeer, het technische beeld wijst op een voortzetting naar boven. Mocht dat veranderen dan hoort u dat vanzelfsprekend van me.

  • Een van de lijnen waar ik in dit verband op let is de deze week doorbroken lijn op 358,9, die zou namelijk als steunlijn moeten gaan dienen. Belangrijker nog is lijn c, daar mag de beursgraadmeter niet meer onder geraken. Belandt de index daar wel onder dan wordt de driehoek a-c ongeldig en dreigt alsnog een daling.

AEX daggrafiek 100513

  • Tussen de stippellijn rond 358,9 en lijn c vinden we in de daggrafiek nog de bodem rond 356,1 van afgelopen dinsdag. Dat is eveneens een grens die van belang is.

  • Vorige week vrijdag tekende ik de driehoek s-s' in de daggrafiek. Voor dat patroon laat zich een koersdoel van ongeveer 366 punten berekenen. Dit doel hanteer ik hanteer ik zolang de beweging naar boven van de beursgraadmeter intact blijft.

AEX daggrafiek BB 100513

  • Kijk ik naar de sterke ontwikkeling in de daggrafiek met Bollinger Bands dan is de kans groot dat de beweging omhoog intact blijft. Er is hier sprake van een fraaie stijgende trend en die blijft in stand zolang de AEX boven de middellijn koerst. Op dit moment oogt alles dus uitstekend.

AEX uurgrafiek 100513

  • Vanmiddag tekende ik in mijn updates Fibonacci lijnen over de stijging van vandaag, een lezer zag iets anders. De bodem rond 360,3 van vanmiddag blijkt namelijk precies op het 38,2% van de stijging 357 - 362,4 te liggen. Ik heb deze lijnen daarom opgenomen. 

  • Het is overigens niet altijd eenvoudig om de punten te bepalen waartussen je Fibonacci lijnen tekent. Dit heeft te maken met Elliott Wave tellingen, waaraan deze methode eigenlijk gekoppeld is. De golven laten zich niet altijd eenduidig tellen en dat maakt het soms lastig om vast te stellen hoe je de lijnen moet plaatsen. Ik neem daarom meestal de laatste beweging, maar soms zijn er zoals u ziet betere oplossingen.

  • De bodem die is gevormd op het 38,2% niveau maakt de kans op een voortzetting naar boven vooralsnog het grootst. Er was echter nogal wat aarzeling in de laatste uren, zeker is het dus niet dat we echt verder omhoog gaan.

  • Zakken we alsnog door 360,3 dan kan er nog steun zijn rond 359,7 (50%) en 359,1 (61,8%). Het laatste niveau valt vrijwel samen met de stippellijn rond 358,9 die ik bij de weekgrafiek besprak, de belangrijke potentiële steunlijn.

AEX kwartiergrafiek 100513

  • De Fibonacci lijnen uit de uurgrafiek ziet u ook in de kwartiergrafiek. Komt er een daling dan kunnen we aan de hand van de eerste candle van maandagochtend meteen vaststellen waar we staan in relatie tot deze grenzen.
  • Naar boven telt slechts de dubbele top rond 362,4. Wordt die uitgenomen dan gaat de AEX-index verder naar het doel 366 dat ik bij de daggrafiek besprak.

Resumerend: 

Nadat er in de weekgrafiek vorige week al een uitbraak uit de driehoek a-c tot stand was gebracht kwam het deze week van een doorbraak door de januaritop. De weg naar de top uit 2011 rond 374,1 ligt hierdoor in principe open. Een eerste doel in het geval we komende maandag door de dubbele top 362,4 van vandaag breken is 366, een doel dat ik bepaalde op grond van de driehoek s-s' in de daggrafiek. Zakken we evenwel door 360,3 dan moet de markt gaan zoeken naar nieuwe steun. Die kan er eventueel zijn rond 359,7, 359,1 en 358,9. Daaronder hebben we dan nog de recente bodem rond 356,1 en lijn c, zou onze beursbarometer daaronder geraken dan zou dat erg negatief zijn. Vanmiddag lag er steun bij het 38,2% niveau 360,3. De markt heeft hiermee een voortzetting naar boven voorbereid, want een bodem bij een 38,2% niveau kan het startpunt zijn van een volgende beweging omhoog. Maandagochtend kunnen we deze voorbereiding op waarde schatten.

En dan nog dit...

Er breken interessante beursweken aan, een van de grafieken die de komende tijd in ieder geval boeiend kan maken is de daggrafiek van de CAC40.

  • De CAC40 tikte vandaag lijn w in deze grafiek aan. Het is een potentiële weerstandslijn. Eerder deze week zagen we in de BEL20 een doorbraak door een vergelijkbare lijn. De Franse beurs is echter veel groter en minder eenvoudig te sturen dan de Belgische beurs. Ik ga er daarom vooralsnog van uit dat de graadmeter uit Parijs de komende week een daling inzet. Zou de CAC40 dan weer naar de stippellijn rond 3600 gaan, zoals de vorige keren gebeurde? Het is zomaar mogelijk. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst vrijdag 10 mei 2013, 19.25u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

10 mei 09.15u: Snelle stijging in het eerste kwartier

10 mei 10.00u: Flinke koerswinst bereikt in korte tijd

10 mei 11.00u: Na korte termijn top al snel steun

Heijmans: Herstel zolang stijgende lijn intact blijft

10 mei 12.00u: Dalende wig in kwartiergrafiek AEX

10 mei 13.00u: Graadmeter bij top van vanmorgen

10 mei 14.00u: AEX gedaald vanaf een dubbele top

Vopak: Dalend in richting van onderkant trendkanaal

10 mei 15.00u: Snel terug boven doorbroken grens

10 mei 16.00u: Vlot steun na daling onder trendlijn

10 mei 17.00u: Beursindex weer bij Fibonacci niveau

 

Agenda van maandag 6 mei t/m vrijdag 10 mei 2013

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven