ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 020113

  • De Amsterdamse aandelenmarkt heeft de begrotingsovereenkomst die in de VS werd gesloten begroet met een stijging van 2,2%. Het koersverloop dat zich gedurende de dag ontwikkelde was daarbij overigens opvallend door de doelgerichtheid waarmee de AEX boven 350 werd gehouden, daarover bij de kwartiergrafiek meer. De AEX brak in de daggrafiek door lijn n en dat wil zeggen dat de driehoek n-w zich niet verder meer zal ontwikkelen. We houden de omgekeerde driehoek w-w' met het koersdoel van 359 punten over. Voorwaarde voor de geldigheid van dit patroon is dat de aandelengraadmeter boven lijn w' blijft die rond 339,4 ligt, een niveau waar we door de stijging van vandaag ver boven zijn geraakt.

  • Het zou morgen desondanks toch nog van een daling kunnen komen. Het koersverloop heeft namelijk gezorgd voor de vorming van een gap tussen 344 en 347. Gaps worden meestal gesloten en dat impliceert dat we rekening moeten houden met een eventuele terugkeer naar 344. Je kunt het gap door de doorbraak door lijn n overigens ook zien als een breakaway gap dat niet meer gesloten wordt. Ik houd voor alle zekerheid toch maar rekening met een daling, waarbij ik me laat sturen door de volgende grafiek.

AEX daggrafiek BB 020113

  • De candle van vandaag staat voor een fors deel boven de Bollinger Bands. Een index blijft daar over het algemeen maar kort boven, daarom reken ik voor morgen maar op een daling waarmee de AEX terugkeert binnen de indicator.

AEX uurgrafiek 020113

  • Uit de uurgrafiek blijkt overigens dat de markt niet aan een daling denkt. De voorlaatste candle was als engulfing bearish line weliswaar een potentieel toppatroon, maar dat werd in het laatste uur niet bevestigd. Dit houdt in dat de graadmeter verder kan stijgen, wat daadwerkelijk zou gebeuren als de top rond 350,8 uitgenomen wordt.

  • Omlaag gaan we daarentegen bij een daling onder 349,4, een ontwikkeling waarvoor ik in de kwartiergrafiek potentiële steunniveaus wil bepalen.

AEX kwartiergrafiek 020113

  • Die potentiële steunniveaus zijn de Fibonacci niveaus van de stijging 347 - 350,8, de magenta stippellijnen rond 349,3, 348,9 en 348,4. Een eventuele daling onder deze grenzen zou een terugkeer naar 347 geven, waarna we naar ik veronderstel ook een terugkeer naar 344 zouden gaan zien ter overbrugging van het vandaag open gebleven gap.
  • Dan het koersverloop van vandaag. De vrijheid die men in de markt neemt om de AEX-index letterlijk te besturen neemt alsmaar toe en is zoals u aan het koersverloop van vandaag ten opzichte van de grens 350 ziet behoorlijk groot geworden. Het zijn niet meer de aandelenkoersen die indirect de stand van de index bepalen, maar het is de handel in derivaten die koersbepalend is voor de stand van de AEX. Er werd een groot deel van de dag zonder enige terughoudendheid gestuurd op het behoud van een stand boven 350 punten, daar werd zichtbaar op gehandeld. Toen het in de laatste fase van de handelsdag niet lukte om de graadmeter boven 350 te houden aarzelden grote partijen niet om de slotveiling te gebruiken om de AEX met een klein maar beslissend zetje toch nog boven 350 te laten sluiten. Ik chargeer misschien, maar het duurt op deze wijze niet lang meer of woorden als beursgraadmeter of beursindex kunnen uit het beursidioom kunnen worden verwijderd. De AEX is namelijk in toenemende mate geen graadmeter meer voor de onderliggende handel in aandelen, maar het resultaat van de handel in FTI's, waarbij de onderliggende waarde (gevormd door de koersen van de aandelen) er eigenlijk helemaal niet meer toe doet. Je ziet dat goed op een dag als vandaag, een dag waarop de AEX van 12u tot 16.30u voortdurend op 350 werd opgevangen. Dat kwam tot stand door rechtstreekse handel in de AEX-index zelf. De aandelenkoersen volgden daarbij de index, elke transactie in die index vertaalt zich immers in handel in mandjes aandelen. Het is de omgekeerde wereld. Mochten hier straks bedrijfscijfers op volgen die de op deze wijze ontstane aandelenkoersen niet rechtvaardigen dan komen hier grote ongelukken van, als het al niet eerder misgaat. Zo duidelijk als vandaag was het overigens nog niet eerder te zien. Men is gezien de vrijpostigheid waarmee 350 werd verdedigd een drempel overgestoken waarvan het nog maar te bezien is of men die wel over had moeten steken. 

Resumerend: 

Afgelopen maandag kenden we een situatie met twee potentiële driehoeken in de daggrafiek. Daarvan is er na vandaag maar één over, dat is de omgekeerde driehoek w-w' met het doel van 359 punten. Dit patroon met doel is geldig zolang de AEX-index boven 339,4 blijft, een niveau waar we ver boven koersen. Ik houd nog wel rekening met een daling, vanwege de stand boven de Bollinger Bands en op grond van het mogelijk sluiten van het gap tussen 347 en 344. Het is gezien het linke spel met de grens van 350 punten echter duidelijk dat de markt voor de vervolgbeweging naar boven kijkt. Zij haalt haar gelijk bij een stijging boven de top 350,8 van vandaag. Komt de AEX daarentegen onder 349,4 dan let ik op het verloop ten opzichte van drie mogelijke steunniveaus 349,3, 348,9 en 348,4. Een eventuele daling daaronder zou een terugkeer naar 347 veroorzaken, met waarschijnlijk daarop volgend een gang naar 344.

En dan nog dit...

Na de Amerikaanse overeenkomst tussen Democraten en Republikeinen kijk ik vanavond uiteraard naar het effect op het Amerikaanse koersverloop. De S&P500 index stond om 18.30u op een winst van 1,7%.

  • De top van vorige week lijkt te worden uitgenomen, daar stond de S&P500 althans om 18.30u iets boven. Er is sprake van een stijgend trendkanaal waarbinnen de Amerikaanse index op weg is naar de bovenzijde van het patroon. Waar het voor het toekomstig verloop de komende dagen uiteraard om draait is of de top rond 1475 wordt uitgenomen, want dat is wat moet gebeuren wil de Amerikaanse markt de opwaartse trend aanhouden. De S&P500 mag vanzelfsprekend niet meer onder 1400 punten komen, want dan zou het naar boven gerichte verloop alsnog kantelen. Tussen de grenzen 1400 en 1475 is er niet veel meer te zeggen dan dat de ontwikkeling positief is. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst woensdag 2 jan 2013, 19.21u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

2 jan 09.15u: Positieve start na overeenkomst in VS

2 jan 10.00u: AEX-index vond steun rond 347 punten

2 jan 11.00u: Groot optimisme onder beleggers

2 jan 12.00u: Hoger ondanks daling onder lijn o

2 jan 13.00u: Een vloertje onder de AEX bij 350

2 jan 14.00u: Vloertje 350 met succes verdedigd

2 jan 15.00u: Beursgraadmeter ligt min of meer stil

2012 afgesloten in stijgende trends (column beursplaza)

2 jan 16.00u: Hakken in het zand bij 350 punten

2 jan 17.00u: AEX-index zowaar onder 350 geraakt

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven