ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 181213

  • De Amsterdamse markt noteerde vandaag een winst van 0,8%. Beleggers zien getuige deze winst een stijging voortkomen uit het vanavond bekend te maken besluit van de FED om de steunmaatregelen al dan niet terug te draaien. Zij staken immers geld in de markt. Morgen zal blijken of deze kopers hier verstandig aan hebben gedaan. 

  • Het slot van de dag lag bij het 23,6% Fibonacci niveau van de daling 398,6 - 375,9 rond 381,3, dat nog niet blijvend doorbroken is. Zou dat morgen wel permanent doorbroken worden dan volgt een stijging naar het 38,2% niveau rond 384,6 of eventueel hoger. Andere mogelijke doelen zijn het 50% niveau rond 387,2, de stippellijn rond 389,1 of mogelijk het 61,8% niveau rond 389,9.

  • Volgt er een daling onder het laagste punt van gisteren rond 378,2 dan hebben partijen die vandaag kochten misgegokt, dan volgt een daling naar de bodem rond 375,9 of lager.

AEX daggrafiek BB 181213

  • De beursgraadmeter is in de Bollinger Bands opgelopen binnen een dalende trend. De AEX kan binnen deze trend verder stijgen naar de middellijn, maar kan ook verder dalen naar de onderste lijn.

AEX uurgrafiek 181213

  • Vanmiddag tekende ik de driehoek r-r'' in de uur- en kwartiergrafiek. De markt heeft een uitbraak naar boven tot stand gebracht, waarover bij de kwartiergrafiek meer. De aandelenmarkt kijkt met vertrouwen naar het koersverloop van morgen. Op de driehoek zou normaliter namelijk een uitbraak naar beneden zijn gevolgd in plaats van een uitbraak naar boven. Er ging namelijk een daling aan vooraf en het patroon fungeert gewoonlijk als voortzettingspatroon. Dat is het dit keer door het slot boven lijn r' niet.

  • Zet de markt de beweging naar boven voort dan kan er weerstand zijn rond 381,9, 383 en 383,7. Dit rijtje voeg ik dus toe aan de mogelijke doelen 384,6, 387,2, 389,1 en 389,9 uit de daggrafiek, die u ook in deze grafiek getekend ziet.

  • Een terugkeer binnen de driehoek r-r' zou van de uitbraak een valse uitbraak maken, wat de kans op een vervolg naar beneden groot zou maken. Dat vervolg zou er daadwerkelijk komen bij een daling onder lijn r, de ontwikkeling die gebruikelijk is bij dit patroon.

AEX kwartiergrafiek 181213

  • Tot slot nog een woord over de 'uitbraak'. Ik zette het woord met opzet tussen aanhalingstekens, want er zit een luchtje aan dit verloop. De AEX-index stond om 17.30u op de bovenkant van de driehoek en brak er in de slotveiling doorheen. Bij de veiling staan particulieren buiten spel, het is een onderonsje van grote spelers. Die vonden het kennelijk nodig om de doorbraak te forceren die bij de gewone handel niet tot stand kwam. Laten we deze laatste candle dus maar met een korreltje zout nemen en er geen te grote conclusie uit trekken. Dit is me te gemaakt.

Resumerend: 

De Amsterdamse markt boekte vandaag 0,8%. Beleggers gaven hiermee aan een stijging te verwachten, anders had men immers geld uit de markt gehaald in plaats van erin gestoken. Komt die stijging er inderdaad dan is er een reeks aan mogelijke doelen. Het gaat om de grenzen 381,9, 383, 383,7, 384,6, 387,2, 389,1 en 389,9, potentiële barrières. Ik beoordeel bij elk van deze niveaus of er al dan niet een voortzetting naar de volgende grens komt. Grote partijen dwongen in de slotveiling een 'uitbraak' naar boven uit de driehoek af. Wordt die teruggedraaid en keert de AEX terug binnen het patroon dan wordt dit een valse uitbraak. Dit zou de kans op een voortzetting naar beneden groot maken, een voortzetting die er alsnog zou komen bij een daling onder de onderkant van de driehoek. Een daling onder 378,2 zou vervolgens een gang naar 375,8 of lager aannemelijk maken. 

En dan nog dit...

De MSCI-world index brak in oktober naar boven uit een stijgend kanaal, ik had het daar op 23 oktober met u over. Het koersverloop van gisteren geeft me aanleiding deze grafiek opnieuw te bespreken.

  • Op 23 oktober jongstleden schreef ik: "Een doorbraak als deze kan overigens ook een kantelpunt worden in het sentiment, namelijk als de uitbraak wordt gevolgd door een terugkeer in het kanaal. In dat geval is het wijs snel de uitgang te kiezen, want dan gaan de beurzen overal ter wereld vervolgens hard onderuit." Die situatie hebben we nu. Misschien wordt de soep niet zo heet gegeten als hij wordt opgediend, maar de terugkeer in het kanaal kan zonder meer het begin zijn van een beweging naar de onderkant van het kanaal a-a' of lager. Een eventuele daling onder lijn a zou het topvormingsproces afmaken waarvan deze terugkeer in het kanaal het begin kan zijn. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst woensdag 18 dec 2013, 18.53u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

18 dec 09.15u: Dalende lijn blijkt weerstandslijn

18 dec 10.00u: Beursindex alsnog door lijn gebroken

18 dec 11.00u: Korte termijn top bij 61,8% niveau

Euro is blijven liggen (analyse voor valutaplaza)

18 dec 12.00u: AEX boven 61,8% Fibonacci niveau

18 dec 14.00u: Potentiële driehoek in de grafieken

18 dec 15.00u: Spanning bij bovenkant driehoek

Vastned Retail: Een grote driehoek in de grafieken

18 dec 16.00u: Markt werkt aan uitbraak naar boven

18 dec 17.00u: Beursindex boven driehoek geweest

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven