ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 101213

  • De hoofdindex van onze beurs is vandaag in de daggrafiek onder lijn h gesloten. Dat gebeurde vorige week ook al, maar toen wisten kopers de graadmeter nog snel terug te brengen boven de lijn. Ik ga morgen uiteraard na of eventueel hetzelfde gebeurt.

  • Het laagste punt van de dag lag op 385,1. Een daling daaronder houdt in dat de AEX terugkeert naar de bodems van vorige week donderdag en vrijdag rond 383,7. Mocht de graadmeter onder 383,7 belanden zijn de volgende doelen waar de index naar toe kan gaan het 50% niveau rond 382,3 of het 61,8% niveau rond 378,5.

AEX daggrafiek BB 101213

  • De middellijn van de Bollinger Bands daalt en dat wil zeggen dat deze indicator een neerwaarts tendens weergeeft. De ontwikkeling is negatief zolang de AEX onder deze lijn koerst.

AEX uurgrafiek 101213

  • Het slot van vandaag lag bij de stippellijn op 385,5 door de bodem van 4 december jongstleden. Dit is een potentieel steunniveau, zakt de index er doorheen dan ligt het voor de hand dat 383,7 vervolgens op de borden komt. Daar is het dan een kwestie van kijken of er eventueel opnieuw steun ligt.

  • Voor herstel is een achtereenvolgende stijging boven de toppen rond 387 en 389,7 noodzakelijk. Gaan we omhoog dan kijk ik uiteraard of die grenzen eventueel uitgenomen worden en redeneer aan de hand van het resultaat daarvan in mijn updates verder.

AEX kwartiergrafiek 101213

  • In de kwartiergrafiek is de vlag die ik in mijn update van vijf uur tekende afgerond met een uitbraak naar beneden. Jammer is wel dat dit in de slotveiling gebeurde en niet in de normale handelstijd. Dan had het voor mij namelijk meer waarde gehad. Ik houd niet zo van uitbraken die tot stand komen in deze veiling. De markt toont zich gezien het patroon echter angstig, dat is duidelijk uit de vorming van dit voortzettingspatroon.

Resumerend: 

Het was een negatieve koersontwikkeling vandaag, want de AEX-index is in de daggrafiek wederom door naar beneden door lijn h gebroken. Ik volg morgen uiteraard of kopers net als vrijdag kans zien de graadmeter terug te brengen boven de lijn. Willen kopers perspectief houden op een vervolg naar boven dan dienen zij de beursindex in ieder geval terug te brengen boven 387 en 389,7. Een daling onder het laagste punt 385,1 van vandaag echter zou de ontwikkeling slechter maken, dat zou een daling naar 383,7 of lager (382,3, 378,5) aannemelijk maken. De markt zag het vanmiddag in ieder geval gezien de afgeronde vlag in de kwartiergrafiek niet optimistisch in. We gaan morgen zien of dit patroon inderdaad in een voortzetting naar beneden resulteert.

En dan nog dit...

Vorige week werd bekend dat Ierland het Europese hulpprogramma verlaat, het herstel is inmiddels dermate ver gevorderd dat financiële ondersteuning niet meer nodig is. Het is dan ook wrang dat er juist de afgelopen week een uitbraak uit een wig werd gerealiseerd.

  • De ISEQ20, de Ierse beursgraadmeter, brak naar beneden uit de wig gevormd door de lijnen a en b. Voor de lange termijn zegt dit overigens nog niets. Ontstaat er immers een volgende bodem ergens boven die uit juni van dit jaar dan kan de index alsnog verder naar boven. Penibel wordt het pas bij een daling onder die junibodem rond 616, want dat zou een hele forse daling veroorzaken. Laten we daar echter nog niet van uit gaan en de komende tijd bekijken of de Ierse belegger de index een hogere bodem bezorgt. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst dinsdag 10 dec 2013, 18.58u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

10 dec 09.15u: Iets lagere start, meteen omhoog

10 dec 10.00u: Vlotte opmars naar de grens 388,4

10 dec 11.00u: AEX door eerste barrières gebroken

10 dec 12.00u: Doorbroken grens 389,1 nu steun

10 dec 14.00u: De beursgraadmeter is terug bij af

10 dec 15.00u: Graadmeter staat onder trendlijn

TomTom: Bij stijgende trendlijn en 38,2% niveau

10 dec 16.00u: Steun bij bodem vorige week 4 dec

10 dec 17.00u: Vlag in wording in de AEX-index

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven