ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 050813

  • Op het potentiële toppatroon van afgelopen vrijdag, een dark cloud cover, is vandaag een stijging gevolgd. Dit wil zeggen dat het patroon niet bevestigd is en dat houdt dan weer in dat de AEX-index eventueel toch nog verder zou kunnen stijgen. Het zou in dat geval van een nieuwe aanval op het weerstandsniveau 374,2 komen, het niveau waar in 2011 een top ontstond. Een doorbraak zou volgens deze grafiek een voortzetting naar 407 opleveren, dat is namelijk het koersdoel van de vlag u-u' die vorige week donderdag werd afgerond.

  • Die vlag zou overigens ongeldig worden bij een terugkeer binnen het patroon. Daarnaast is het laagste punt 366,9 van de vlag van belang, mochten we naar beneden gaan. Een eventuele daling onder dit niveau zou de start van een correctie zijn.

AEX daggrafiek BB 050813

  • De bewegingsrichting van de Bollinger Bands in de daggrafiek is nog steeds die naar boven. De AEX staat namelijk boven de nog altijd oplopende middellijn. Die lijn geldt als potentiële steunlijn, de bovenste lijn als mogelijke weerstandslijn.

AEX uurgrafiek 050813

  • In de uurgrafiek heeft zich door de achtereenvolgende vorming van een lagere top en een hogere bodem een driehoek ontwikkeld. Het geeft aan dat de aandelenmarkt een voortzetting naar boven ambieert, want een driehoek is een voortzettingspatroon. Het is afgerond zodra er een uitbraak naar boven is, in welk geval er vervolgens getracht zal worden een doorbraak door 374,2 te realiseren. Het koersdoel van de driehoek na een uitbraak naar boven door lijn w' zou ongeveer 377 zijn, dus er zou zeker een kans op een doorbraak door 374,2 zijn.

  • Een uitbraak naar beneden, dus door lijn w, zou de driehoek daarentegen onbruikbaar maken. De markt zou dan naar een volgend steunniveau moeten gaan zoeken.

AEX kwartiergrafiek 050813

  • In de kwartiergrafiek sta ik even stil bij de laatste candle, die van de slotveiling. Die veiling bracht het slot op de hoogste slotstand van dit jaar. Vorige week donderdag gebeurde hetzelfde, ook toen werd de veiling gebruikt om op het hoogste slot van het jaar uit te komen. Het wordt gewoon dat de markt deze veiling gebruikt voor koersmanipulatie.
  • Ik tekende vanmiddag een vlag in de grafiek, die werd door de laatste twee candles ongeldig en we kunnen het patroon dus niet meer gebruiken. In eerste instantie let ik morgen op de ontwikkeling ten opzichte van de lijnen w en w', om verder te kijken aan de hand van de uitbraakrichting.

Resumerend: 

Het potentiële toppatroon van jongstleden vrijdag in de daggrafiek werd niet bevestigd. Tel ik hierbij op dat in de uur- en kwartiergrafiek de nog niet afgeronde driehoek w-w' staat, dan is het standpunt gerechtvaardigd dat de aandelenmarkt nog steeds een stijging ambieert. Breekt de AEX naar boven uit de driehoek dan wordt gepoogd die stijging te realiseren, daarvoor is dan wel een doorbraak door 374,2 nodig. Er zouden bij een doorbraak van die grens twee mogelijke doelen zijn, namelijk het koersdoel 377 van de driehoek w-w' en het richtpunt 407 van de vlag u-u' in de daggrafiek. Verlaten we de driehoek daarentegen aan de onderkant dan is er niets meer aan te vangen met het patroon en zullen we moeten gaan kijken welke ontwikkeling er komt ten opzichte van de vlag u-u' en de bodem 366,9 ervan. Een eventuele terugkeer in dat patroon met daaropvolgend een daling onder 366,9 zou de start van een correctie zijn.

En dan nog dit...

De Amerikaanse beurzen gaan niet aflatend naar boven, reden voor mij om voor de S&P500 te bepalen hoe groot de stijgingspotentie nog is. Dat doe ik aan de hand van de maandgrafiek.

  • In deze maandgrafiek ziet u het grote lange termijn trendkanaal g-g'. Neem ik aan dat de bovenkant ervan het doel van de huidige beweging is en weerstand vormt, dan gaat de S&P500 maximaal naar 1725. Daar ligt lijn g' deze maand namelijk ongeveer. De ontwikkeling is sterk zolang de beursindex boven lijn r koerst die ik in het kanaal heb getekend. Deze lijn vormt overigens een wig met lijn g', wat wil zeggen dat we ons niet moeten laten verrassen door een eventuele daling. Die zou starten op het moment dat de index door lijn r zakt. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst maandag 5 aug 2013, 18.50u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

5 aug 10.00u: Kopers trokken markt naar zich toe

5 aug 12.00u: Verder gestegen naar 76,4% niveau

5 aug 15.00u: Gedaald vanaf 76,4% Fibonacci grens

Mooie trends MSCI World indices (column beursplaza)

5 aug 17.00u: Hogere bodem na Amerikaans cijfer

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven