ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 180413

  • De laatste dag van deze roerige beursweek wordt een belangrijke dag. De AEX heeft namelijk de stijgende trendlijn a bereikt en morgen moet blijken of deze lijn intact blijft als steunlijn. Is dat het geval dan blijft de driehoek a-c in stand en is er ondanks de dalingen van deze week toch nog enig zicht op een vervolg naar boven. We vinden lijn a morgen rond 339,9.

  • Zakt de aandelengraadmeter door lijn a en het laagste punt 339,2 van vandaag dan gaat zij naar de stippellijn rond 337,9, de plek waar begin deze maand steun lag. Een eventuele daling onder dat niveau zou negatief zijn, omdat daar begin april nog kooplust ontstond en een daling daaronder een kentering in dat sentiment zou inhouden. Het zou bovendien betekenen dat de markt aanstuurt op een lagere bodem, wat in algemene zin verzwakking betekent.

AEX daggrafiek BB 180413

  • De Bollinger Bands geven zowel ruimte naar beneden als naar boven, de lijnen van deze indicator vormen dus noch naar boven noch naar beneden een belemmering.

AEX uurgrafiek 180413

  • In de uurgrafiek fungeert de stippellijn rond 340,2 nog als steunlijn. De lijn werd doorbroken, maar niet blijvend en is dus nog intact. Een eventuele daling hieronder zou de vorming van een hoofd en schouders patroon opleveren, een patroon waarvan de ontwikkeling op 8 april jongstleden startte. De betekenis van het patroon zou overigens minder groot zijn dan gewoonlijk het geval is, dit omdat er nauwelijks een  stijging aan vooraf ging. Dit vermindert de bruikbaarheid van deze formatie, al zou de vorming ervan uiteraard wel negatief zijn.

AEX kwartiergrafiek 180413

  • In de kwartiergrafiek plaatste ik vanmiddag Fibonacci lijnen over de daling 342,5 - 339,2. Het 61,8% niveau vormde bij twee candles weerstand en dat maakt een vervolg van de stijging die om 16.30u startte onzeker. Wordt de top rond 341,5 van vanmiddag doorbroken dan gaat de AEX naar 342,5 of eventueel hoger, dat kan ik op grond van deze situatie in ieder geval wel zeggen. Zolang het 61,8% niveau echter niet uitgenomen is, is de kans op een daling het grootst.

Resumerend: 

De laatste dag van de week wordt de belangrijkste en spannendste, dan moet de markt namelijk uitmaken of lijn a in de daggrafiek intact blijft als steunlijn of doorbroken wordt en geen rol meer speelt. Handhaaft de index zich boven lijn a, die morgen rond 339,9 loopt, dan blijft de opwaartse trend in stand en houden we zicht op een vervolg naar boven. Bij een daling onder lijn a en de bodem 339,2 van vandaag daarentegen komt daar verandering in, de index gaat dan naar 337,9 (een potentieel steunniveau) of eventueel lager. De index bleef vanmiddag onder het 61,8% niveau in de kwartiergrafiek, op dit moment gaat de markt dus nog af op een daling. Worden dat 61,8% niveau en de top van vanmiddag 341,5 daarentegen doorbroken dan gaat de marktgraadmeter naar 342,5 of eventueel hoger, waarmee het Damrak dan probeert de opwaartse beweging nieuw leven in te blazen.

En dan nog dit...

Een steunlijn in de daggrafiek van de Dow Jones heeft het begeven, dat is wat ik u vanavond wil laten zien.

  • Lijn n is een lijn door vier steunpunten, waarvan de laatste eergisteren ontstond. Het gegeven dat de lijn doorbroken is mag dan ook als negatief worden beschouwd. Een echte kentering is het echter nog niet, want er zijn twee steunniveaus die van wezenlijk belang zijn. Het betreft de stippellijn rond 144382 door bodems van vorige maand en de stippellijn rond 14198 door de top uit 2007. Deze laatste lijn is het belangrijkst omdat een dergelijk oud weerstandsniveau een nieuw steunniveau kan worden. Van een serieuze verzwakking zou pas sprake zijn bij een daling onder die grens 14198, een niveau om te onthouden dus voor het geval de Dow de komende tijd verder daalt. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst donderdag 18 apr 2013, 18.48u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

18 apr 09.15u: Sprong boven vlag van gistermiddag

18 apr 10.00u: Markt tracht index omhoog te krijgen

Dreiging topvorming euro (analyse valutaplaza)

18 apr 11.00u: Aandelenmarkt is uiterst nerveus

18 apr 12.00u: Valse uitbraak uit stijgende wig

18 apr 13.00u: Hogere bodem in de kwartiergrafiek

18 apr 14.00u: Nogmaals top bij het 61,8% niveau

Randstad: Hoofd en schouders patroon in daggrafiek

18 apr 15.00u: Derde keer bij Fibonacci niveau

18 apr 16.00u: AEX-index alsnog verder omlaag

18 apr 17.00u: Strijd om AEX boven lijn te houden

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven