ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX weekgrafiek 070912

  • De AEX is deze week 2,5% gestegen, met dank aan ECB-voorzitter Draghi en zijn nieuwe plannen. Het slot van de week lag een fractie boven de top 337,2 die in maart van dit jaar werd bereikt, namelijk op 337,6. Die top is dus doorbroken. Bij een oppervlakkige beschouwing zou je dus zeggen dat de weg naar de top rond 374,2 open ligt. Er was vanmiddag echter een slotveiling voor nodig om de index dit kleine stukje boven 337,2 te laten eindigen, in die fase na half zes werd de graadmeter namelijk nog even snel van 337,3 naar 337,6 getild. Dit brengt me tot het besluit deze nogal gekunstelde doorbraak door 337,2 maar te negeren en te wachten op het verloop van aanstaande maandag. Laat de markt zich dan maar bewijzen door de beursindex volgende week boven 337,2 te houden en een beweging omhoog te bewerkstelligen. Dat is dan voor mij het moment om van een vervolg naar boven uit te gaan.

AEX daggrafiek 070912

  • Mijn twijfels komen tevens voort uit de vorm van de candle van vandaag. Dit is namelijk een inverted hammer en dat is een potentieel toppatroon. Het dient net als elk ander candlestick patroon aanstaande maandag nog wel bevestigd te worden, daarop is dus het wachten. De inverted hammer wordt bekrachtigd als top als er maandagavond een rode candle in deze daggrafiek staat.

  • Het hoogste punt van de dag was 340,2. Mocht dit niveau uitgenomen worden dan verliest de inverted hammer haar geldigheid als potentieel toppatroon en vervolgt de AEX de opwaartse beweging.

AEX daggrafiek BB 070912

  • Een derde reden om te twijfelen aan een voortzetting naar boven ontleen ik aan de daggrafiek met Bollinger Bands. De AEX is precies op de bovenste lijn van deze indicator gesloten. Deze lijn moet worden gezien als een potentiële weerstandslijn en dat gegeven zorgt ervoor dat een daling aanstaande maandag op grond van deze banden het meest aannemelijke scenario is.

AEX uurgrafiek 070912

  • De uurgrafiek toont ons dat er vanmorgen een gap ontstond tussen 336,4 en 337,5. Dit is door steun in de buurt van de stippellijn rond 337,2 maar voor een heel klein deel gesloten. De hammer die als laatste candle is ontstaan laat zien dat de markt het resterende deel van het gap open wenst te laten. We zullen maandag zien wat hiervan komt, want dan moet blijken of de hammer al dan niet bevestigd wordt. Een stijging zou bevestiging en korte termijn bodemvorming betekenen, een daling dat het gap alsnog gesloten wordt.

AEX kwartiergrafiek 070912

  • De kwartiergrafiek bevat Fibonacci lijnen over de stijging 329,8 - 340,2, te gebruiken als we dalen. Mogelijke steunniveaus zijn dan het 38,2% niveau rond 336,2, het 50% niveau rond 335 en het 61,8% niveau rond 333,8. Er kan uiteraard ook steun liggen rond 336,4, de onderkant van het gap van vanmorgen, en verder kan lijn k eventueel ook nog voor bodemvorming zorgen.

Resumerend: 

De top 337,2 uit maart van dit jaar is doorbroken, maar wat mij betreft gezien het geringe verschil tussen het slot en die top niet op afdoende wijze. Dat is niet het enige punt van twijfel. De candle die bij de doorbraak in de daggrafiek tot stand kwam is een inverted hammer en dat is een potentieel toppatroon. Het slot van vandaag lag bovendien op de bovenste lijn van de Bollinger Bands en dat is een potentiële weerstandslijn. Het laatste punt dat een vraagteken oproept is dat een deel van het gap van vanmorgen nog niet gesloten is. Deze zaken vormen al bij al voldoende aanleiding voor mij om voor aanstaande maandag van een daling uit te gaan. Komt die er inderdaad dan zijn er in eerste instantie vier mogelijke steunniveaus en één mogelijke steunlijn waar het eventueel van bodemvorming kan komen. De niveaus zijn 336,4, 336,2, 335 en 333,8, de lijn is lijn k in de kwartiergrafiek. Zou onze beursgraadmeter aanstaande maandag daarentegen stijgen dan is er feitelijk maar één niveau dat telt, namelijk het hoogste punt 340,2 van vandaag. Dit is het hoogste punt van de inverted hammer in de daggrafiek, een candle die ongeldig zou worden als top mocht het van een stijging boven 340,2 komen. In dat geval is het tijd om alsnog van een vervolg naar boven uit te gaan.

En dan nog dit...

Een opvallende beweging in de weekgrafiek van de euro ten opzichte van de dollar, daar wil ik het vanavond nog met u over hebben.

  • De euro is namelijk naar boven uit de vlag y-y' gebroken en dat is niet het enige. De munt is tevens teruggekeerd boven de neklijn van het grote hoofd en schouders patroon dat in mei door een daling onder $1,262 ontstond en ook nog eens door de laatste top rond $1,275 gebroken. Niet alleen de vlag is dus ongeldig geworden, maar het hoofd en schouders patroon eveneens. De stijging vindt zijn oorzaak in de combinatie van kracht voor de euro door uitspraken van ECB-voorzitter Draghi van gisteren en zwakte voor de dollar door sterk tegenvallende banenmarktcijfers vanmiddag in de Verenigde Staten. De verzwakking van de dollar heeft als neveneffect dat de prijzen voor commodities, zoals bijvoorbeeld goud, verder oplopen. Leveranciers wensen immers meer dollars te ontvangen voor hun producten als die munt verzwakt. 
  • De euro stond om 18.30u boven het 50% niveau van de daling $1,349 - $1,204 waarover ik Fibonacci lijnen in de grafiek heb geplaatst. Deze grens ligt rond $1,276. De week is echter nog niet afgerond, dus we moeten nog even afwachten op welke koers de munt de week eindigt. Is dat op of onder $1,276 dan blijft het niveau intact en kan er eventueel nog een top ontstaan. Ligt het boven $1,276 dan volgt een stijging naar het 61,8% niveau rond $1,293 of naar de stippellijn rond $1,30. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst vrijdag 7 sep 2012, 18.50u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

7 sep 09.15u: Opening boven top maart 337,2

7 sep 10.00u: AEX verder omhoog geschoten

7 sep 11.00u: Na één rode candle al weer omhoog

7 sep 12.00u: Geen teken van terugkeer naar gap

7 sep 13.00u: Het is alsof de handel is stilgelegd

Delta Lloyd: Herstelbeweging vanaf dubbele bodem

7 sep 14.00u: AEX evenaarde top van vanmorgen

7 sep 15.00u: Index na enige beweging omlaag

7 sep 16.00u: Beursgraadmeter bij bovenkant gap

7 sep 17.00u: Index nog steeds net boven gap 

 

Agenda van maandag 3 sep t/m vrijdag 7 sep 2012

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven