ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX weekgrafiek 121012

  • De beurs presteerde vorige week sterk en dat leidde tot een potentiële bodem. Die mogelijke bodem is deze week echter niet bevestigd, want er is een rode candle op gevolgd. Dit houdt in dat het onzeker is of het laagste punt 321,8 van vorige week daadwerkelijk als bodem kan worden gezien. Hopelijk geeft de komende week uitsluitsel in de vorm van een daling onder 321,8 of een duidelijke voortzetting naar boven.

AEX daggrafiek 121012

  • Het is voor een eventuele voortzetting naar boven van belang dat lijn l in de daggrafiek doorbroken wordt en er zal tevens een stijging boven de laatste toppen rond 330,4 moeten volgen. Ik kijk de komende week uiteraard of het hier wellicht van komt.

  • Ik moet er op grond van de huidige stand van zaken in de grafiek echter van uit gaan dat er geen stijging gaat komen. De candle van vandaag is namelijk een inverted hammer die weerstand aangeeft, weerstand ter hoogte van de toppen van de voorgaande dagen en bij lijn l. Het is een potentieel toppatroon, waarvan aanstaande maandag duidelijk moet worden of het bevestigd wordt.

  • Lijn l vormde zoals gezegd weerstand, dat maakt in combinatie met de inverted hammer een daling tot de meest waarschijnlijke ontwikkeling. 

  • Je kunt het overigens ook nog vanuit een andere hoek bekijken, zoals ik u met een nieuwe lijn in de hierop volgende extra daggrafiek wil laten zien. Ik hoop overigens dat ik het niet te ingewikkeld ga maken voor u, maar dat risico neem ik dan maar voor lief.

AEX daggrafiek 121012

  • De lijn die ik ten opzichte van de voorgaande grafiek heb toegevoegd is lijn n. Deze lijn vormt met lijn l een grote dalende wig, een voortzettingspatroon dat afgerond zou worden bij een doorbraak naar boven door lijn l. Het zou in theorie een enorme stijging veroorzaken, want het doel van het patroon laat zich berekenen op ongeveer 375 punten. Of die doorbraak door lijn l er komt laat zich nochtans niet vooraf zeggen, maar het patroon laat wel zien dat de markt nog steeds naar boven denkt. Hierin zou pas verandering komen bij een achtereenvolgende neerwaartse doorbraak door 321,8 en lijn n. U ziet, enige relativering van de weerstand rond 330,4 en lijn l is op zijn plaats.

  • Om het helemaal complex te maken, een eventuele daling onder 321,8 zou de afronding van een hoofd en schouders patroon betekenen, waarvan de stippellijn rond 321,8 dan de horizontale neklijn zou worden. Het gevolg daarvan zou een fikse daling kunnen zijn. Zou het zover komen dan zou de stippellijn rond 303,6 het doel van deze formatie worden, een doel waar we naar toe zouden gaan bij een daling onder lijn n. 

  • Kunt u het niet volgen, maakt u zich dan geen zorgen. Welke optie de markt ook kiest, ik zal hem uitgebreid bespreken in mijn analyses. 

AEX daggrafiek BB 121012

  • Pakken we dan de gebruikelijke volgorde waarin ik de grafieken bespreek weer op, dan komen we bij de daggrafiek met Bollinger Bands. De middellijn vormde vandaag voor de tweede keer weerstand. Dat maakt een daling voor aanstaande maandag vooralsnog tot de meest voor de hand liggende ontwikkeling.

AEX uurgrafiek 121012

  • In de uurgrafiek ziet u dat er meerdere toppen zijn gevormd rond 330,4. Dat maakt deze grens tot een cruciaal niveau. Zou het de komende week namelijk doorbroken worden dan zou dat een groot omgekeerd hoofd en schouders patroon met aan beide kanten twee schouders geven, waarvan de mogelijke ontwikkeling op de achtste is begonnen. Het koersdoel zou rond 335,5 liggen, wat impliceert dat we de top rond 332,9 zouden doorbreken en verder zouden stijgen in de richting van de top 340,1 van vorige maand.

  • Deze mogelijkheid staat de markt open zolang de AEX-index boven 327,3 blijft, waar het 61,8% niveau van de stijging 325,4 - 330,4 te vinden is. We kunnen zowel daar als op het 50% niveau 327,9 nog bodemvorming krijgen. Volgt er daadwerkelijk bodemvorming bij een van beide grenzen dan dienen we dus ernstig rekening te houden met de vorming van dit patroon.

  • Dit verandert mocht de aandelenmarktgraadmeter onder het 61,8% niveau 327,3 belanden. Dat zou namelijk een daling naar 325,4 of lager (321,8) tot de waarschijnlijke ontwikkeling maken.

AEX kwartiergrafiek 121012

  • Het Damrak heeft de optie om de AEX-index alsnog op te laten lopen vanaf de grens 327,9 nog net open gehouden. Het slot lag namelijk precies op het laagste punt van vanmorgen en dat valt vrijwel samen met het 50% niveau. Het is een kwestie van afronding. Aanstaande maandag is het dus allereerst zaak om te checken of we hier eventueel opnieuw bodemvorming krijgen. 
  • Is dat niet het geval dan verschuift mijn aandacht naar het 61,8% niveau rond 327,3 en ga ik daar volgen of er al dan niet een bodem wordt ontwikkeld.

Resumerend: 

De potentiële bodem van vorige week in de weekgrafiek is deze week niet bevestigd en dat is negatief. Zwak is verder ook dat er in de daggrafiek een inverted hammer is ontstaan, dat in diezelfde grafiek lijn l intact bleef als weerstandslijn en dat in de daggrafiek met Bollinger Bands de middellijn weerstand bleef. Dit zijn zaken die gezien moeten worden als aanwijzingen voor een komende daling. Ter relativering moet ik hierbij opmerken dat lijn n in de extra daggrafiek gezien kan worden als de onderste lijn van een grote dalende wig, waarvan het koersdoel bij afronding rond 375 zou liggen. Ik kan dus niet uitsluiten dat er alsnog een uitbraak naar boven wordt gerealiseerd, al mag ik daar uiteraard niet op vooruit lopen. Ik hoor zolang lijn l niet doorbroken is uit te gaan van een vervolg naar beneden. Een weerstandslijn blijft immers een weerstandslijn tot het tegendeel bewezen is. Er zijn zoals we in de uurgrafiek zagen voor de korte termijn twee niveaus waar nog een bodem gevormd zou kunnen worden, dat zijn 327,9 en 327,3. Bodemvorming daar zou bij een stijging boven 330,4 zelfs kunnen resulteren in de vorming van een omgekeerd hoofd en schouders patroon met koersdoel 335,5. Dat zou de graadmeter richting 340,1 doen gaan, tot dusverre het hoogste punt van het jaar. Een daling onder 327,3 daarentegen zou de beursindex doen wegglijden naar 325,4 of lager, 321,8 bijvoorbeeld. Mocht de index onder dat niveau en lijn n geraken dan laat zich een doel van 303,6 berekenen. Kijk ik recapitulerend naar de zwaar uiteenlopende mogelijkheden (303,6 - 375) dan kan ik tot maar één conclusie komen, namelijk dat het eindspel zich heeft aangediend.

En dan nog dit...

De voorgaande dagen besprak ik belangrijke grenzen voor de S&P500 (1430) en de Nasdaq (3040), vandaag komt de Dow Jones aan bod.

  • De Dow Jones nadert de stippellijn rond 13290 en dat is voor deze index een cruciale grens. Het is namelijk de neklijn van een enorm omgekeerd hoofd en schouders patroon dat vorige maand werd afgerond. Dit is het moment van de waarheid, namelijk het moment waarop besloten moet worden of dit patroon intact blijft of ongeldig wordt. Blijft de Dow boven 13290 dan blijft het intact en dat zou dan gezien het patroon zorgen voor een erg positief toekomstbeeld. Rekent u maar na aan de hand van de hoogte van het patroon, het zou een doel van 14545 geven. Een terugkeer onder 13290 zou de formatie daarentegen ongeldig maken. Dit zou een negatieve ontwikkeling zijn na de doorbraak in september, die overigens tot stand kwam door de bekendmaking van de derde ronde geldverruiming door de FED. De Dow is vooruitlopend op de test van de neklijn door de stijgende lijn f gezakt. Ook hier dus een uiterst belangrijke fase in het verloop. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst vrijdag 12 okt 2012, 19.54u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

12 okt 09.15u: Gedaald naar 50% Fibonacci niveau

12 okt 10.00u: Strijd tussen kopers en verkopers

12 okt 11.00u: Nog geen uitsluitsel aan het Damrak

12 okt 12.00u: Iets lager, maar boven 50% niveau

12 okt 13.00u: AEX naar boven tijdens de lunch

12 okt 14.00u: De beursindex is verder opgelopen

12 okt 15.00u: Daling gevolgd op cijfers uit de VS

ASMI: Derde kwartaal opnieuw geen doorbraak

12 okt 16.00u: Stijging na vertrouwenscijfer VS

12 okt 17.00u: AEX afgelopen uur weer gedaald

 

Agenda van maandag 8 okt t/m vrijdag 12 okt 2012

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven