ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 291112

  • Er zijn zo van die dagen dat ik geheel verrast wordt door het koersverloop, vandaag was zo'n dag. Ik stond vanaf de opening op het verkeerde been. Er ontstond namelijk een gap bij de start van de handelsdag en ik nam aan dat dit met een daling naar het hoogste punt 334,5 van gisteren gesloten zou worden. Dit was een verkeerde inschatting, want de AEX-index steeg verder en het gap bleef open.

  • Verbazingwekkend voor mij was vervolgens ook de uitbraak naar boven uit het kanaal o-o' dat ik vanmorgen in deze daggrafiek tekende. Een uitbraak uit een stijgend kanaal zie je wel vaker, maar zelden uit zo'n steil kanaal als dit. Ik had er niet op gerekend.

  • Waar ik evenmin op gerekend had is op het uitblijven van winstnemingen. Beleggers moeten zich wel heel zeker voelen over een voortzetting naar boven. Het is bijzonder dat je na een stijging als die van vandaag (+1,1%), terwijl er ook nog eens een gap in de grafiek staat, aan het einde van de dag geen winstnemingen ziet. Dit is extreem optimisme.

  • Er zijn nu nog twee potentiële weerstandsniveaus over op de weg omhoog, dat zijn de toppen rond 339,4 en 340,2. Worden deze grenzen doorbroken dan is de markt 'los' en krijgen we een eindejaarsrally.

  • Een uitbraak naar boven uit een kanaal kan echter ook wel een zaak van zelfoverschatting zijn van de zijde van kopende partijen. Het is in het verleden veelvuldig voorgekomen dat zo'n uitbraak het signaal tot topvorming was. Sta er dus niet van te kijken als we morgen toch nog een daling krijgen en het gap met een daling naar 334,5 of lager gaan sluiten. Lijn o, de trendlijn onder de huidige stijging, ligt morgen ter hoogte van dat punt, dat wordt dus nog spannend mochten we inderdaad een daling krijgen. 

AEX daggrafiek BB 291112

  • In de daggrafiek met Bollinger Bands staat niets overigens een voortzetting naar boven in de weg. Hoewel we naar beneden zouden kunnen gaan om het gap te sluiten kan er puur vanuit deze indicator bezien ook een vervolg naar de bovenste lijn van deze banden komen.

AEX uurgrafiek 291112

  • Gaat de AEX-index morgen verder naar boven dan liggen de kaarten eenvoudig. We hebben dan twee mogelijke doelen, dat zijn 339,4 en 340,2.

  • Daalt de graadmeter dan is het vanmorgen doorbroken niveau 336,5 een potentieel steunniveau. Hier ontstond vanmiddag al een bodem. Verder kan er dan steun zijn rond 335,7, de bovenkant van het gap van vanmorgen. Een daling onder die bovenkant zou inhouden dat we het gap gaan sluiten met een daling naar 334,5 of lager. Er kan dan uiteraard steun liggen rond dat niveau.

AEX kwartiergrafiek 291112

  • In de kwartiergrafiek staan de lijnen r, r' en s. De lijnen r en r' vormen samen een stijgend kanaal. De ontwikkeling is positief zolang dat kanaal intact blijft of er een uitbraak naar boven plaatsvindt. Het verloop is zeker positief zolang de beursindex zich handhaaft boven lijn s.
  • De lijnen s en r' vormen samen echter een wig en dat is wel een punt van aandacht. Op een oplopende wigvorm zoals deze krijg je namelijk meestal een correctie naar beneden. Voeg ik dit bij het nog te sluiten gap dan kan ik een daling daarom niet uitsluiten. Die daling komt er zodra de index onder lijn r en het potentiële steunniveau 337,2 komt. De aandachtspunten naar beneden zijn dan zoals bij de uurgrafiek gemeld 336,5, 335,7 en 334,5.

Resumerend: 

Heeft de markt met de uitbraak naar boven uit een stijgend kanaal een juiste inschatting gemaakt van de nabije toekomst of heeft zij haar hand overspeeld, dat is de vraag waar morgen alles om draait. Gaat de AEX-index omhoog dan heeft de markt het juist gezien. Er zijn dan twee potentiële weerstandsniveaus die we als mogelijke doelen kunnen gebruiken, dat zijn 339,4 en 340,2. Een eventuele doorbraak door 340,2 zou een eindejaarsrally betekenen. Er is echter nog een gap te sluiten en er staat bovendien een wig in de kwartiergrafiek. Dit wil zeggen dat we niet uit kunnen sluiten dat het van een daling komt. Komt de index onder lijn r en 337,2 in de kwartiergrafiek dan volgt een daling naar 336,5 of lager. Ik veronderstel dat we dan door 336,5 en 335,7 zakken en naar 334,5 gaan om het gap te dichten. Op dit moment ligt de markt er sterk bij en is er dus nog geen sprake van een daling. Dit blijft zolang de AEX boven lijn r in de kwartiergrafiek koerst zo en zeker zolang de index zich boven lijn s in de kwartiergrafiek weet te handhaven. 

En dan nog dit...

Niet alleen de AEX is de afgelopen weken sterk gebleken, ook de andere Europese indices doen het de laatste tijd erg goed. De Duitse DAX bijvoorbeeld nadert de toppen van dit jaar.

  • Lijn d, een lijn door drie bodems uit juni en juli, speelde geen rol als weerstandslijn. Daar hoeven we dus niet meer naar te kijken. De DAX maakte vandaag net als de AEX een sprong waarbij een gap ontstond. Dat gap zou nog gesloten moeten worden met een daling naar 7350 of lager. Er kan echter nog steun liggen bij het hoogste punt dat eergisteren werd neergezet rond 7360. De toppen rond 7440 die de voorgaande maanden zijn neergezet zijn uiteraard van cruciaal belang voor het toekomstig koersverloop van de DAX. Worden die toppen uitgenomen dan kunnen de slingers opgehangen worden in beleggend Duitsland en naar ik aanneem ook bij ons. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst donderdag 29 nov 2012, 18.58u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

29 nov 09.15u: Met gap naar weerstandsniveau

29 nov 10.00u: Markt loopt zichzelf geheel voorbij

29 nov 11.00u: Kleine dalende wig in kwartiergrafiek

29 nov 12.00u: AEX zijwaarts na afronding van wig

29 nov 13.00u: Steun bij doorbroken grens 336,5

29 nov 14.00u: AEX licht opgelopen vanaf 336,5

29 nov 15.00u: Dicht bij toppen van vanmorgen

29 nov 16.00u: AEX is doorgestoten naar boven

29 nov 17.00u: De stijging houdt nog altijd aan

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven