ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 221112

  • Als er veel dagen waren zoals vandaag dan zou ik stoppen met dit werk. Het was een kermiskoers, een schertsvertoning. De hele dag stond vast dat de AEX zou winnen, daar werd bij laag volume namelijk op een efficiënte wijze voor gezorgd. Er werd in de ochtend een snelle stijging opgezet, waarna de winst succesvol en op eenvoudige wijze werd verdedigd. Je blijft op zo'n dag tegen beter weten in toch hopen op een normaal koersverloop. Dat bleef echter uit, waardoor het een lange en taaie zit werd.

  • Het zal u aan de daggrafiek wellicht al zijn opgevallen dat ik nogal ingezoomd heb op de grafiek. Dat moest wel om u te laten zien hoe de zaken ervoor staan. De candle van vandaag valt binnen de stijgende wig die ik gisteren in een extra grafiek in mijn slotanalyse tekende. De wig bleef intact en dat maakt voor morgen een uitbraak naar beneden tot de meest waarschijnlijke ontwikkeling. Ik moet evenwel een slag om de arm houden. Ook morgen zal het volume immers beperkt zijn en zijn sprongen zoals die van vanmorgen snel gemaakt. Ik kan u dus niets beloven.

  • Zouden we een met vandaag vergelijkbaar koersverloop krijgen en ondanks het patroon verder stijgen dan gaat de aandelengraadmeter naar het 61,8% Fibonacci niveau van de daling 334,3 - 319,8 rond 328,8. Dat is dan een potentieel weerstandsniveau waar eventueel een top kan worden gevormd.

AEX daggrafiek BB 221112

  • De stand van zaken in de daggrafiek met Bollinger Bands is niet gewijzigd. De index beweegt nog steeds omhoog en kan dus in principe verder oplopen naar de middellijn van deze indicator.

AEX uurgrafiek 221112

  • De magenta stippellijnen in de uurgrafiek zijn Fibonacci lijnen over de daling 334,3 - 319,8. Een voortzetting boven het hoogste punt 328,2 van vandaag zou het 61,8% niveau rond 328,8 tot doel maken. U zag dat al bij de daggrafiek.

  • Het gap van 15 november jongstleden speelt overigens geen rol meer, mocht u zich dit afvragen. Na zes beursdagen zijn alle posities rond zo'n gebied aangepast, waardoor het gap geen aantrekkingskracht meer heeft. Er ligt immers geen handel meer in die zone. De theorie dat gaps meestal gesloten worden gaat na zo'n tijd bij een index niet meer op, men heeft in deze vluchtige handel allang andere posities. Als het gap alsnog gesloten wordt dan komt dat door andere factoren. De boven- en onderkant kunnen uiteraard nog wel als weerstandsniveau dienst doen, dat wel. Een eventuele stijging boven 328,8 zou dientengevolge van de stippellijn rond 330,2 het volgende doel maken.

AEX kwartiergrafiek 221112

  • Steun lag er rond 327,4, een eventuele daling onder dit niveau zou topvorming betekenen. Mogelijke eerste doelen zijn dan 327 en 326,1, waarvan een daling naar de laatste grens het meest voor de hand zou liggen.

Resumerend: 

De AEX maakte bij de opening een sprong naar boven, waarna er in de markt voor werd gezorgd dat deze winst behouden werd. Deze ontwikkeling leverde in de daggrafiek een kleine candle op die binnen de stijgende wig valt die ik gisteren tekende. Dat patroon is dus nog intact, al is het nog niet afgerond met de gebruikelijke uitbraak naar beneden. Ik neem aan dat dit morgen alsnog gebeurt, al is dat gezien het lage volume wel met veel onzekerheid omgeven. Daalt de AEX inderdaad en komt de index onder 327,4 waar vandaag steun lag dan veronderstel ik dat de graadmeter naar 326,1 of lager gaat. Een uitbraak naar beneden uit de wig zou trouwens de hervatting van de neerwaartse trend betekenen, dus nog veel lagere standen. Gaan we toch omhoog en geraakt de index boven 328,2 dan volgt een stijging naar 328,8, een potentieel weerstandsniveau waar een top kan ontstaan. Een eventuele doorbraak door die grens zou ons terug doen keren naar 330,2, een niveau dat we dit jaar al veelvuldig zagen.

En dan nog dit...

De Franse beursindex bereikte vandaag een dalende lijn, een reden om vanavond de kiezen voor de daggrafiek van deze graadmeter.

  • De CAC40 sloot precies op de dalende lijn v in de grafiek. Deze lijn is de bovenzijde van een dalende rechthoekige driehoek, gevormd door de stippellijn rond 3350 en die lijn v. De mogelijkheid bestaat dat in de voorbeurshandel geprobeerd wordt een hogere opening tot stand te brengen, want dan zou de lijn immers meteen worden doorbroken. Het is morgen dus nog voordat de CAC40 opent al spannend op de Franse beurs. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst donderdag 22 nov 2012, 18.39u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

22 nov 09.15u: Begin van de dag is voor kopers

22 nov 10.00u: AEX is door dalende lijn gebroken

22 nov 11.00u: Bovenkant wig vormt weerstand

22 nov 12.00u: Er lijkt een lagere top te ontstaan

22 nov 13.00u: AEX na lagere top snel opgevangen

22 nov 14.00u: Index terug bij top van vanmorgen

22 nov 15.15u: Grens is nog altijd niet doorbroken

SBM Offshore: Extreem laag lange termijn koersdoel

22 nov 16.00u: Er is nog altijd geen nadere richting

22 nov 17.00u: Een wig en twee inverted hammers

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven