ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 151112

  • Een daling van 1,8%, dat is wat we vandaag voor onze kiezen kregen. De AEX-index brak meteen door lijn u en daalde in de loop van de dag naar de stippellijn op 325,4. De slotstand lag zelfs iets onder deze lijn, maar het verschil is niet groot genoeg om al van een vervolg naar beneden uit te gaan. Of we verder omlaag gaan zal morgen nog moeten blijken. 

  • Een doel voor een eventuele voortgezette daling kan ik u al wel geven, dat is namelijk de stippellijn op 321,8. Het is een niveau waar al eerder bodems ontstonden en waar dus wederom steun zou kunnen liggen.

  • Zou onze aandelengraadmeter morgen stijgen dan moet lijn u in ieder geval als potentiële weerstandslijn worden gezien.

  • Als u naar de candle van gisteren en die van vandaag kijkt, dan zult u zien dat daar ruimte tussen zit. Deze ruimte heet een gap. Gaps worden meestal gesloten, wat dus op het eerste gezicht aanleiding vormt om rekening te houden met een terugkeer naar het laagste punt 330,1 van gisteren. Het gap is echter geen gewoon gap, maar een breakaway gap. De index brak er namelijk mee naar beneden uit het kanaal u-e'. Een breakaway gap wordt niet altijd gesloten en dat houdt in dat we niet zonder meer uit kunnen gaan van een terugkeer naar 330,1. Ik volg desondanks uiteraard wel of de markt eventueel toch stappen in die richting zet.

AEX daggrafiek BB 151112

  • Onze aandelenindex is in de daggrafiek met Bollinger Bands gesloten op de onderste lijn van deze indicator. Er kan steun liggen bij deze onderste lijn en dat wil zeggen dat we voor morgen rekening moeten houden met een herstel. Zekerheid daaromtrent hebben we echter niet, want je ziet nog wel eens doorbraken bij zo'n lijn. De conclusie die ik kan trekken op basis van deze grafiek is dus dat de kans op een stijging weliswaar groot is, maar dat niet vaststaat of het daadwerkelijk zover komt. 

AEX uurgrafiek 151112

  • Het sentiment bleef tot het laatste moment van de handelsdag slecht, de verwachtingen van de markt zijn dus niet bepaald hooggespannen. Het laagste punt van de dag was 324,6. Een eventuele daling onder dit niveau zou een voortzetting naar het bij de daggrafiek genoemde niveau 321,8 inhouden. Dit zou aansluiten bij de verwachtingen van beleggers zoals die voortvloeien uit het koersverloop. 

AEX kwartiergrafiek 151112

  • In de kwartiergrafiek heb ik de dalende lijn w getekend. De trend blijft negatief zolang de AEX-index onder deze lijn koerst.
    Een herstelbeweging zou er komen op het moment dat deze lijn doorbroken wordt en de beursgraadmeter vervolgens door de laatste top rond 327 breekt. Wordt dat de koersontwikkeling die we krijgen dan bepaal ik in mijn updates waar er weerstand gevonden kan worden. Twee grenzen kan ik u al noemen, dat zijn de onderkant
    rond 328,7 van het gap en de bovenkant ervan rond 330,1.

Resumerend: 

De AEX is vandaag stevig gedaald, waarbij de graadmeter een gap vormde en in de daggrafiek naar beneden door lijn u brak. Dit laatste gegeven maakt het tot een breakaway gap en dat zorgt ervoor dat het onzeker is of het nog gesloten gaat worden. Ik wacht dat maar af. De beursgraadmeter is in ieder geval gesloten op een potentiële steunlijn, namelijk de onderste lijn van de daggrafiek met Bollinger Bands. Dit leidt tot bodemvorming in het geval de aandelenmarktgraadmeter in de kwartiergrafiek naar boven door lijn w en de laatste top rond 327 breekt. Weerstand kan eventueel gevonden worden rond 328,7 en 330,1, voor andere mogelijke hindernissen verwijs ik u naar de updates van morgen. De trend blijft negatief zolang lijn w niet doorbroken wordt. Volgt een daling onder het laagste punt 324,6 van vandaag dan wordt de stippellijn rond 321,8 in de daggrafiek mijn doel.

En dan nog dit...

Er heeft zich vandaag een belangrijke omslag voorgedaan in de daggrafiek van de AMX-index, daarom behandel ik die graadmeter vandaag.

  • De omslag betrof de overgang van een omgekeerd hoofd en schouders patroon naar een hoofd en schouders patroon, beide patronen met dezelfde stippellijn als neklijn. Het omgekeerd hoofd en schouders patroon werd op 12 september jongstleden afgerond. Het koersdoel ervan werd niet bereikt. Nu is er dan een hoofd en schouders patroon met tegengestelde betekenis gevormd, waarvan het koersdoel rond 502 ligt. Dit patroon blijft geldig zolang de AMX onder de neklijn van deze nieuwe formatie blijft, de stippellijn op 519,2. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst donderdag 15 nov 2012, 19.01u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

15 nov 09.15u: Negatieve opening met een gap

15 nov 10.00u: Vervolg verloop is nog niet duidelijk

15 nov 11.00u: Aandelengraadmeter verder gedaald

15 nov 12.00u: AEX weer lager, wel wat stabilisatie

15 nov 13.00u: Wat meer activiteit van kopers

15 nov 14.00u: AEX nog altijd in dalende beweging

TNT Express: Markt gelooft niet meer zo in overname

15 nov 15.00u: AEX staat iets onder de grens 325,4

15 nov 16.00u: Index is na stijging terug bij 325,4

15 nov 17.00u: Besluit omtrent vervolg is er nog niet

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven