ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 270312

  • De AEX bereikte vandaag het 61,8% Fibonacci niveau van de daling 337,2 - 323,9 dat u rond 332,1 in de grafiek ziet. Deze grens werd niet doorbroken, hetgeen met zich meebrengt dat er eventueel een top kan ontstaan. Een 61,8% niveau is namelijk een potentieel weerstandsniveau.

  • De candle die vandaag werd gevormd is een zogenaamde dark cloud cover en dat is een potentieel omkeerpatroon. Combineer ik deze candle met het gegeven dat de bovenzijde ervan bij het 61,8% niveau ligt dan kan ik niet anders dan concluderen dat ik met een daling rekening moet houden.

  • Hiervoor heb ik nog een reden, namelijk een patroon dat ik in de grafiek hieronder heb aangegeven. Dat is overigens eveneens de daggrafiek. Zou ik alles in één grafiek presenteren dan wordt het wat onoverzichtelijk, daarom koos ik ervoor vandaag een extra grafiek te plaatsen.

AEX daggrafiek 270312

  • Het patroon dat zich de afgelopen drie candles aan het ontwikkelen is, is een stijgende wig. Een stijgende wig is een voortzettingspatroon dat afgerond is zodra er sprake is van een uitbraak naar beneden. De wig is nog niet af en ik moet dus een slag om de arm houden. Combineer ik het patroon met het bereikte 61,8% niveau en het potentiële omkeerpatroon dan moet ik vaststellen dat de kans op een daling erg groot is.

AEX daggrafiek BB 270312

  • Uit de Bollinger Bands kan ik vandaag niets halen. De middellijn is niet erg relevant de laatste tijd, daarom kan de index zowel naar boven als naar beneden.

AEX uurgrafiek 270312

  • Het beeld in de uurgrafiek is anders. Er is namelijk een dalend kanaal gevormd, het kanaal p-p' dat zich bij een uitbraak naar boven tot een vlag zou ontwikkelen. We moeten morgen dus volgen of die uitbraak er komt.

  • Dalen we verder met de beursindex dan zijn er nog drie mogelijke steunniveaus waar een bodem kan ontstaan. Dit zijn het 50% niveau rond 328,2, de stippellijn rond 327,8 en het 61,8% niveau rond 327,2. Vanmiddag noemde ik nog 326,8, maar ik denk bij nader inzien niet dat deze grens nog een rol gaat spelen. Lijn p kan uiteraard nog wel steun vormen.

AEX kwartiergrafiek 270312

  • Tegenover de mogelijke vlag in de uurgrafiek staat in de kwartiergrafiek het vanmiddag afgeronde hoofd en schouders patroon. Dit patroon is geldig zolang de AEX onder de neklijn op 329,4 blijft. Dit geeft een koersdoel van 326,4, waarmee het patroon de suggestie wekt dat we morgen een daling van de beursgraadmeter tot onder de grenzen 328,2, 327,8 en 327,2 gaan zien. Spannend om te zien welk patroon het morgen gaat 'winnen', het hoofd en schouders patroon dat aangeeft dat we verder gaan dalen of de vlag die op het tegenovergestelde wijst.

Resumerend: 

Er staat een potentieel toppatroon bij het 61,8% niveau in de daggrafiek en er is in die grafiek tevens sprake van een nog niet afgeronde stijgende wig. Wordt dit patroon zoals te doen gebruikelijk met een uitbraak naar beneden bekroond dan daalt de index verder. Steun kan er dan zoals de uurgrafiek ons leerde zijn rond 328,2, 327,8 en 327,2. Helemaal eenduidig zijn de grafieken echter niet. In de uurgrafiek zien we een potentiële nog niet afgeronde vlag en in de kwartiergrafiek een wel afgerond hoofd en schouders patroon. Het een wijst op een stijging, het ander op een daling. Het hoofd en schouders patroon heeft een doel van 326,4 en blijft geldig zolang de beursgraadmeter niet terugkeert boven 329,4. De vlag daarentegen telt het zwaarst mocht de index terugkeren boven 329,4 en vervolgens naar boven door lijn p' breken. De markt opent in dat laatste geval de aanval op de top van vandaag en het 61,8% niveau in de daggrafiek.

En dan nog dit...

Het technische beeld in de daggrafiek van de DAX is uitermate boeiend, waarom ziet en leest u hieronder.

  • De DAX steeg gisteren en rondde daarmee een vlag af. Een vlag is een voortzettingspatroon en de uitbraak naar boven uit dit dalend patroon wekte dan ook de suggestie dat we ons op konden maken voor een stevige opmars van de index. Een vlag treedt namelijk halverwege een beweging op en het zou dus een stijging naar lijn z en misschien ook meer opleveren. Na vandaag staan daar echter een inverted hammer en een nog niet afgeronde stijgende wig tegenover. Wordt dit laatste patroon afgemaakt met een uitbraak naar beneden dan gaat de DAX alsnog omlaag. Blijft de graadmeter daarentegen in de wig dan kan dat patroon met een stijging onbruikbaar gemaakt worden. U begrijpt dat ik met de nodige interesse kijk hoe deze patroon-op-patroon situatie morgen uitpakt. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst dinsdag 27 mrt 2012, 19.05u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

27 mrt 09.15u: Gap naar boven meteen gesloten

27 mrt 10.00u: Bodemvorming met een hammer

27 mrt 11.00u: AEX rond 61,8% Fibonacci niveau

27 mrt 12.00u: Top AEX bij 61,8% Fibonacci grens

27 mrt 13.00u: Index blijven liggen bij 61,8% niveau

27 mrt 14.00u: Beursgraadmeter is verder gedaald

27 mrt 15.00u: Herstelbeweging AEX vanaf 329,4

27 mrt 16.00u: Lagere top van beursgraadmeter

27 mrt 17.00u: Hoofd en schouders patroon index

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven