ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 150312

  • De waarde van patronen in de technische analyse en theorieën betreffende gaps die meestal gesloten worden is momenteel nogal aan devaluatie onderhevig. Er wordt bij potentiële topvorming van de Europese en andere indices net zo lang tegen de S&P500 futures gedrukt tot de graadmeters alsnog naar boven gaan. Dit gebeurde vanmiddag weer met de afronding van een omgekeerd hoofd en schouders patroon in de uurgrafiek van die Amerikaanse futures. Het gap van gisteren in de AEX bleef open en het slot lag boven de inverted hammer van gisteren, die hierdoor onbruikbaar werd als teken voor mogelijke topvorming. Het laat zich aanzien dat we verder stijgen met onze beursgraadmeter.

AEX daggrafiek BB 150312

  • Kijken we naar de daggrafiek met Bollinger Bands dan zien we zowel een stijgende middellijn als een oplopende bovenste lijn. De index duwt de bovenste lijn als het ware naar boven. We moeten dit vooralsnog kwalificeren als een mogelijke start van een nieuwe stijgende fase in deze indicator.

AEX uurgrafiek 150312

  • In de uurgrafiek zagen we vandaag de vorming van een rechthoek, gevormd door de stippellijnen rond 332,6 en 334,8. De laatste werd aan het einde van de handelsdag doorbroken, waarmee de rechthoek werd afgerond. Dit geeft ons een eerste koersdoel van 337 punten, onder de expliciete voorwaarde dat de aandelengraadmeter niet meer terugkeert onder 334,8.

AEX kwartiergrafiek 150312

  • In de kwartiergrafiek ziet u dat de doorbraak door 334,8 pas in de voorlaatste candle tot stand kwam. De feitelijke doorbraak vond pas om 17.25u plaats en dat doet wel een en ander af aan de afronding van het patroon. Het overgrote deel van de marktpartijen is dan niet meer actief, waardoor stappen als deze eenvoudig gemaakt zijn. Dit maakt het verstandig om morgen direct te verifiëren dat we boven de doorbroken grens blijven. Zou dat niet het geval zijn dan wordt het immers een bull trap en moeten we alsnog rekening gaan houden met een daling.

Resumerend: 

Het potentiële toppatroon van gisteren bleek geen waarde te hebben, het nog te sluiten gap van gisteren evenmin. De AEX is boven de candle van gisteren gesloten en rondde hiermee in de uur- en kwartiergrafiek een rechthoek af. Dit geeft ons een eerste doel van 337 punten, geldig zolang de AEX althans aan de voorwaarde voldoet dat zij niet terugkeert onder 334,8. Een terugkeer onder de grens zou namelijk inhouden dat we toch weer aan een daling zouden moeten gaan denken.

En dan nog dit...

Als u wilt weten welke technisch uitermate ongewone bewegingen er in indices worden veroorzaakt met behulp van de o zo handig bewerkte S&P500 futures moet u maar eens naar de onderstaande daggrafiek van de Eurostoxx50 kijken.

  • U ziet hierboven wat er tot stand is gebracht. Er was tot voor kort een geleidelijk proces van topvorming. De stijging boven lijn t ging over in de wig u-v met een minder steile hellingshoek en die werd vorige week afgerond met een uitbraak naar beneden. Tot dat moment verliep alles normaal. Vervolgens keerde de Eurostoxx50 echter terug boven lijn v en brak vervolgens ook nog eens door lijn u. Ik moest toch even door mijn ogen wrijven toen ik dit alles zag gebeuren. Waar dit toe leidt kan ik niet zeggen, in theorie kunnen we op deze manier nog maanden verder stijgen. Het lijkt bovendien niet veel zin meer te hebben om lijnen te trekken of patronen te zoeken. Juist dat baart me evenwel geen zorgen. Laten we nu namelijk al een paar keer soortgelijke fases hebben gehad met een verminderde bruikbaarheid van de technieken uit de technische analyse, namelijk voorafgaand aan de dalingen in 2001, 2002 en 2008. Het zou zomaar kunnen dat we een vergelijkbaar opzetje aan het maken zijn. Let wel, daar laat ik me niet door leiden. Het is ten alle tijde slechts het feitelijke koersverloop dat telt en dat is momenteel zoals u in de bovenstaande grafieken ziet onmiskenbaar naar boven gericht. Het wil slechts zeggen dat ik er bovenop zit mocht dit veranderen. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst donderdag 15 mrt 2012, 19.19u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

15 mrt 09.15u: Patroon wijst op sluiten van gap

15 mrt 10.00u: Steun bij bovenkant van het gap

15 mrt 11.00u: Vlag en rechthoek in de grafieken

15 mrt 12.00u: AEX staat middenin de rechthoek

15 mrt 13.00u: Markt wacht op cijfers die komen

15 mrt 14.00u: Geen beweging na cijfermateriaal

15 mrt 15.00u: Weer steun op bovenkant van gap

15 mrt 16.00u: Opnieuw stijgingspoging gestrand

15 mrt 17.00u: Beide kampen houden stug vol

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven