ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 210512

  • Er staat weer eens een groene candle in de grafiek, de AEX sloot vandaag 0,6% boven het slot van vorige week vrijdag. Wat ik nog niet kan zeggen is of de bodem hiermee is gezet op het cruciale 61,8% niveau 287,2 dat ik vrijdag in mijn slotanalyse besprak, de mogelijkheid is echter wel aanwezig.

AEX daggrafiek BB 210512

  • De stijging heeft de index in de daggrafiek met Bollinger Bands terug doen keren binnen de banden. Dit was iets dat op een zeker moment moest gebeuren, want een graadmeter blijft over het algemeen niet lang buiten de lijnen van deze indicator. De terugkeer betekent morgen echter wel dat de kans op een daling weer net zo groot is als die op een daling, iets dat jongstleden vrijdag anders was.

AEX uurgrafiek 210512

  • De uurgrafiek geeft ons vandaag een potentiële vlag te zien, namelijk het patroon r-r'. Het is af zodra we naar beneden uitbreken. De vorming van het patroon garandeert ons echter nog niet dat die neerwaartse uitbraak er inderdaad komt, daar zullen we op moeten wachten. De kans is evenwel groot.

  • Omdat er zolang deze vlag niet is afgerond ook nog een kans op een uitbraak naar boven is wil ik de mogelijke weerstandsniveaus benoemen. Ik heb daarvoor Fibonacci lijnen over de daling 305,7 - 286,9 in de grafiek gezet, de magenta stippellijnen vormen weerstand. Voeg ik daar de blauwe lijnen als eventuele barrières aan toe dan krijgen we het lijstje: 294,1, 295,4, 296,3, 296,8 en 298,5. Naar de grenzen die erboven liggen kijk ik pas in het geval deze vijf grenzen doorbroken zouden worden.

AEX kwartiergrafiek 210512

  • We zagen bij de uurgrafiek wat de mogelijke weerstandsniveaus zijn mochten we naar boven door lijn r' breken. Om die doorbraak te kunnen krijgen moet de index dan eerst de toppen rond 291,7 en 292,2 uitnemen. Het koersverloop ten opzichte van die toppen krijgt bij een eventuele stijging dus allereerst mijn aandacht.
  • Als we dalen kijk ik wat de ontwikkeling ten opzichte van het steunniveau 289,5 en lijn r wordt. Een daling onder de laatste lijn zou een negatieve ontwikkeling zijn. Het zou de kans op een daling onder de bodems van afgelopen vrijdag en dus onder het cruciale 61,8% niveau 287,2 waar ik die avond over schreef groot maken.

Resumerend: 

De AEX bereikte afgelopen vrijdag het cruciale lange termijn 61,8% niveau 287,2 in de daggrafiek en steeg vandaag vanaf die grens. Het kan vanuit dat perspectief zo zijn dat er een bodem is gezet. Kijk ik naar de uurgrafiek dan is dat echter onzeker, want hier is namelijk de vlag r-r' in wording. Breekt de beursgraadmeter naar beneden uit dan komen dat 61,8% niveau en de bodem van afgelopen vrijdag onder druk te staan, waarbij de kans groot is dat ze doorbroken worden. Het verloopt anders mochten we een uitbraak naar boven krijgen en dat is zolang het patroon niet met een uitbraak naar beneden is afgemaakt nog mogelijk. Breken we achtereenvolgens door toppen rond 291,7 en 292,2 en lijn r' dan loopt de AEX toch nog verder op en ga ik bij de weerstandsniveaus 294,1, 295,4, 296,3, 296,8 en 298,5 kijken wat er zich afspeelt, om op grond daarvan een nadere inschatting te maken van wat we mogen verwachten.

En dan nog dit...

De beurzen zijn vanaf november 2011 tot maart 2012 maandenlang gestegen, uiteraard omdat er werd gekocht, maar meer nog door de specifieke momenten waarop dat gebeurde. Ik kan u vandaag laten zien hoe men het spel met de S&P500 futures toen speelde, want dat herhaalde zich vandaag voor het eerst in maanden weer.

  • Het is met name de handel rond de blauwe pijlen die deze grafiek interessant maakt. Bij lijn a is op zich nog niets aan de hand, er kan tenslotte steun liggen ter hoogte van een lijn waar eerder bodems ontstonden. Het tactisch slim handelen vindt een half uur later plaats bij de horizontale blauwe pijl in de grafiek. De S&P500 futures worden vlotjes door de vorige top gejaagd. Zou er op dat moment een lagere top zijn ontstaan dan had dat het risico op de vorming van een hoofd en schouders patroon met zich meegebracht. Dat werd met deze pijl voorkomen. Gelijkvormige ontwikkelingen vonden in de genoemde stijgingsperiode aan de lopende band plaats. Je kon je zodra er meerdere malen steun had gelegen rond hetzelfde niveau opmaken voor een doorbraak door de laatste top. Op deze manier ontstond er geen enkel toppatroon meer, want daar werd voortdurend een stokje voor gestoken, en hielden de aandelenmarkten gesteund door deze futures hun stijgende trend. Uit het gegeven dat men deze strijdwijze vandaag weer heeft opgepakt blijkt dat kopers, wie het dan ook zijn, van zins zijn deze futures en daarmee de indices wereldwijd hun opwaartse trend weer op te laten pakken. Of dit spel nogmaals tot het succes gaat leiden dat maanden werd geboekt moet nog blijken. Eén slecht bericht dat in zo'n handig hoger gezette markt valt kan er een einde aan maken. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst maandag 21 mei 2012, 19.11u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

21 mei 09.15u: Markt na negatieve start omhoog

21 mei 10.00u: Sterk eerste uur van de beursdag

21 mei 11.00u: Afgerond patroon al weer ongeldig

21 mei 12.00u: Kijken waar volgende bodem komt

21 mei 13.00u: AEX hoger gezet tijdens lunchpauze

Een markt kun je niet bevechten (column beursplaza)

21 mei 14.00u: Index gedaald na bereiken van lijn r'

21 mei 15.00u: Stijging lunchpauze teruggedraaid

21 mei 16.00u: Sterk steunniveau in grens 289,5

21 mei 17.00u: AEX meegelopen met stijging in VS

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven