ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 190612

  • De beurs beleefde vandaag een sterke dag, want de AEX boekte 1,6% winst. De candle van gisteren werd geheel teniet gedaan en dat is in het licht van het gegeven dat die candle een potentieel toppatroon gaf een belangrijk gegeven. Er moeten heel wat partijen scheef hebben gezeten door deze stijging, zo is mijn conclusie. De neklijn rond 296,8 van het omgekeerd hoofd en schouders patroon dat gisteren definitief werd afgerond werd tot steunlijn gepromoveerd en het patroon bleef hierdoor geldig. Ik bepaalde als doel van het patroon afgelopen vrijdag de stippellijn rond 312,4 en dat doel kan ik dus aanhouden als richtpunt.

  • Het hoogste punt van vandaag lag op het 38,2% Fibonacci niveau van de daling 337,2 - 281, de magenta stippellijn op 302,5. Dit is een potentieel weerstandsniveau en het zal dus doorbroken moeten worden wil de aandelenindex verder kunnen richting 312,4. Wordt het 38,2% niveau daadwerkelijk doorbroken dan wordt het 50% niveau rond 309,1 het eerstvolgende doel, pas als dat doorbroken is kan er een vervolgstap naar 312,4 worden gemaakt.

  • Morgen dienen we uiteraard eerst te kijken of er eventueel weerstand blijft liggen rond 302,5. Dit is mede relevant op grond van het patroon dat ik gisteren in een extra daggrafiek tekende, een patroon dat ik hieronder nogmaals in een extra grafiek plaats.

AEX daggrafiek 190612

  • Ik tekende gisteren het kanaal v-v' in de grafiek, een patroon dat ondanks de stijging van vandaag in principe nog steeds een vlag in ontwikkeling kan zijn. De bovenkant ervan werd tenslotte niet doorbroken en het patroon is dus nog intact. Lijn v' kan in combinatie met het 38,2% niveau waarmee de lijn samenvalt eventueel nog voor weerstand en een vervolg naar beneden zorgen. Het lijkt me juist om deze mogelijkheid bij alle optimisme niet te veronachtzamen.

  • Breekt de beursindex morgen evenwel naar boven uit deze formatie, dus omhoog door lijn v' en het 38,2% niveau 302,5, dan telt het patroon v-v' verder niet meer en kunnen we onze aandacht op een vervolg naar boven richten.

AEX daggrafiek BB 190612

  • De candle die is gevormd bracht ons in de daggrafiek met Bollinger Bands boven de indicator. Een stand boven de banden betekent dat we rekening moeten houden met een daling. Een index blijft over het algemeen namelijk maar kort buiten de banden. Probleem is wel dat een terugkeer erbinnen nog wel eens een dag of wat kan duren. Omdat het echter ook al de volgende dag kan zijn zie ik me genoodzaakt om voor alle zekerheid voor morgen al met een daling tot onder de bovenste lijn van de Bollinger Bands rekening te houden.

AEX uurgrafiek 190612

  • De koersontwikkeling van vandaag heeft in de uurgrafiek voor morgen twee mogelijke steunlijnen overgelaten, namelijk de stippellijn rond 301,5 en lijn w. We kunnen zolang deze laatste lijn niet doorbroken wordt de blik omhoog gericht houden.

  • De laatste candle is een inverted hammer met het hoogste punt op 302,5, het 38,2% niveau dat we in de daggrafiek zagen. Een inverted hammer is een potentieel toppatroon, morgenochtend om 10u moet blijken of het bevestigd wordt als top.

AEX kwartiergrafiek 190612

  • De kwartiergrafiek voegt niets toe aan het voorgaande, maar geeft het beeld in wat meer detail weer. De stippellijn rond 301,5 en lijn w zijn onder de slotstand van vanmiddag de lijnen waar ik morgen op let, de top rond 302,5 het punt dat boven dat boven dat slot mijn aandacht heeft.

Resumerend: 

De beurs kende een uitermate sterke dag. De stippellijn rond 296,8 in de daggrafiek bleef intact als steunlijn en de AEX steeg met kracht vanaf die lijn. Dit houdt in dat het omgekeerd hoofd en schouders patroon waarvoor ik jongstleden vrijdag een koersdoel van 312,4 bepaalde in stand bleef en dat doel daarmee eveneens. Wil de AEX naar 312,4 gaan dan moeten nog wel de grenzen 302,5 en 309,1 uitgenomen worden, respectievelijk het 38,2% en het 50% niveau in de daggrafiek. Komen we boven 302,5 dan richt ik me op 309,1, komen we boven dat niveau dan verruim ik mijn blikveld naar 312,4. Er zijn wel een aantal redenen om voorzichtig te zijn en nog niet zonder meer van een vervolg naar boven uit te gaan. Het 38,2% niveau in de daggrafiek is namelijk een potentieel weerstandsniveau. Het valt bovendien samen met de bovenkant van de potentiële vlag v-v' in de extra daggrafiek, een bovenkant die weerstand kan geven. We hebben daarnaast een stand boven de Bollinger Bands en in de uurgrafiek een inverted hammer die op een mogelijke top wijst. Deze vier zaken wil ik niet veronachtzamen en ik zal er dus zeker op letten of er ondanks de sterke dag die we hebben beleefd mogelijkerwijs niet toch een top komt te staan in de grafieken.

En dan nog dit...

Inmiddels staat er bij praktisch alle indices net als bij de AEX een omgekeerd hoofd en schouders patroon in de daggrafiek. Hier en daar is er nog wat twijfel mogelijk omdat het patroon eventueel nog over kan gaan in een vlag (AEX) of een stijgende wig (CAC40 en Eurostoxx50), maar het ziet er per saldo goed uit voor de beurzen. Ook de Nikkei heeft een bodempatroon zoals u hieronder ziet.

  • De reden dat ik deze grafiek er vanavond uit heb gehaald is dat de Nikkei vandaag bij het sluiten van het gap dat gisteren ontstond de neklijn rond 8640 van het patroon heeft bereikt. Deze lijn zou steun moeten gaan vormen wil de Japanse markt de bodemformatie intact houden. Dit kunnen we morgenochtend voorbeurs verifiëren. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst dinsdag 19 jun 2012, 19.17u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

19 jun 09.15u: Weerstand bij top gisterenmiddag

19 jun 10.00u: AEX iets opgelopen in eerste uur

19 jun 11.00u: Steun boven bodems van gisteren

19 jun 12.00u: Top van vanmorgen niet uitgenomen

19 jun 13.00u: Beeld afgelopen uur niet veranderd

19 jun 14.00u: Onze markt is uiteindelijk gevolgd

19 jun 15.00u: Hoger na gedaalde woningbouw VS

19 jun 16.00u: AEX door 61,8% niveau gebroken

19 jun 17.00u: Damrak is bezig met een eindsprint

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven